Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.
Cilla Benkö. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

Precis som många andra chefer brottas Sveriges Radios vd Cilla Benkö med hur det nya arbetslivet ska se ut.

”Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget”, säger hon i nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma, där hon diskuterar ledarskap med Cissi Elwin.

När Chefs chefredaktör Cissi Elwin möter Cilla Benkö i Radiohuset i Stockholm gäller fortfarande stränga pandemirestriktioner. Sveriges Radios 2000 medarbetare, på 50 platser i landet, jobbar antingen alltid utanför radiohusen, eller tillhör det fåtal som får vara på plats. 

”På något sätt har kreativiteten ändå funkat. Men i längden ska man inte driva ett företag på det här sättet. Och det är mitt stora dilemma nu – hur ska det se ut framöver?”, frågar Cilla Benkö i det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma.

”Alla chefer känner ett tryck från medarbetarna. Många tycker ju att deras liv har blivit lite enklare med hemmajobb. Man får ihop vardagen.” 

”Chefer känner tryck på sig att möta det här på något sätt. Att hitta en smart lösning som både håller ihop företaget och ger en kreativ miljö, men också bejakar en del av det här nya livet som folk har upptäckt.”

”Men hur blir en sådan hybridlösning bra för verksamheten i stort? Det pratar vi väldigt mycket om hos oss nu. Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ eller en enskild grupp. Vi måste tänka på företaget Sveriges Radio, som vi väldigt länge har jobbat med att få ihop.”

Björn Zoëga och Cissi Elwin.

Läs också: Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

”Om du är hemma två dagar i veckan och jag är hemma två dagar i veckan, så kanske vi aldrig möts. Är det bra för företaget på sikt? Behöver man inte de här små spontana mötena i trappan eller vid kaffeautomaten, att man ramlar in i en diskussion, bara för att man råkar vara på jobbet samtidigt.”

Det låter som att du vill att folk ska jobba på arbetsplatsen merparten av sin tid?

”Ja, merparten av sin tid tror jag att man måste vara i en kontext med andra. Relationen är också viktig. Vi är ett företag som satsar på att ha många olika kompetenser. Vi vill att man tycker och tänker olika och har med sig olika erfarenheter från olika bakgrunder.” 

”Om du är i en grupp där alla tycker och tänker lika, och kommer från ungefär samma miljö så är det mycket enklare än om man tycker och tänker olika. Då behöver man ses mer! Man behöver se kroppsspråk, man behöver förstå varandra, man behöver diskussionen – och diskussionsklimatet blir ett annat om man sitter avskärmad av en dator.”

Cilla Benkö

Karriär: Sedan 2012 vd på Sveriges Radio (SR). Tidigare bland annat reporter för Radiosporten, chef för Ekot och biträdande programdirektör och vice vd på SR. Hon har även jobbat på TV4 och varit chef för Aktuellt på Sveriges Television.

Övrigt: Årets Chef 2017

Cilla Benkö berättar öppet och ärligt i Chef Dilemma om hur hon hanterar de återkommande tuffa situationer hon ställs inför som vd över Sveriges Radio. Kritikstormar och ifrågasättanden – både internt och externt. Nyligen har hon hanterat anklagelser om rasism på arbetsplatsen från de egna medarbetarna och en granskande reporter som visat sig vara vän med en person i sin egen granskning, som av Säpo och regeringen klassats som ett hot mot rikets säkerhet.

Du har sagt att du fått rådet som chef att inte förändra dig. Varför är det ett bra råd?

”Jag tror att man måste utveckla sitt ledarskap utifrån sin egen personlighet. Vad är mina svaga sidor? Mina starka sidor? Vad är min personlighet? Hur fungerar min personlighet ihop med personer som kanske har en annan typ av personlighet? Förstår man inte det så tror jag att man går vilse. Därför tycker jag att det är viktigt att man inte förändrar sig för mycket, utan att man utgår från sin egen personlighet.” 

”Sedan har jag såklart med åren fått inse vad som funkar och inte funkar. Man slipar av lite av sina värsta kanter.”

Vad har du fått kämpa mest med?

”Det är väl ingen hemlighet att jag har otroligt mycket energi. Jag har en personlighet som är väldigt utåtriktad. Jag gillar att prata och att ha åsikter. I vissa fall kan det uppfattas som väldigt skrämmande och väldigt krävande. Ibland uppfattas det bara som kul och entusiasmerande. Den där balansgången är svår.”

Vi chefstestade dig för några år sedan. Då var det några medarbetare som upplevde att du redan var fem steg före och hade löst uppgifterna bäst av alla.

”När jag var ny vd så kom jag från en nyhetsverksamhetsmiljö som är väldigt snabb. Jag har en snabb hjärna. Det säger inte jag – det säger testerna. Jag gillar också problemlösning. Det är klart att om du då sitter och är ny i din roll och ser problem och det du tycker är smarta lösningar… Men genom åren lär man sig att man inte kan leda ett stort företag på det sättet, för då hämmar man andras kreativitet.”

Men är det inte frustrerande, att behöva vänta på att någon annan ska komma på en lösning som man själv ser?

”Ibland är det såklart irriterande. Ibland tycker jag att processer går för långsamt hos oss. Men jag inser samtidigt att det är bra för helheten.”

”Min erfarenhet nu säger: Lägg dig inte i allting. Det finns folk som kan väldigt mycket bra grejer här. Var lite cool, luta dig tillbaka. Det går bra.”

När tycker du om dig själv som chef?

”Det handlar ofta om de personliga relationerna. Som när man sitter med en person som har kört fast. När man helt enkelt hjälper andra personer att växa. Eller när man har en strategisk tanke och ser att den blir verklighet.”

”Eller när man får ett mejl från en medarbetare långt ute i organisationen, som tycker att man är cool! Det är klart att allt sådant gör ju att man känner att det är värt det och att det är väldigt kul på jobbet.”

Cilla Benkö i Chef Dilemma om:

 • Det bästa chefsråd hon någonsin fått.
 • Hur hon hanterar medarbetare som vägrar corona-vaccin.
 • ”Pepp-lådan” hon tar till när hon är låg.
 •  Sveriges Radios smarta trestegsmodell för bättre rekrytering.
 •  Hur public service ser ut om tio år.
 •  Varför hon hellre sätter sig hos nya vikarier än sina chefskollegor. 
 •  De 39 medarbetarna som anklagade ledningen och företaget för rasism.
 •  Hur hon håller huvudet kallt och fattar beslut i kritikstormar.
 •  Vad hon tänker om det politiska trycket på public service.
 •  Vad hon har fått kämpa med i sin ledarstil.
 •  Hur hon prioriterar sin tid.
 •  Vad hon gör när medarbetare trampar snett i sina sociala kanaler.
 •  Tankar kring hur AI påverkar ett företags långsiktiga strategier och rollen som vd
Jaques i kavaj framför en mur.

Läs också: Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

sajt-instagram-chef-dilemma-sa%cc%88song-3-04-1
Chef Dilemma

Podd: Cilla Benkö

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Finns där poddar finns!

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.