Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.
Foto Max GertrudsonSara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.

Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

Trivs vi verkligen bäst på aktivitetsbaserade arbetsplatser? Det vill Hagateatern i Göteborg utforska genom tre vilsna mellanchefer bland bollhav och pysande kaffemaskiner i föreställningen Öppna kontorslandskap med premiär nu på fredag. ”Man ska ömma för varje karaktär”, säger Åsa Gustafsson, regissör och manusförfattare.

Hur fick ni idén till pjäsen?

”Helena Gezelius, en annan av manusförfattarna, berättade om en person nära henne som jobbade på ett företag som hanterar sekretessärenden och som flyttat till öppet kontorslandskap. Där blev det alltid väldigt långa köer till toaletterna, för det fanns helt enkelt inte tillräckligt många rum att ta sekretessbelagda telefonsamtal i.”

Tre mellanchefer möter vi på scenen – vilka är de?

”De heter Kommunikationsavdelningen, Hr-avdelningen och Ekonomiavdelningen och rör sig i ett landskap med knähöga väggar, ett tre gånger tre stort lådsystem, som ett luffarschack ungefär. Scenografin var färdig innan vi började repa, så vi har också fått känna på det här med att förhålla oss till den som motstånd och medspelare. En zon har en pall, den är värd lite mer. Det finns bollhav, och en toalett. Allt är synligt. Sen blir det en förändring i andra akten, då är det lite fler toaletter. Och postitlappar.”

jobbae

Läs också: Vem trivs bäst i öppna landskap?

Så vad händer?

”Känslan vi vill komma åt är den att man som människa vill vara positiv: ’Jaha? Är det så här nu? Jaja, då får jag förhålla mig till det.’ Det handlar om vår förmåga att anpassa oss. Vi försöker att inte ta ställning för eller emot öppna kontorslandskap utan går på det humoristiska och sorgliga. Hur det kommer sig att det verkar vara här för att stanna, när det mesta av forskningen talar emot.”

Hur har ni arbetat med research?

”Från folk i vår närhet kommer anekdoterna om hur plumpt och roligt det kan bli – och hur förfärligt. Arkitekter är övertygade – och övertygande! – om att öppna landskap är det enda rätta. Vi har besökt kontor, högskolor och myndigheter och ett byggföretag som gör skal till kontor och ritar ut kvadratmeter per person. Någon gång hade de glömt att rita in toaletterna, eller om det var hisschaktet. Det var björkar inomhus, ljuvliga färgskalor och mosskonst på väggarna. Men själva hade de anställda övergivit principen för längesedan. Sitter man och ritar stora projekt kanske det inte går att packa in det i ett skåp i slutet av dagen. Och svaret från stressforskare på frågan ’funkar detta?’ är att det beror på. Vem som jobbar, hur man arbetsleder, hur man mår, vad man är för slags person.”

Vilka är chefernas största utmaningar i föreställningen?

”De flesta replikerna är hämtade ur vår research, och vi har skrivit utifrån ord som gränslöshet och öppenhet. Sedan förekommer några oneliners som vi snappat upp på våra studiebesök. Till exempel ’Det är en förbannelse att vara mellanchef – asmycket ansvar och jävligt lite att säga till om’. Och de undrar var ledningen är. ’Ska vi kommunicera det här med ledningen? Nä, de jobbar hemifrån.’”

arbetstidsforkortning1800x1013

Läs också: Visst funkar sex timmars arbetsdag

Chefen i kulturen är inte sällan en nidbild – hur är de porträtterade här?

”Väldigt vänligt! Man ska ömma för varje karaktär. Några utsätts för dilemman, då kan man också känna med dem. Man blev ju inte hr-chef för att säga upp någon.”

Förmedlas några ledarskapslärdomar?

”Åh, det hade ju varit kul, så ni kunde vallfärda hit! Jag tänker att det ger uppslag till lärdomar. Kring hur vi är med varandra, vad det finns för konsekvenser av vissa beslut. Så tycker jag att all konst är, bör och ska vara.”

Klarar man bättre att jobba i öppet kontorslandskap efter att ha sett föreställningen?

”Man kan ha med sig lite samtalsämnen till kaffemaskinen om man har en sån. Det har vi, i form av en fjärde skådespelare. Den lever eget liv. Pyser, ångar och sätter igång självrengöring vid fel tillfällen. Föreställningen kanske hjälper en att reflektera och om man varit och sett den med arbetskamrater har man något ytterligare att prata om. En samtalsöppnare.”

Nyligen gick ”Den osynliga stats­kuppen” om new public management av Jonas Fröberg upp på teater Spira i Göteborg. Snart sätter Norrbottensteatern upp en scenversion av Lars von Triers Direktören för det hela. Vad säger detta om samtiden?

”Jag får lite positiva rysningar i kroppen av det, att vi inte är helt out there. Nej, men nu kommer biverkningarna av de här större greppen, som den här tilliten till new public management som ’ism’, eller vad ska man kalla det? Saker är svåra att bygga upp igen när de har raserats. Ju mer upplysta vi blir när det gäller medmänsklighet, genus, normkritik, klimatmedvetenhet, desto mer motstridiga beslut fattas. Det får en att börja fundera.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Anna Nordin (Svensk Handel), Lena Alke (Ica Krokom) och Nicki Eby (Clarion Hotel).
Verksamhetsutveckling

3 kreativa initiativ – mitt i coronakrisen

I kölvattnet av corona-isoleringen är det många företag och organisationer som tvingas gå ner på sparlåga. Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Chef har pratat med tre chefer som kavlat upp ärmarna och tänker nytt.
trecheferkris
Verksamhetsutveckling

3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

Fastighetskraschen på 90-talet, finanskrisen 2008, startups som går överstyr. Även om coronakriser kan bli den värsta av dem alla finns det värdefulla erfarenheter från förr. Chef frågat tre chefer som tagit sig igenom kriser och konkurser om deras viktigaste lärdomar.
satschefnyny
Verksamhetsutveckling

Sats-chefen: ”Vi jobbar på fler onlinelösningar”

Träningskedjan Sats med 700 000 medlemmar har stängt alla sina anläggningar. Men digitala klasser är gratis. Produktchefen Alexander Brochmann Myers berättar hur han och företaget resonerar.

niclasgerdbo
Verksamhetsutveckling

Årets Innovativa Ledare 2020: Niclas Gerdbo, chef Polisens kontaktcenter Syd

Turkost, magenta och orange är inte färgställningar vi normalt associerar med myndighetskontor. Men det gjorde Niclas Gerdbo. För att vinna priset som Årets Innovativa Ledare 2020 gäller det att våga tänka utanför boxen. ”Jag vill vara med och väcka människors energi och tankar,” säger han.

Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.