epostbedragare

Därför är högre chefer ointressanta för e-postbedragare

De sitter ofta på den största budgeten. Ändå är det inte främst högre chefer som utsätts för bedrägeriförsök på nätet, visar en ny säkerhetsrapport.

Det sker allt fler bedrägeriförsök. Förra året ökade antalet polisanmälda bedrägerier med hela 25 procent, visar siffror från BRÅ (Brottsförebyggande rådet). Just företag – inte minst på sommaren då många vikarier är i tjänst – är extra drabbade. Främst vänder sig bedragarna mot säljavdelningen snarare än att bearbeta högsta ledningen.

Enligt en säkerhetsrapport från Proofpoints kommer de flesta bedrägeriförsöken till e-postadresser som delas av flera på arbetsplatsen. Skälet till det är att adresserna ofta är publika på företagets hemsida, når många i ett svep och är svårare att skydda, skriver Aktuell Säkerhet.

itchefer

Läs också: Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Fredrik Möller, regionchef på Proofpoint, menar också att hur öppen du är med dina arbetsuppgifter på sociala medier kan påverka risken för bedrägeriförsök.

”Du inte kan identifiera de största säkerhetsriskerna i en organisation baserat på deras titel och beslutsansvar utan måste räkna in många fler faktorer – till exempelvis hur öppet de kommunicerar om sina arbetsuppgifter i sociala medier, hur säkerhetsmedvetna de är, eller vilken information de har tillgång till, säger han till Aktuell Säkerhet.

bastbetald

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Relaterade artiklar

Krisledarskap – vilken slags chef blir du när zombierna anfaller?
Konflikthantering

Vilken chef blir du när zombierna anfaller?

”Avgörande för ett effektivt krisledarskap är förmågan att lyssna på medarbetarna”, säger forskaren Markus Hällgren som granskat kultfilmen Day of the dead ur ett ledarskapsperspektiv.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Många säger inte ifrån vid etiska övertramp på jobbet.
Konflikthantering

Därför säger vi inte ifrån på jobbet

Nio av tio svenskar tycker att etik på arbetsplatsen är viktigt. Men nästan hälften – även chefer – säger inte ifrån om de uppmärksammar ett orättvist agerande, visar en ny undersökning.

svara-samtal-apor-pratar
Konflikthantering

Därför klarar vissa chefer svåra samtal bättre

Be en chefskollega vara riktigt jobbig mot dig. Ställ tre viktiga frågor. Det här är två saker som ökar dina möjligheter att nå fram i svåra medarbetarsamtal, menar experten Anna Lundwall.
stolder
Konflikthantering

4 skäl till att stölder på jobbet ökar: ”Lever inte som de lär”

Varje år stjäls det för miljarder på svenska arbetsplatser.
scenskrack
Kommunikation

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande
forbjudgnall
Arbetsmiljö

Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

Mycket tid på jobbet går åt till gnäll. Men i stället för att tysta är det bättre att lyssna och undan­röja orsaken.
kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?