Chefers sexliv allt sämre
För drygt fem år sedan undersökte Chef svenska chefers kärleksliv. Då var det illa. Cheferna var både för pressade för att sova och för trötta för att älska. I dag är läget ännu värre.
”Man får tvinga sig till att ha sex, attraktionen finns inte där för stressen skymmer den. Irritationen går ut över sambon i stället för dem som förtjänar den.”
”Med en laptop i knät framför tv:n avhandlar vi våra barns framtid och andra viktiga händelser. Det är som att sitta och förhandla med en medarbetare.”
”Vi hinner inte komma i rätt känsla innan vi somnar av trötthet.”
I den stilen fortsätter det. De 1 428 svenska chefer som medverkat i Chefs undersökning sprudlar knappast av entusiasm och lust. Trots utbudet av självhjälpsböcker och tv-program på bästa sändningstid om att finna lyckan, plågas en stor andel svenska chefer av kärlekstrubbel.
Är det verkligen så här det är?
Psykologen och coachen Per-Olof Eriksson har sedan tidigt nittiotal hjälpt en lång rad personer med karriär- och livsplanering. Han har sin bild klar:
”Folk mår skit. I långa stycken är det helt enkelt så”, konstaterar han.
Resultaten i Chefs undersökning ger stöd åt den uppfattningen. Svenska chefers kärleksliv förefaller vara ännu torftigare i dag än 2007, då Chef genomförde en liknande undersökning.
Endast en femtedel av de 1 428 svarande är övertygade om att de har tillräckligt med tid för sin partner. Knappt hälften, 45 procent, menar att deras sexliv har blivit sämre sedan de blev chefer. 2007 var motsvarande siffra 32 procent. Och endast 15 procent av de svarande anser att deras relationer har förbättrats sedan de blev chefer.
En sak är säker: Chefskapet innebär inte direkt någon boost för kärlekslivet. Experterna förvånas inte över resultaten i undersökningen.
”Det är klart att relationen påverkas negativt om man sällan är hemma eller om arbetsbelastningen är tung. Det säger sig själv”, konstaterar författaren och samlevnadsexperten Katerina Janouch.
Det kommer inte som en nyhet för någon att folk i allmänhet – och chefer i synnerhet – har svårt att få ihop det där berömda livspusslet.
Bekymren är sektor- och branschöverskridande. Stressen över att vara framgångsrik på arbetet, i hemmet, i löpspåret och i sociala relationer – samtidigt som man förväntas vara tillgänglig dygnet runt – håller på att ta musten ut chefernas relationer. Många är ”förvirrade och vilse i det här”, som Per-Olof Eriksson uttrycker det:
”Folk har köpt den här framgångsfilosofin. Svackor i livet är förbjudna. Nu för tiden ska det vara uppåt och framåt med ett leende hela jävla tiden”, säger han och fortsätter:
”Systemet som reglerar arbete, fritid, hälsa och relationer måste vara i balans, annars far du illa. Om du bara grälar hemma är det svårt att fokusera på jobbet. Om du bara jobbar kommer du inte ut med det där flugfiskespöet. Och då tar hälsan stryk. Allting hänger ihop.”
Situationen på jobbet påverkar i hög grad hur vi förmår att hantera våra kärleksrelationer. Konstigt vore det annars. Men hela 18 procent, alltså nästan två av tio, av de svarande i Chefs undersökning hävdar att problem på jobbet direkt påverkar deras sexliv negativt. En tredjedel menar att sexlivet försämras av långa arbetsdagar.
Relationskriser kommer ofta smygande. Många blundar för problemen och hoppas att det ska gå över. Det gör de sällan.
Värdesätter du din relation – och är intresserad av att prestera på jobbet – är det självklart klokt att agera innan det är för sent. Och det finns många varningssignaler.
Enligt psykologen och psykoterapeuten Eva Rusz pekar forskningen ut mängder av exempel på när en relation håller på att gå åt skogen: När man inte längre upplever att det är någon idé att reda ut problemen, till exempel. Eller när man går in i ”tystnadens rum” och inte längre pratar med varandra.