Didier Lombard (i mitten) anländer till rätten fredag den 20 december.
Foto Michel Euler/AP/TT BIldDidier Lombard (i mitten) anländer till rätten fredag den 20 december.

Chefer dömda för självmordsvåg i Frankrike

Nu har domen fallit i den kanske mest uppmärksammade rättegången i ett arbetsmiljöfall någonsin. Tre höga chefer på före detta  France Télècom döms till ett års fängelse, varav åtta månader villkorligt, och 15 000 euro i böter.

Rättegången har kallats historisk.

Nu döms tre chefer, däribland France Télécoms tidigare vd Didier Lombard, för ”moraliska trakasserier” mot anställda, vilket resulterade i en våg av självmord på det tidigare statliga bolaget. Dessutom ska bolaget betala 75000 euro, skriver SvD.

Det var för mer än tio år sedan som en självmordsvåg skakade telekombolaget, som efter privatiseringen 2003 går under namnet Orange.

Efter att marknaden för fast telefoni föll kraftigt drabbades bolaget av mångmiljardskulder 2005, vilket följdes av stora nedskärningar under 2006 – 22 000 frivilliga avgångar skulle lösa problemen.

En av de åtalade, vd:n Didier Lombard, ska ha sagt att han ”ska få ut dem, antingen via fönstret eller dörren”.

En medarbetare tog senare sitt liv just genom att kasta sig ut genom fönstret inför kollegor – en annan, som överlevde och nyligen har intervjuats av Svenska Dagbladet, högg sig själv med kniv under ett möte på jobbet.

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.

Läs också: Chefer kan fängslas för våg av självmord

Totalt tog 35 anställda sitt liv under åren 2008 och 2009. Flera av dem lämnade självmordsbrev där de angav företaget och dess chefer som orsak till att deras liv blivit outhärdligt.

Åtalet omfattar 19 av självmorden och 12 försök till självmord, som sju chefer ställdes till svars för under rättegången.

Förutom Lombard anklagades även hr-chefen Olivier Barberot för systematiska trakasserier med syfte att få anställda att sluta självmant. Bland annat ska en medarbetare ha fått sina arbetsuppgifter förlagda till en ort 45 mil från hemmet – men utan någon arbetsbeskrivning.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
tacksamhetsutmaning
Arbetsmiljö

Starta en tacksamhetsutmaning – på jobbet

Människor som känner tacksamhet är bättre på att hantera stress, återhämtar sig snabbare från sjukdom och har ofta bättre hälsa sett till bland annat blodtryck och immunförsvar. Så varför inte dra igång en tacksamhetsutmaning på jobbet?
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Guldpokal
Arbetsmiljö

Tävlingskulturens nackdelar: Fusk, stress och slarv

Konkurrens, ambition och vinnarskalle-tänkande är inte alltid vägen framåt. Tävlan kan tvärtom vara skadligt för organisationers skaparkraft och framgång, menar forskaren Roland S Persson som undersökt prestationssamhällets sällan diskuterade baksidor.
lkab1800
Arbetsmiljö

Riskbedömningschefen: Så agerar du bättre på risker

Är du beredd på det fullständigt oväntade? Kanske inte – coronakrisen har blottlagt omfattande brister i hela samhällets beredskap. Karin Winsa, riskbedömningschef på LKAB, tipsar om hur du som chef kan bli bättre på att förebygga och agera på risker.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Kaffebryggare och arg person vid skrivare
Arbetsmiljö

10 saker på kontoret du ALDRIG trodde att du skulle sakna

I vanliga fall är det lätt att bli irriterad när kaffet är slut, koperingsmaskinen full och kollegan tuggar tuggummi så det hörs i hela kontorslandskapet. Men nu, efter två månader av distansarbete? Här är sakerna du aldrig trodde du skulle sakna.