Person som blir tackad av chefen inför kollegor

6 sätt: Så visar du tacksamhet mot dina medarbetare

Tacksamhet är det snabbaste, enklaste och billigaste sättet för chefer att förbättra resultaten och höja engagemanget bland medarbetarna, menar ledarskapsexperterna Adrian Gostick och Chester Elton.

Människor är vad ledarskap ytterst handlar om – men konstigt nog verkar långtifrån alla ledare förstå vikten av att visa respekt, uppmärksamhet och uppskattning gentemot medarbetarna. Eller med ett ord: tacksamhet. Det konstaterar författarna till en ny bok, som menar att tacksamhet är det snabbaste, enklaste och billigaste sättet för chefer att förbättra resultaten och höja engagemanget bland medarbetarna, berättar Forbes.

Att visa tacksamhet är alltså inget svaghetstecken, framhåller ledarskapsexperterna Adrian Gostick och Chester Elton i boken Leading with Gratidude där de lägger fram metoder och tips för hur du som chef bäst kan gå till väga. Här är några av dem.

* Be om idéer och agera på dem
Långtifrån något nytt koncept, men få chefer är särskilt bra på att uppmuntra förslag från medarbetarna för att sedan göra dem till verklighet. Av stor vikt är öppenhet om varför vissa idéer förverkligas och andra inte. Forskning visar samtidigt att hela teamet blir mer inspirerat även om bara somliga av medarbetarförslagen kommer till användning.

* Sätt dig in i andras situation
Empati är en av nycklarna om du som chef strävar efter autentisk tacksamhet. Sträva därför efter att sätta dig in i de enskilda medarbetarnas situation och hur de angriper sina uppgifter. Fråga regelbundet om hur de mår, hur läget är och vad de åstadkommit på sistone.

* Håll utkik efter de små segrarna
Varje litet steg mot organisationens mål är värt att uppmärksamma. En av de mest framträdande dragen hos verkligt stora ledare är, enligt författarna, förmågan att upptäcka och uppskatta småskaliga försök bland medarbetarna, såväl som viljan att fira betydande segrar.

* Ge nu, ge ofta
Att enbart förlita sig på resultatrapporter och formella medarbetarsamtal är att förspilla goda möjligheter till omedelbar uppmuntran, och positiv förstärkning av det beteende du som ledare eftersträvar.

* Skräddarsy
Inte alla uppskattar samma sorts belöning eller beröm. Smarta ledare använder sig av kunskapen om individen för att skräddarsy den tacksamhet som riktas till den enskilda medarbetaren.

* Förstärk kärnvärdena
Medarbetare finner det ofta svårt att förena organisationens värdeord och kärnvärden med sitt dagliga arbete. Tacksamhet är därför ett bra sätt att uttrycka vikten av organisationens grundvärderingar.

Två personer vid skrivbord, med orden

Läs också: Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

snovitledarskap
Ledarskap

Kan Snövit lära dig om ledarskap?

Sagor och klassiska myter kan visa vägen i din fortsatta karriär. Även om du inte tolkar budskapen bokstavligt, finns intressanta lärdomar att hämta för arbetslivet.
6trenderinomledarskap
Ledarskap

De 6 hetaste trenderna inom ledarskap just nu

Innovativa hälsoförmåner, nya sätt att attrahera talanger och hybridledarskapets utmaningar. Det är några av trenderna du inte får missa som chef. 
chefensutmaningar1800
Ledarskap

Chefens 5 största utmaningar 2021 – enligt medarbetarna

Engagerade medarbetare ger ökad produktivitet och färre sjukdagar. Men vissa saker sänker engagemanget rejält, visar en ny rapport från Netigate.
De tre finalisterna till Årets Chef 2021
Ledarskap

Här är finalisterna – till Årets Chef 2021!

Vem blir Årets Chef 2021? Här är de tre finalisterna som har chans att vinna titeln den 11 mars! De är uvalda genom en gedigen juryprocess bland hundratals nominerade.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas mångmiljardprojekt

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.