Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.

Chefer inom IT hyllas – offentlig sektor i botten

I Netigates nationella medarbetarundersökning får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.

Att chefer inom IT-branschen ligger högt i kurs hos sina medarbetare visas i undersökningen Sveriges medarbetare, som genomförs av Netigate för tionde året i rad. Tätt därefter hittas cheferna inom bank- och finanssektorn, som även de upplevs som duktiga på att sätta mål, motivera och ge feedback.

”Det är tydligt att medarbetare inom bank- och finans samt IT-sektorn rankar sin arbetsplats, och ledarskapet där, högt jämfört med de andra branscherna som vi har undersökt”, säger Alexandra Drottler, senioranalytiker på Netigate. ”Även andra faktorer såsom den fysiska arbetsmiljön rankas högt”.

cia2

Läs också: Cissi Elwin: 5 saker jag lär mig av Sveriges bästa chefer

De bank- och finansanställda rankar också sin fysiska arbetsmiljö som mycket god. Men trots ett gott ledarskap och en bra arbetsmiljö, som även uppges vara fri från trakasserier, svarar gruppen sämst på frågan ”Jag försöker alltid göra mitt bästa på jobbet”. Istället är det de anställda inom vård och omsorg som uppger sig anstränga sig mest för att göra ett bra arbete – samtidigt som man inom denna sektor kämpar med stress och dålig fysisk arbetsmiljö. Detta går också igen hos de anställda inom utbildningssektorn.

”Vi ser att lärare och andra inom utbildningssektorn är mer engagerade i sitt arbete än genomsnittet”, säger Alexandra Drottler. ”Samtidigt ligger de i botten när det gäller stress och arbetsbelastning. Det är en oroväckande kombination som kan leda till att medarbetare slutar eller i värsta fall blir sjukskrivna”.

Lägst förtroende för ledarskapet hittas inom offentlig sektor och inom transport- och logistikbranschen, där också trakasserier och mobbning är vanligast. En möjlig anledning till att bank- och finanssektorn får så höga betyg är att personalomsättningen där är hög, och att arbetsgivaren där anstränger sig mer för att behålla medarbetarna uppger Netigate för tidningen Realtid. Svarsfrekvensen är också högre än i andra branscher, vilket kan påverka resultatet.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.

Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Karriär

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!