chef_170627_nathat_detalj
Illustration: Kristin Lidström (bilden är kraftigt beskuren)

Därför mobbas chefer mer än andra på nätet

Chefer löper högre risk än medarbetare att drabbas av nätmobbning på jobbet, enligt en pågående forskningsstudie. Rebecka Cowen Forssell vid Malmö högskola ger råd till de som drabbas.

Detta är ett utdrag från en artikel som publicerades i Chef nr 8 2017. Vill du läsa hela artikeln? Teckna en kom igång-prenumeration på Chef och få tillgång till Chef + Chef Premium i 3 månader.

Föreställ dig att du skulle googla på ditt namn och hitta en blogg eller Facebook-grupp enbart ägnad åt ett syfte: att baktala och sprida rykten om dig som person – såväl professionellt som privat.

Det värsta är att det kanske inte ens är felaktigheter som tas upp, men däremot saknas det relevanta sammanhanget.

Har du i din yrkesroll fått stå till svars för något i media? Vad sa du då och hur föll den allmänna domen?

Det skulle kunna dyka upp. Kanske länkas det till bilder på dig, från tidigare jobb du haft eller tillställningar du närvarat på – och handen på hjärtat, har du alltid varit nöjd med hur du framställts? Kanske skulle också din partner – eller andra som står dig nära – kunna nämnas på samma gång i negativa ordalag, eller bara på ett insinuant sätt.

Det kan verka sinistert och utstuderat, men scenariot är inte ovanligt i arbetsrelaterad nätmobbning eller cybermobbning, som det också kallas:

”Man kan försöka förvränga bilden av den som är utsatt för att få bort den personen från sin position. Det kan jämföras med ’skvaller i korridoren’, men när det sker på en publik plattform får det en annan kraft,” säger Rebecka Cowen Forssell, doktorand vid Malmö högskola och en av forskarna bakom den pågående studien om cybermobbning.

Hur bör en chef som utsätts för nätmobbning agera? Varje fall är unikt och det beror därför naturligtvis på sammanhanget, menar Rebecka Cowen Forssell.

”Att söka stöd inom organisationen, från kolleger eller den egna chefen, är viktigt. Men kommer kränkningarna inifrån är det ju möjligt att man inte har den källan till stöd.”

Det kan låta hårt, men det gäller att ändå stå stark – för en dyster sanning är att man har sett en motvilja hos chefer till att exempelvis polisanmäla cybermobbning, kanske av feghet eller rädsla för dålig publicitet.

Men för den chef som missar att agera kan konsekvenserna bli allvarliga. Cybermobbning faller inom den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, där man som chef är skyldig att arbeta förebyggande, oavsett vem som riskerar att drabbas.

Här är några generella råd:

1.  Kommunicera hur man använder sociala medier på arbetsplatsen, liksom normer och kultur. ”Det är viktigt att tydliggöra att man inte accepterar någon form av mobbning. Det kan låta självklart, men är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet,” säger Rebecka Cowen Forssell.

2. Ha tydliga rutiner – även det en förebyggande åtgärd. ”Då kan det vara lättare att agera. Man bör till exempel alltid koppla in företagshälsan vid fall av cybermobbning.”

3. Se alltid till att närmaste chef kopplas in. ”När det gått så långt som till mobbning upplever sig individen ofta som väldigt ensam. Det brukar finnas ett stort behov av att prata för den drabbade, att få sin historia bekräftad och inte minst få stöd och support från sin egen chef.”

Den allt otydligare gränsdragningen mellan arbete och privatliv är ytterligare en arbetsmiljöaspekt. För var går egentligen gränsen för om mobbningen sker på eller utanför arbetsplatsen, när vi i dag följer både vänner, kolleger och affärskontakter på sociala medier?

”Facebook används i de flesta fall privat – men har du många professionella kontakter och kommunicerar med dem kan det vara problematiskt att veta vem du representerar – arbetsgivaren, organisationen eller privatpersonen?” säger Rebecka Cowen Forssell.

Och ska du som chef egentligen vara vän med dina medarbetare på sociala medier?

Där finns det inget rätt eller fel, säger Rebecka Cowen Forssell, utan det beror på kulturen på den egna arbetsplatsen. Eller så kan det vara en generationsfråga.

”Det viktiga är att det kommuniceras på arbetsplatsen hur vi använder sociala medier just där, och att man accepterar att vi är olika i hur vi vill kombinera arbetsliv och privatliv. Men cybermobbning behöver definitivt ses i kontexten av det gränslösa arbetslivet.”

Vill du lära dig mer om hur du hanterar mobbning på arbetsplatsen?

Som prenumerant får du alla verktyg du behöver.

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

nyttaaa
Arbetsmiljö

7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

Efter en tid av intervjuer och jobbansökningar – nu ska du äntligen börja ditt nya jobb. Men det finns tillfällen då det redan första dagen händer saker du inte ska behöva acceptera som nyanställd.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
jonglera
Arbetsmiljö

Nya reglerna för arbetsmiljö: 4 dilemman

Från och med 31 mars har chefen ett större ansvar för att minska psykisk ohälsa på sin arbetsplats. Chef har frågat våra två experter i ämnet hur du ska hantera fyra svåra situationer utan att bryta mot Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Hur ska jag hantera min medarbetare som delar rasistiska sidor på sociala medier, undrar Chefs läsare. Arbetsrättsexpert Fredrik Dahl ger tips och råd.
lena_granqvist
Arbetsmiljö

Social kompetens allt viktigare egenskap för lönesättande chefer

Dags för lönesamtal? Enligt en ny bok har informella egenskaper ökat i betydelse för lönesättande chefer, jämfört med formella kvalifikationer som erfarenhet och utbildningsnivå.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden