Därför är högre chefer ointressanta för e-postbedragare

De sitter ofta på den största budgeten. Ändå är det inte främst högre chefer som utsätts för bedrägeriförsök på nätet, visar en ny säkerhetsrapport.

Konflikthantering
Publicerad

Det sker allt fler bedrägeriförsök. Förra året ökade antalet polisanmälda bedrägerier med hela 25 procent, visar siffror från BRÅ (Brottsförebyggande rådet). Just företag – inte minst på sommaren då många vikarier är i tjänst – är extra drabbade. Främst vänder sig bedragarna mot säljavdelningen snarare än att bearbeta högsta ledningen.

Enligt en säkerhetsrapport från Proofpoints kommer de flesta bedrägeriförsöken till e-postadresser som delas av flera på arbetsplatsen. Skälet till det är att adresserna ofta är publika på företagets hemsida, når många i ett svep och är svårare att skydda, skriver Aktuell Säkerhet.

Fredrik Möller, regionchef på Proofpoint, menar också att hur öppen du är med dina arbetsuppgifter på sociala medier kan påverka risken för bedrägeriförsök.

”Du inte kan identifiera de största säkerhetsriskerna i en organisation baserat på deras titel och beslutsansvar utan måste räkna in många fler faktorer – till exempelvis hur öppet de kommunicerar om sina arbetsuppgifter i sociala medier, hur säkerhetsmedvetna de är, eller vilken information de har tillgång till, säger han till Aktuell Säkerhet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden