”Jag tror en chefskollega missköter sig!”

Chefs expert i organisation Leif E Andersson berättar vad du ska göra om du tror att en chefskollega missköter sig.

En chefskollega missköter sitt jobb på flera plan. Ska jag rapportera till vd?

Svar: Vem äger problemet? Om kollegan inte gör sitt jobb så är det hans problem, inte ditt. Städar ni åt honom genom att lösa det han ställer till med? I så fall lär ni ju kollegan att det går bra att göra som han gör. Sluta med det.

Finns det andra lösningar?

Svar: Ett alternativ är att skapa en god relation med kollegan genom att påpeka alla bra saker han gör. Efter en tid kan du då ta upp det han inte sköter så bra. Ta det direkt med honom. Beskriv vad hans beteende ställer till med för dig. Gärna så objektivt du kan. ”Jag har ett problem, jag har inte fått det här från dig så nu har det här hänt”.

Å om inte heller det löser problemet?

Svar: Ta upp det igen i så fall. Lyssna på hans försvar. Ta det som sägs på allvar å visa att du hört genom att spegla tillbaka. Fråga hur ni ska undvika att det händer igen. Om det inte fungerar, ta upp det med din närmsta chef. Kom ihåg: det mest effektiva sättet att ändra andras beteende är att bekräfta någon när den gör något bra.

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.