Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.
Cilla Benkö. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

Precis som många andra chefer brottas Sveriges Radios vd Cilla Benkö med hur det nya arbetslivet ska se ut.

”Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget”, säger hon i nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma, där hon diskuterar ledarskap med Cissi Elwin.

När Chefs chefredaktör Cissi Elwin möter Cilla Benkö i Radiohuset i Stockholm gäller fortfarande stränga pandemirestriktioner. Sveriges Radios 2000 medarbetare, på 50 platser i landet, jobbar antingen alltid utanför radiohusen, eller tillhör det fåtal som får vara på plats. 

”På något sätt har kreativiteten ändå funkat. Men i längden ska man inte driva ett företag på det här sättet. Och det är mitt stora dilemma nu – hur ska det se ut framöver?”, frågar Cilla Benkö i det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma.

”Alla chefer känner ett tryck från medarbetarna. Många tycker ju att deras liv har blivit lite enklare med hemmajobb. Man får ihop vardagen.” 

”Chefer känner tryck på sig att möta det här på något sätt. Att hitta en smart lösning som både håller ihop företaget och ger en kreativ miljö, men också bejakar en del av det här nya livet som folk har upptäckt.”

”Men hur blir en sådan hybridlösning bra för verksamheten i stort? Det pratar vi väldigt mycket om hos oss nu. Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ eller en enskild grupp. Vi måste tänka på företaget Sveriges Radio, som vi väldigt länge har jobbat med att få ihop.”

Björn Zoëga och Cissi Elwin.

Läs också: Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

”Om du är hemma två dagar i veckan och jag är hemma två dagar i veckan, så kanske vi aldrig möts. Är det bra för företaget på sikt? Behöver man inte de här små spontana mötena i trappan eller vid kaffeautomaten, att man ramlar in i en diskussion, bara för att man råkar vara på jobbet samtidigt.”

Det låter som att du vill att folk ska jobba på arbetsplatsen merparten av sin tid?

”Ja, merparten av sin tid tror jag att man måste vara i en kontext med andra. Relationen är också viktig. Vi är ett företag som satsar på att ha många olika kompetenser. Vi vill att man tycker och tänker olika och har med sig olika erfarenheter från olika bakgrunder.” 

”Om du är i en grupp där alla tycker och tänker lika, och kommer från ungefär samma miljö så är det mycket enklare än om man tycker och tänker olika. Då behöver man ses mer! Man behöver se kroppsspråk, man behöver förstå varandra, man behöver diskussionen – och diskussionsklimatet blir ett annat om man sitter avskärmad av en dator.”

Cilla Benkö

Karriär: Sedan 2012 vd på Sveriges Radio (SR). Tidigare bland annat reporter för Radiosporten, chef för Ekot och biträdande programdirektör och vice vd på SR. Hon har även jobbat på TV4 och varit chef för Aktuellt på Sveriges Television.

Övrigt: Årets Chef 2017

Cilla Benkö berättar öppet och ärligt i Chef Dilemma om hur hon hanterar de återkommande tuffa situationer hon ställs inför som vd över Sveriges Radio. Kritikstormar och ifrågasättanden – både internt och externt. Nyligen har hon hanterat anklagelser om rasism på arbetsplatsen från de egna medarbetarna och en granskande reporter som visat sig vara vän med en person i sin egen granskning, som av Säpo och regeringen klassats som ett hot mot rikets säkerhet.

Du har sagt att du fått rådet som chef att inte förändra dig. Varför är det ett bra råd?

”Jag tror att man måste utveckla sitt ledarskap utifrån sin egen personlighet. Vad är mina svaga sidor? Mina starka sidor? Vad är min personlighet? Hur fungerar min personlighet ihop med personer som kanske har en annan typ av personlighet? Förstår man inte det så tror jag att man går vilse. Därför tycker jag att det är viktigt att man inte förändrar sig för mycket, utan att man utgår från sin egen personlighet.” 

”Sedan har jag såklart med åren fått inse vad som funkar och inte funkar. Man slipar av lite av sina värsta kanter.”

Vad har du fått kämpa mest med?

”Det är väl ingen hemlighet att jag har otroligt mycket energi. Jag har en personlighet som är väldigt utåtriktad. Jag gillar att prata och att ha åsikter. I vissa fall kan det uppfattas som väldigt skrämmande och väldigt krävande. Ibland uppfattas det bara som kul och entusiasmerande. Den där balansgången är svår.”

Vi chefstestade dig för några år sedan. Då var det några medarbetare som upplevde att du redan var fem steg före och hade löst uppgifterna bäst av alla.

”När jag var ny vd så kom jag från en nyhetsverksamhetsmiljö som är väldigt snabb. Jag har en snabb hjärna. Det säger inte jag – det säger testerna. Jag gillar också problemlösning. Det är klart att om du då sitter och är ny i din roll och ser problem och det du tycker är smarta lösningar… Men genom åren lär man sig att man inte kan leda ett stort företag på det sättet, för då hämmar man andras kreativitet.”

Men är det inte frustrerande, att behöva vänta på att någon annan ska komma på en lösning som man själv ser?

”Ibland är det såklart irriterande. Ibland tycker jag att processer går för långsamt hos oss. Men jag inser samtidigt att det är bra för helheten.”

”Min erfarenhet nu säger: Lägg dig inte i allting. Det finns folk som kan väldigt mycket bra grejer här. Var lite cool, luta dig tillbaka. Det går bra.”

När tycker du om dig själv som chef?

”Det handlar ofta om de personliga relationerna. Som när man sitter med en person som har kört fast. När man helt enkelt hjälper andra personer att växa. Eller när man har en strategisk tanke och ser att den blir verklighet.”

”Eller när man får ett mejl från en medarbetare långt ute i organisationen, som tycker att man är cool! Det är klart att allt sådant gör ju att man känner att det är värt det och att det är väldigt kul på jobbet.”

Cilla Benkö i Chef Dilemma om:

 • Det bästa chefsråd hon någonsin fått.
 • Hur hon hanterar medarbetare som vägrar corona-vaccin.
 • ”Pepp-lådan” hon tar till när hon är låg.
 •  Sveriges Radios smarta trestegsmodell för bättre rekrytering.
 •  Hur public service ser ut om tio år.
 •  Varför hon hellre sätter sig hos nya vikarier än sina chefskollegor. 
 •  De 39 medarbetarna som anklagade ledningen och företaget för rasism.
 •  Hur hon håller huvudet kallt och fattar beslut i kritikstormar.
 •  Vad hon tänker om det politiska trycket på public service.
 •  Vad hon har fått kämpa med i sin ledarstil.
 •  Hur hon prioriterar sin tid.
 •  Vad hon gör när medarbetare trampar snett i sina sociala kanaler.
 •  Tankar kring hur AI påverkar ett företags långsiktiga strategier och rollen som vd
Jaques i kavaj framför en mur.

Läs också: Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

sajt-instagram-chef-dilemma-sa%cc%88song-3-04-1
Chef Dilemma

Podd: Cilla Benkö

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Finns där poddar finns!

Relaterade artiklar

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.
Karriär

Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Fyra högar med guldmynt mot en rosa bakgrund.
Karriär

Här är jobben med högst månadslön

Funderar du på vilka jobb som ger mest i plånboken? Då kan du spana in SCB:s  lista på yrken som är bäst betalda i Sverige.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Anna Klara Broryd.
Karriär

Så tacklar du det komplexa

Har du svettats över ett projekt som är komplext? Då kan forskaren Klara Palmberg Broryds nya bok om att driva utveckling i komplexa system hjälpa dig på vägen.