Dålig arbetsmiljö utan rättslig påföljd
De arbetsrättsliga kraven kring den psykosociala arbetsmiljön har inte hängt med i utvecklingen. Än så länge finns det bara domar för olyckor, och inga för arbetssjukdomar. Det konstaterar forskaren Johan Holm i en avhandling.

Vad som är en ohälsosam arbetsbelastning eller en kränkning är inte lika tydligt som krav av mer teknisk natur, konstaterar forskaren Johan Holm i en avhandling om arbetsgivares rättsliga ansvar för arbetsmiljö och rehabilitering vid Umeå universitet.
Han menar att Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö är svåranvänd och därför även svår att bevisa i domstol.
”Det är särskilt olyckligt med tanke på att sjukskrivningstalen med hänvisning till organisatoriska och sociala faktorer ökar,” säger John Holm till Du & Co.
Han befarar att respekten för systemet urholkas, då det finns risk för att arbetsgivare inte lägger lika mycket krut på något om de vet att risken att fällas i domstol är liten.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.