Cheftest: Ilija Batljan lämnar ingen oberörd

Cheftest Han har flytt ett krig, fått sparken, varit tänkbar statsministerkandidat, suttit anhållen och på några år blivit en av Sveriges rikaste. Ilija Batljan, vd och storägare i fastighetsjätten SBB, lämnar ingen oberörd.

Cheftest
Publicerad
Ilija Batljan. Foto: Stina Stjernkvist

Från noll till fastigheter för 150 miljarder kronor på drygt fem år. Få fastighetsbolag har gjort en lika snabb resa som SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. 

För snabb, menar kritikerna, som nu ser bolagets resultat, aktiekurs och fastighetsvärden rasa. Men storägaren, grundaren och bolagets vd Ilija Batljan låter sig inte nedslås.

”Ett av de starkaste kvartalen någonsin”, sa han till TT Nyhetsbyrån.

”Det är typiskt Ilija. Han hittar alltid något positivt att lyfta fram. Han ser alltid framåt, aldrig bakåt”, säger en person som känt Ilija Batljan i ett par decennier.

Omskriven, kontroversiell, även kallad välfärdsmiljadären. De som följer fastighetsbranschen kan inte undgå att se hur Ilija Batljan och SBB är en följetong inte bara i affärspressen, utan nu också i dagspressen. Ilija Batljan håller på att bli för fastighetsbranschen vad Petter Stordalen är för hotellnäringen. 

ILIJA BATLJAN

Gör: Vd och storägare i SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Familj: Fru Sanja, vd för AB Nynäshamnsbostäder, och dottern Mia som jobbar inom flera bolag i ”Batljan-sfären”.

Ålder: 55.

Bor: Lägenhet i Stockholm och villa i Nynäshamn.

Utbildning: Dataprogrammering och ekonomistudier vid universitetet i Mostar. Kandidatexamen i ekonomi och statistik vid Stockholms universitet. Doktorerat i demografi och planering för äldrevård.

Karriär i korthet: Analyschef och departementsråd på Socialdepartementet 2000–2004. Kommunalråd i Nynäshamn 2005–2009. Landstingsråd 2010–2011. Vice vd för Rikshem 2011–2015. Vd och grundare av fastighetsbolaget SBB 2016. 

Bara under några veckor i slutet av förra året fanns det artiklar som berättar att Batljan får betala 740 000 till Skatteverket för felaktiga ränteavdrag och att SBB både riskerar böter och tvångsförsäljning av bolagets aktieinnehav i JM eftersom bolaget både lämnat oriktiga uppgifter och saknat tillstånd från Finansinspektionen.

Ilija Batljans väg till fastighetsmiljarderna har varit allt annat än spikrak.

Tillsammans med hustrun Sanja och deras då ettåriga dotter Mia, flydde han krigets Bosnien 1993 och hamnade i Nynäshamn. Där engagerade sig Ilija Batljan i Socialdemokraterna.

”Min ideologi bottnar i att alla män­niskor ska ha möjlighet att förverkliga sina drömmar. Samhället ska utjämna förutsättningarna. Det var det jag upplevde i socialdemokratin 1994”, har Ilija Batljan senare förklarat.

Partiet fick snabbt upp ögonen för invandraren som lärde sig svenska snabbare än det tar att fixa körkort. 

Som uppskattat kommunalråd kallades han ”Nynäshamns Obama”.

”Han är som en sådan där docka du kan putta ner, men som alltid reser sig. Jag tror aldrig jag träffat en sådan tävlingsmänniska. Och det gäller i vad han än gör.”

”Han hade ett otroligt driv. Han jobbade långt mer än någon annan politiker och fick saker gjorda. Tvåspårigt pendeltåg och motorväg hela vägen från Stockholm var Ilijas förtjänst”, säger en före detta kommunpolitiker från Nynäshamn.

Han fortsatte som landstingsråd i Stockholm och nämndes då till och med som en framtida partiledare.

Då kom butlern i tunnelbanan, ett av 2010 års mest hånade valbudskap. Förslaget från Ilija Batljan och Carin Jämtin att vässa servicen i tunnelbanan med en butlerliknande tjänst som skulle uträtta ärenden åt stressade stockholmare fick många att gå i taket. Partikollegan Thomas Östros sågade butlern med orden ”idén kommer inte att flyga särskilt långt”.

Men Ilija Batljan tyckte att det var ”genialiskt”.

”Att krydda en bred satsning på tjänster i kollektivtrafiken med ett så provocerande ord har gett en viktig fråga enorm uppmärksamhet, mer än Centerpartiets valupptakt och Fredrik Reinfeldts boklansering”, sa Ilija Batljan till Aftonbladet några veckor före valet 2010.

Mona Sahlin, Ilija Batljan och Carin Jämtin under valkampanjen 2010. Förslaget från Ilija Batljan och Carin Jämtin att vässa servicen i tunnelbanan med en butler-liknande tjänst för stressade stockholmare var ett av 2010 års mest hånade valbudskap. Foto: Sören Andersson

Men butlern blir början till slutet för Batljans politiska karriär. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på många år och ett halvår efter det svidande neder­laget lämnar Batljan politiken.

Nu tar han klivet in i fastighetsbran­schen. Först som vice vd för Rikshem, ett bolag nära AP-fonden, som han tvingas lämna 2015. En planerad större privat fastig­hetsaffär kryddad med en lägenhet på Östermalm som han får av en av Rikshems kunder blir för mycket för styrelsen.

Men Ilija Batljan kommer tillbaka. Som alltid.

”Han är som en sådan där docka du kan putta ner, men som alltid reser sig. Jag tror aldrig jag träffat en sådan tävlingsmänniska. Och det gäller i vad han än gör”, säger en person som jobbat nära Ilija Batljan i flera år och minns en konferens i Åre.

Under dagarna i Åre ordnas en skidstafett. När Ilija Batljan, som knappt stått på ett par skidor, får reda på att den bästa skidåkaren ska starta strax efter honom byter han sträcka.

”Han ville absolut inte att någon skulle åka ifatt och förbi.”

”Han omger sig med de bästa och borde släppa taget ibland. Det skulle SBB vinna på. Nu är SBB lika med Ilija Batljan utåt sett. Det finns en stor risk med det.”

Några månader efter att han fått sparken från Rikshem startar Ilija Batljan SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Affärs­idén är att bygga eller köpa så kallade samhällsfastigheter som sedan hyrs ut till kommuner, regioner eller staten.

En bransch som vuxit enormt de senaste åren. Och tjänat stora pengar. 

Fram till kriget i Ukraina och räntehöjningarna.

För att hålla SBB flytande och få de över 200 000 aktieägarna på lite bättre humör säljer Ilija Batljan nu fastigheter på löpande band. Den 1 december sålde SBB skolfastigheter till ett kanadensiskt bolag för många miljarder.

En nöjd Ilija Batljan twittrar att han bara sovit 12 timmar de senaste sex dagarna för att kunna fullfölja affären. Inget som förvånar flera av dem Chef har talat med:

”Ilija jobbar jämt, är supersmart och nog den börs-vd i Sverige som är mest hängiven sitt jobb”, säger en person med god insikt i börsbolagens ledningsgrupper.

RESULTAT – 28 POÄNG

Det tredje kvartalet 2022 gjorde SBB, Samhällsfastigheter i Norden, en förlust på drygt 1,7 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet värderades till 154,5 miljarder kronor. Under året har SBB sålt fastigheter för att klara de kraftigt stigande räntorna. SBB startades i april 2016 av Ilija Batljan. Företaget har cirka 400 anställda, varav ett 50-tal finns på huvudkontoret på Strandvägen i Stockholm. 

Ledarstil 4/5

Beskrivs som driven och risktagande med en energi som få. Många vittnar om hans enorma arbetskapacitet. Ställer höga krav på sina medarbetare, och ännu högre på sig själv. Lätt att ta folk. Upplevs av en del, främst utanför SBB, som framfusig och kaxig. Trots att SBB är börsnoterat, finns i flera länder och har hundra­tals anställda sköts det på vissa sätt som ett mindre företag, enligt Chefs källor.  

Delegering 2/5

Utåt är Ilija Batljan SBB. Han har ingen pressavdelning utan ekonomijournalister har direktnumret till Batljan. Men internt sägs han ge stort ansvar till sina medarbetare. Han tillåter också misslyckanden. Svår att placera på skalan detaljkontroll kontra delegering, menar flera källor som menar att han hoppar mellan ytterligheterna. Men skulle vinna på att delegera också medieutrymme.

Motivation 4/5

Hans energi smittar av sig. Han är också synlig ute i verksamheten. Även om han ständigt är på språng upplevs han lättillgänglig för medarbetarna. Chefens entusiasm gör de anställda lojala. Bra på att peppa. Men som en källa uttrycker det: ”Hans briljans kan ibland hämma andra.”

Konflikthantering 4/5

Ilija Batljan är ingen produkt av svensk konsensuskultur. Han gillar att åsikter bryts mot varandra och ser ett egenvärde att inte bara omge sig med ja-sägare. Men oavsett meningsskiljaktigheter upplevs Ilija Batljan alltid som lösningsorienterad. Han fastnar nästan aldrig i en konflikt. 

Kommunikation 2/5

Strålkastarljuset sägs vara en viktig drivkraft. Rent kommunikationsmässigt ligger SBB långt efter bolag i motsvarande storlek. Men själv ryggar Batljan aldrig för att berätta både för medier, anställda och aktieägare. Både i med- och motvind. Han är lättillgänglig för de anställda.

Beslutsfattande 4/5

Snabba beslut är Ilija Batljans kännetecken. Men han skjuter inte från höften, utan har en analys bakom besluten. Vissa tycker dock att han är för snabb. När chefskollegerna greppar efter miniräknaren för att räkna vinstmarginaler, hyresintäkter eller räntekostnader har Ilija redan räknat ut dem i huvudet.

Rekrytering 4/5

Gillar att jobba med sådana han känner och som han vet jobbar hårt. Därför har många chefer inom SBB en bakgrund i Rikshem, där han var vice vd. Ledningsgruppen har lika många kvinnor som män, i en annars ganska gubbig fastighetsvärld.  

Personlighet 4/5

Har ett enormt driv, sägs jobba jämt, vara snabbtänkt, karismatisk och ta stora risker. Men har också ett stort hjärta, säger många källor. Beskrivs som en tävlingsmänniska med en vinnarskalle stor som Globen. Oavsett om det handlar om politik, fastighetsaffärer – eller skidstafetter.

Försäljningen av skolorna eldar på kritiken som hela tiden funnits mot SBB. Inte nog med att börsbolag ska tjäna pengar på fastigheter som borde ägas offentligt, utan nu säljer de till utländska ägare också, säger kritikerna. 

”En säkerhetsrisk”, dundrar Åsa Westlund (S), vice ordförande för riksdagens utbildningsutskott. 

Ilija Batljan svarar på kritiken. Snabbt. Det gör han alltid när det gäller SBB, som troligen har Sveriges minsta pressavdelning i förhållande till sin omsättning.

Fastighetsjättens pressansvariga är inte ens anställd på SBB, utan konsultar på tjugo procent. 

Batljan sköter helst mediekontakterna själv. Och så har det varit under hela hans karriär, också i politiken, vittnar flera källor om.

”Han ville prata med journalisterna själv. Jag har aldrig jobbat med en politiker som lyssnat så lite på våra råd”, säger en tidigare anställd på Socialdemokraternas kommunikationsavdelning.

Presskonferens som departementsråd på Socialdepartementet 2004. Foto: Claus Gertsen

Trots att Ilija Batljan inte ger andra medieutrymme vittnar många om hans förmåga att delegera. 

”Om Ilija känner förtroende för dig får du stort ansvar och fritt spelrum. Det finns en tydlig beslutsmatris i SBB och företaget genomsyras av en doer-kultur”, säger en person med god insyn i SBB:s ledningsgrupp.

Om det blir fel har Ilija Batljan ofta överseende. Så här säger en källa:

”Vi gör det tillsammans, vi hjälps åt, brukar Ilija säga om det blir fel. Han backar alltid upp sina medarbetare och tycker det är viktigare att göra saker än att sitta och vänta.”

Hen fortsätter:

”Han är bra på att peppa och få oss anställda motiverade. Hans entusiasm smittar av sig. Han är inte en klassiskt skolad ledare utan leder bolaget genom att vara som han vill att organisationen ska vara.” 

Ilija Batljans chefskap är svårt att placera in på skalan detaljkontroll kontra stor frihet, menar flera av Chefs källor.

”Han hoppar mellan ytterligheterna. Men han skulle vinna på att delegera också medieutrymme.”

Så här säger en medarbetare:

”Han omger sig med de bästa och borde släppa taget ibland. Det skulle SBB vinna på. Nu är SBB lika med Ilija Batljan utåt sett. Det finns en stor risk med det.”

”Han är en kravställare och det är inget nio till fem-jobb.”

Trots att SBB är börsnoterat, finns i flera länder och har hundratals anställda sköts det ibland som ett mindre företag, menar några källor. Eller snarare som en stor familj, som Ilija Batljan själv beskriver SBB för de anställda. Med honom själv som den styrande fadern.

”Vi kan ta upp frågan i ledningsgruppen om att det är svårt att hyra ut lägenheter i en viss stad. Morgonen därpå sitter Ilija i sin Tesla för att själv kolla på plats vad som händer. Det kanske inte är optimalt att en vd lägger mycket tid på sånt”, säger en person med god insyn i SBB.

Med låga räntor och ett allt kortare tålamod på aktiemarknaden har fastighetsbranschen förändrats de senaste åren. Det har gynnat Ilija Batljans förmåga att ta snabba beslut.

Så här säger en erfaren fastighetsägare som känner Ilija Batljan:

”Tidigare tog en fastighetsaffär flera månader, upp till ett halvår. I dag handlar det om några veckor.”

”Det passar Ilija som inte vill dra något i långbänk. Men han skjuter inte från höften, utan det är alltid välgrundade beslut.”

Men ibland går besluten så fort att de som är med och ska fatta dem inte ens hänger med. Flera vittnar om att Batljan redan innan ett möte kan ha tänkt ut lösningar på det problem som ska diskuteras. 

”Även under mötena är Ilija otroligt snabb. När andra plockar fram miniräknare för att börja räkna på kalkyler har Ilija redan räknat ut det i huvudet. Ilijas briljans kan ibland hämma andra.”

Den 5 maj 2020 var en omvälvande dag för Ilija Batljan. Halv sju på morgonen greps han i sitt hem och dator och mobiltelefon beslagtogs. Ekobrottsmyndigheten slog till mot ytterligare sju adresser i vad som tros vara en insiderhärva. Personerna finns i Batljans bekantskapskrets och misstänks ha köpt stora aktieposter i ett bolag som SBB precis ska lägga ett bud på. Allt för att tjäna miljoner på en förväntad kursuppgång.

Men misstankarna ledde inte till någon häktning.

Enligt flera källor som Chef talat med fanns det folk i och utanför fastighetsbranschen som var besvikna på att han inte häktades.

”Är du framgångsrik, kaxig och dessutom invandrare är det många som vill se dig falla”, säger en person som jobbat i fastighetsbranschen i decennier.

Samma källa säger också att Ilija Batljan jobbar okonventionellt.

”Han är lite framfusig och genar lite i kurvorna på ett sätt som jag inte skulle göra. Men han vet var gränsen går.”

Även om flera som Chef talat med säger att Ilija Batljan är mer Sverige än Balkan lyfter de fram ett par osvenska drag: Stort risktagande och total avsaknad av att jaga konsensus.

Riskbenägenheten hänger ihop med flykten från Balkankriget, sa han själv i en intervju med tidningen Fokus:

”Vi var i källaren och hoppades på att bomberna inte skulle träffa vårt hus utan helst falla på grannens tomt, höll jag på att säga. Risk har blivit något som anses skumt och fel, men jag hävdar att det är risk som bygger samhället. Det krävs ett entreprenörskap och ett risktagande för att skapa något.”

Som kommunalråd i Nynäshamn kallades Batljan ”Nynäshamns Obama”. Här med statsminister Göran Persson som tar det första spadtaget till nybyggnation av väg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn. Foto: Claus Gertsen

Att tycka olika är inget problem för Ilija Batljan. Snarare en fördel.

”Han har inget emot att alla inte håller med. Han gillar diskussion och vill inte ha ja-sägare utan gillar att testa sina argument. Han har temperament också och kan bli arg. Men han fastnar aldrig i en konflikt utan är lösningsorienterad.”

Oavsett felaktiga skatteavdrag och brottsmisstankar tycks personalen stå bakom sin vd. I stort sett alla som Chef har talat med gillar sin högsta chef. Några går till och med ett steg längre:

”Ilija är en fantastisk människa. Han är en idol i mitt liv som jag ser upp till”, säger en medarbetare på SBB:

Många av SBB:s chefer har Ilija Batljan rekryterat själv. Flera kommer från Rikshem.

”Ilija var med och startade ett trainee-­program under sina år på Rikshem. Några därifrån har han lockat över.”

Ilija Batljan ställer höga krav på sina medarbetare.

Men inte lika höga som på sig själv, säger flera som Chef har talat med.

”Han är en kravställare och det är inget nio till fem-jobb. Men samtidigt har han full respekt för privatlivet. Jag har själv småbarn och vabbar ibland och Ilija har alltid stor förståelse för det. Han värnar familjen, både sin och andras.”

En förvaltningschef minns åren som kommunalråd i Nynäshamn. Då kunde Ilija Batljan lämna ett möte för att hjälpa sin dotter.

”Plötsligt kunde Ilija resa sig från ett möte, ta bilen hem och hämta dotterns benskydd och åka till hennes fotbollsträning och lämna dem. En halvtimme senare var han tillbaka.”

Mediestormar verkar inte bekymra Ilija Batljan. Tvärtom, menar flera av Chefs källor.

”Jag tror att strålkastarljuset är en viktig drivkraft för Ilija”, säger en person som jobbat nära Ilija Batljan i flera år.

På frågan om han drivs av pengar, svarar en källa så här:

”Nej, han vill inte tjäna pengar för att leva ett lyxliv. Han lever ungefär som när han var kommunalråd i Nynäshamn. Pengarna vill han ha för att göra nya affärer.”

Och de lär öka i takt med räntehöjningarna. Även om det lär generera ytterligare kritik mot Batljan och SBB.

”Näringslivet är som ett hajstim. När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten”, har han sagt i en intervju.

Kanske är det dags att återgå till politiken? I alla fall har han fortfarande hjärtat till vänster.

”Man kan inte vela här i livet. Jag röstar på S och min ideologiska bas är fortsatt densamma”, sa han i en intervju med Dagens industri i fjol. 

Men en politisk comeback är osannolik, säger i stort sett alla som Chef har talat med.

En tidigare toppolitiker i Socialdemokraterna som jobbat med Ilija lägger till ett stort ”tyvärr”.

”Det var en stor förlust för Socialdemo­kraterna när han lämnade politiken. Partiet sumpade en möjlighet att få in en entreprenör och förnyare. Men man ska aldrig säga aldrig.”

Så gör vi Cheftestet. Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

ilija batljan svarar

”Samhällsbyggnadsbolaget i Norden är ett av Europas största fastighetsbolag för social infrastruktur och ett av de största bolagen på Stockholmsbörsen sett till antalet aktieägare. Genom den omfattande verksamheten krävs det att landets bästa medarbetare vill ansluta till bolaget. Bolagets framgång bygger på ett stort engagemang och kunskap bland våra medarbetare och på det sätt de driver bolaget framåt. 

Min roll som vd är att ligga steget före och vara pådrivande, men också stötta medarbetare att komma vidare i olika processer. De personer som ansluter till oss på SBB vill att det ska vara hög energi och högt tempo. Vi arbetar nu hårt med att marknadsanpassa bolaget för att möta framtiden fortsatt starka och med fullt fokus på en stark balansräkning. Samtidigt säkerställer vi att så många av våra duktiga medarbetare som möjligt träder fram i rampljuset som representanter för vår fina verksamhet.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden