Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Därför ska du göra plats åt slumpen

Det är viktigt att ge utrymme för den lyckliga slumpen att inträffa. Det kan leda till viktiga insikter, innovation och utveckling. Över hälften av alla experter träffar på lyckliga slumpar, visar en finsk studie.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Två kvinnor på ett kontor pratar med varandra och ler.

Att träffa människor, både chefskolleger och medarbetare, under avslappnande förhållanden är viktigare än vi tror för jobbet. Det kan vara vid kaffeautomaten där man råkar höra något intressant, men lika väl på utbildningar och möten utanför arbetsplatsen. Det handlar om att ge utrymme för den lyckliga slumpen att inträffa. Den kan ge viktiga insikter när man allra minst söker det. Och leda till innovation och utveckling. 

Över hälften av alla experter träffar på lyckliga slumpar, visar en studie från finska Arbetshälsoinstitutet. Oftare kvinnor än män. Nyckelordet är lugn interaktion. Därför är ett genomplanerat och stressigt arbetsliv ingen bra grogrund för slumpen. När vi har bråttom agerar vi ofta enligt gamla vanor och då missar vi mycket.

”Om man endast koncentrerar sig på sitt snävt begränsade fokus har man inte tid att iaktta något nytt, ta till sig idéer eller realisera idéerna. Ändringar kräver sin tid, och på samma sätt behöver sinnet tid att vandra”, säger Minna Toivanen, sakkunnig på Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande. 

Hon hoppas att deras forskning ska leda till att man skapar lämpliga förhållanden för slumpar på allt fler arbetsplatser.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden