Cissi Elwin.

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå tillbaka till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Vilken sommar! Det är den vanligaste repliken som just nu uttalas mellan hemvändande semesterfirare som nu ska tillbaka till en höst som vi inte vet någonting om, men som vi innerligt hoppas inte kommer innebära samma tuffa bakslag som förra året, då vi trodde att vi hade det värsta bakom oss, men många redan i september fick krypa tillbaka in i karantänen och hemmajobbandet.

Denna sommar, med dag efter dag av knallblå himmel, strålande sol, vattentemperaturer som fått även de värsta badkrukorna att tumla runt i hav och sjöar som glada sälar var verkligen vad vi alla behövde efter det dryga år vi genomlevt med coronas skugga över oss.

Jag har nästan aldrig jobbat så mycket som jag gjorde i våras, då jag förutom mitt vanliga jobb också fick det spännande och utmanande uppdraget att leda sammanslagningen av Chef och utbildningsbolaget Mgruppen till det nya bolaget Chefakademin.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

Det har varit så speciellt att lära känna nya arbetskamrater, bilda nya team, fatta en massa svåra beslut utan att träffas annat än digitalt. Semestern kom väldigt lägligt och det var skönt att släppa alla tankar på jobbet och få sova länge, vara ute mycket och ha tid för massor av prat med vänner och familj.

Nu har jag bara en vecka kvar av kravlöshet och vila. Och nu är jag så sugen på att komma igång. Vi håller på att bygga om kontoret och skapa en arbetsplats som ska kännas härlig att komma till. Ett ställe att mötas på, att ta kunder och partners till. De flesta kommer att varva hemmajobbande med tid på jobbet. Och min gissning är att de dagar man är på plats vill man verkligen fylla sitt sociala behov. Att bolla idéer och tänka nytt har varit det svåra i zoom-mötenas tid. Man hanterar det viktigaste, men det finns ingen energi kvar till det där småsnacket efteråt som ofta föder de bästa idéerna.

Det här numret är fyllt av konkreta tips på hur du kan hantera det nya arbetsliv som väntar oss alla. Pandemin har tvingat oss att ta sjumilakliv i den digitala utvecklingen och en ny grön våg får människor att lämna trånga och svindyra storstadslägenheter för mer yta och natur inpå knuten i mindre städer eller på rena vischan. På Chefakademin, som vi numera heter, har vi redan fem medarbetare som har flyttat från Stockholm och kommer att jobba med oss huvudsakligen på distans. Före pandemin hade vi nog varit skeptiska till om vi skulle få det att fungera. Nu vet vi att det går. Och vi kommer att ha med folk på skärmar i nästan alla våra fysiska möten.

Men åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet nu. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Gå runt och småprata. Höra snacket och knappandet på mobiler och datorer. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang

cissielwinfitbit

Läs också: Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

spielberg
Motivation

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Sök ditt syfte i världens smärta. Det var Steven Spielbergs huvudbudskap när han talade för Harvards avgångsklasser 2016, ett framträdande som gav stående ovationer. Låt dig inspireras av budskapet – eller varför inte härma dessa tio knep om du själv ska hålla ett inspirerande tal.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
forma
Delegering

Så låter Google medarbetarna forma sina jobb

Forskning visar att den som får påverka sina arbetsuppgifter och delvis utforma sin egen tjänst är gladare och mer effektiv på jobbet. Dessutom är flexibilitet ett naturligt inslag för att främja innovation. På engelska kallas metoden job crafting.