Därför ska du alltid vara beredd att byta jobb

Ha alltid en plan B för din karriär – även om du stortrivs med det jobb du har.

Karriär
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

Varför förberedde jag mig inte bättre inför risken att bli av med jobbet? Den frågan gnagde inom Adrian Warner flera månader sedan han fått sparken från sin tjänst som mångårig sportkorrespondent för brittiska BBC, och dyker fortfarande upp i hans medvetande nu fem år senare.

”Mitt problem var att jag trodde det skulle räcka med att göra jobbet bra för att få behålla det. Jag trodde BBC skulle visa lojalitet tillbaka, vilket var det största misstaget i min karriär”, säger Adrian Warner till Financial Times apropå sin nya bok Recovering from redundancy.

Den viktigaste lärdomen är att han i lugn och ro, långt innan uppsägningen blev aktuell, borde ha tänkt ut en plan B om en alternativ karriär. Funderat igenom hur han skulle kunna utnyttja sina erfarenheter och kontakter för att hitta arbete på annat håll.

”Nu tvingades jag i stället stressa fram det här helhetstänkandet, medan jag samtidigt oroade mig över hur jag skulle ha råd att betala räkningarna”, säger Adrian Warner.

Alla borde alltid vara redo att bli av med jobbet, menar han – praktiskt, psykologiskt och finansiellt – även om man för tillfället stortrivs och har fullständigt förtroende för sin arbetsgivare.

”Ha alltid en plan B. Du behöver inte säga rakt ut att du tittar på andra jobb. Men var öppen för nya möjligheter och gör research inför nästa karriärsteg. Det gör dig mer tillfreds i ditt nuvarande jobb.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden