Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chefer missar nya värderingar

Under pandemin har medarbetarna ändrat sina värderingar. Men cheferna är övertygade om att verksamhetsvärderingarna är oförändrade. Det visar en ny undersökning.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En kvinnas händer, där hon gör tummen upp med den ena handen och tummen ner med den andra.

Potential-Barometern 2021 bygger på svar från cirka 500 personer i ledande ställning i olika branscher och sektorer. Enligt den anger över 75 procent av cheferna verksamhetskulturen som en av de viktigaste faktorerna när de anställer och vidareutvecklar medarbetarna, och menar att värderingarna är en utslagsfaktor.

Trots det mäter endast ett fåtal organisationer de ekonomiska effekterna av vad värderingarna egentligen bidrar till. När det gäller covid-19 och de utmaningar som chefer där ser, är det endast tio procent som tror att värderingarna har ändrats.

”Vi kan dock se i våra undersökningar, att på det individuella planet har prioriteringarna för vilka värderingar som nu är viktigast, ändrats. Det innebär att det finns ett glapp mellan vad chefer anser och var organisationen befinner sig. Det kan bidra till att det kommer att vara svårare att förstå hur man ska få organisationer att samverka”, säger Marika Skärvik, vd för PerformancePotential som undersökt värderings- och kulturfrågor i organisationer sedan 2013.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden