cb-content-focus

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu.

Detta är utgångspunkten i nya boken ”Indistractable” som har hyllats av många — bland dem affärskvinnan Arianna Huffington, som kallar den ”den bästa guide jag läst om att återta kontrollen över uppmärksamhet, fokus och livet”.

Författaren Nir Eyal är en insider i tech-branschen som undervisat på Stanford-universitetet, och han har tidigare skrivit bästsäljande ”Hooked”, om de psykologiska knep techjättarna använder för att få konsumenter att bli beroende av appar och webbtjänster. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken.

Läs på 19 min! Indistractable är Månadens Chefboken

Vad exakt handlar hans nya bok ”Indistractable” om?

”Han nöjer sig inte med att beskriva problemet i sin boken, utan ger läsarna en forskningsbaserad metod för att steg för steg få ut det bästa av ny teknik — utan att distraheras av den.”  

Varför ska chefer läsa boken?

”Det är en bok som verkligen så gott som alla har nytta av, men det är svårt att tänka sig en mer relevant målgrupp än chefer här. Chefer idag befinner sig verkligen i en flod av information och distraktioner på ett sätt som faktiskt saknar motstycke i historien.”

Innehåller boken tips?

”Ja, hela boken är tipsbaserad. Det är verkligen en konkret guide till hur just du ska göra för att leva ett liv där du har kontroll över distraktionerna, istället för tvärt om.”

Var det några konkreta tips du tyckte var särskilt intressanta?

”Ja, jag uppskattade mycket delen som innehöll väldigt handfast tips för hur man ska hantera specifika källor till distraktioner — exempelvis hur man kan tänka när det gäller chattjänster som Slack eller nyhetstjänster.”

Lever författaren som han lär?

”I allra högsta grad. Genom boken får man följa hans personliga resa på ett sätt som faktiskt är inspirerande. Han beskriver till exempel på ett drabbande sätt hur han själv fick insikt om problemet, när han upptäckte hur distraktionerna påverkade relationen till hans dotter.”

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Det är helt klart en bok för chefer på alla nivåer. Med den bonusen att man också har nytta av den som förälder, vän och i sin parrelation.”

Vad inspirerade dig mest?

”Kanske författarens utgångspunkt att man måste börja med att verkligen kika på sina egna värderingar, vad som är viktigt i livet, för att sedan kunna gå vidare och välja bort det oviktiga.”

Relaterade artiklar

Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.