Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Det här med att ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” och ”tack för din idé, vi marinerar den” – vad menas egentligen med det? I sin senaste krönika samlar Cissi Elwin redaktionens värsta ledarskapsfloskler – och vad de egentligen betyder…

Min arbetskamrat Malin, som leder vår innehållsstudio, och jag jobbar just nu intensivt med Chefs första podd. Den ska heta Chef Dilemma. Ett av momenten är att vi ska fråga avsnittets gäst om vilka klyschor de själva överanvänder och vilka de är allergiska mot. För att komma igång bad vi alla på Chef att dela med sig av sina värsta ledarskapsfloskler. Det blev en lista över sådant man så lätt säger. För att det låter bra. För att det ligger något i det. Frågan är bara vad?

Här är Chefs medarbetares värsta ledarskapsfloskel-lista (och den egentliga innebörden):

”Jag hör vad du säger och tar det med mig.” (Jag tycker inte det du sa var särskilt intressant.)

”Tack för din idé. Vi marinerar den.” (Din idé var inte tillräckligt bra och om vi bara väntar lite har vi nog alla glömt bort att du kom med den.)

”Vi måste gasa och bromsa samtidigt.” (Här är det väldigt oklart vad vi egentligen menar, så det måste sägas på ett så myndigt sätt att ingen ställer följdfrågor.)

”Vi arbetar utifrån kundens behov.” (Ja, näst efter våra egna.)

”Vi måste hantera kortsiktiga och långsiktiga mål samtidigt.” (Eeeh?)

”Hos mig är dörren alltid öppen.” (Men kom helst inte in och stör mig när jag jobbar.)

”Vi jobbar agilt.” (Om ”vi” jobbar med datasystem betyder det att det kan bli precis hur dyrt som helst och vi kommer inte kunna ge några besked om när det är klart. Och när och om det blir klart är det inte alls säkert att det var det ni beställde.)

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Frågan är varför just ledarskap är så förknippat med floskler? Är det ett skydd som vi chefer gömmer oss bakom? Att om vi tjusar upp det hela i en snajdig sägning verkar vi smartare än vi egentligen känner oss. Är det för att förväntningarna på en ledare ändå är att det ska komma några svulstiga programförklaringar? Folk liksom vill ha det så. Och det spelar kanske inte så stor roll vad man menar, bara det låter bra och man säger det på ett bestämt sätt.

Själv har jag många gånger bröstat upp mig med att vi har en platt organisation, högt i tak och jobbar tvärfunktionellt. Och ja, det fanns med på medarbetarnas lista.

cissikroniak

Läs också: Cissi Elwin: ”Jag är nykär i ett hus som blivit ett slukhål"

I vår podd har vi ändå bestämt att vi ska gå fram med machete i floskeldjungeln. Vi vill veta vad våra gäster VERKLIGEN tänker, känner och hur de gör. Det ska bli spännande att se om vi lyckas få rikspolischef Anders Thornberg, ärkebiskop Antje Jackelén, förbundskapten Janne Andersson, Centerledaren Annie Lööf, Microsofts vd Hélène Barnekow, Volvos vd Martin Lundstedt, Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå, hotellmagnaten Petter Stordalen och entreprenören Linda Waxin att våga släppa sargen och berätta så ärligt och öppet som möjligt om hur de ser på sitt ledarskap. Avgör gärna själva här!

nypoddigen

Läs också: Få hjälp av toppcheferna – i Chefs nya podd

Tips från Cissi

Floskelfritt
Satt på söndagsmiddag med familjen och pratade om podden som finns i mitt huvud hela tiden just nu. Och när vi pratade om klyschor och floskler kom mina barns pappa att tänka på raka motsatsen. Nämligen den fina lilla boken ”Kloka tankar” av mästerfotografen Christer Strömholm. Varenda mening där ger en något att tänka på och träffar i alla fall mig rakt i hjärtat. Där finns till exempel pärlan ”Ansvar som man känner för sent kallas ångest”.

Redo för The Crown
Jag sitter i givakt och väntar. Nu är det bara drygt en vecka kvar tills vi får njuta av Olivia Colman som drottning Elizabeth i tredje säsongen av The Crown (Netflix). Senhösten är räddad!

Relaterade artiklar

pkberlin
Kommunikation

Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. För 30 år sedan orsakade en papperslapp som lästes upp vid fel tillfälle Berlinmurens fall.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Handslag och uppvända handflator
Kommunikation

5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Dåligt kroppsspråk kan komma i vägen för det viktiga du försöker föra fram, och ibland är det rentav viktigare hur något sägs än vad som sägs. Här är expertens tips för att upplevas som en stark ledare.
emoji
Kommunikation

Så blir dina mejl bättre – med emojis

En smiley till chefen, tumme upp till kunden eller lite serpentiner inför veckans aw? Emojis blir allt vanligare i jobbmejl, enligt en ny studie. Och de kan faktiskt höja kvalitén på dina jobbmejl.

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.