Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en rapport från SCB.

I genomsnitt arbetade fler än 700 000 personer övertid varje år under åren 2005 till 2019, vilket blir var femte anställd, enligt SCB. Över 15 procent av samtliga anställda arbetade övertid med ersättning under perioden, medan ungefär 5 procent gjorde det utan ersättning.

Under 2019 arbetad män mer övertid än kvinnor, med 21,7 procent respektive 18,5 procent.

Chefer är en grupp som sticker ut bland de tillfrågade. Hela 33,2 procent av cheferna arbetade övertid under 2019, och många gjorde det utan att få ersättning: 14,9 procent fick kompensation för sin övertid, och 18,9 procent fick det inte. Det är den största gruppen av alla som inte får ersättning för den extra arbetstiden.

Övertidsarbete utan ersättning var även vanligare bland anställda med eftergymnasial utbildning än hos anställda med kortare utbildning. Övertidsarbete, både med och utan kompensation, var även vanligare bland fast än bland tidsbegränsat anställda.

I branschen Transport arbetade 25,4 procent av de anställda övertid under 2019, men där var andelen som gjorde det utan ersättning lägre än bland cheferna: 3,7 procent.

Fakta: Övertidsarbete

År 2005-2019

  • I genomsnitt arbetade fler än 700 000 personer övertid varje år under åren 2005 till 2019.
  • Över 15 procent av de anställda arbetade övertid med ersättning under perioden och ungefär 5 procent arbetade utan ersättning.
  • Det var en större andel män än kvinnor som arbetade över, och de män som arbetade övertid utförde också fler övertidstimmar per person än vad kvinnorna gjorde.

År 2019

  • Totalt arbetade 20,1 procent av de anställda övertid under 2019, 15,3 procent med ersättning och 5,2 utan ersättning.
  • Det var mindre vanligt bland de äldre anställda i åldern 65–74 år att arbeta övertid än bland de andra åldersgrupperna.
  • Andelen som arbetade övertid högre bland fast anställda var vanligare än bland tidsbegränsat anställda.
  • Övertidsarbete utan ersättning var vanligare bland anställda med gymnasieutbildning och eftergymnasial utbildning än hos anställda med kortare utbildning.
  • 21,3 procent av anställda inrikes födda utförde övertidsarbete under 2019, vilket kan jämföras med 15,3 procent av de utrikes födda.

Källa: Rapporten ”Arbetskraftsundersökjningarna (AKU) – Tema: Övertid och merit 2005-2019). I rapporten kartläggs hur vanligt det är med övertidsarbete bland anställda i åldern 15-74 år.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Chef och medarbetare
Arbetsmiljö

Maxtaket i regionen: 35 medarbetare per chef

I Västra Götalandsregionen pågår ett målinriktat arbete för att minska personalgrupperna. Målet är att antalet medarbetare bör begränsas till mellan 10 och 35 per chef. ”Vi ser det som en investering”, säger hr-strategen Niklas Thorell Sjöström.
Var fjärde chef är en utmärkt chef – som engagerar medarbetare och skapar förutsättningar för lönsamhet. Illustrationer: Anna Harvard
Annonssamarbete Chef + Brilliant Future

Så känner du igen en utmärkt chef

För att få engagerade medarbetare krävs utmärkta chefer. Dit når endast 25 procent av cheferna i Brilliant Futures mätningar. Lär dig känna igen en utmärkt chef – och vad som går att göra för att de ska bli ännu fler. 
En ledarfågel som leder många andra fåglar
Arbetsmiljö

Leder du för många medarbetare?

50, 60, 70 medarbetare att ensam ansvara för – eller ännu fler. En orimlig, men långtifrån ovanlig situation för första linjens chefer i kvinnodominerad offentlig sektor. Forskaren Annika Härenstam varnar för än tuffare villkor när staberna sväller och ledarskapet på "golvet" prioriteras ner.
sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Distansjobbare under corona
Arbetsmiljö

7 tips – så leder du medarbetarna på distans

Distansjobb är framtiden, även efter de pågående massvaccineringarna mot covid 19 – det menar 90 procent av HR-cheferna i en enkät från globala konsultföretaget Gartner. Här är de bästa tipsen på hur du får det att funka som chef.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Illustration med en penna märkt
Arbetsmiljö

Alla ledare behöver vara beredda på cancel culture

Cancel culture och att ”bli cancelad” var förut mest förknippat med enskilda personer på sociala medier, men händer nu även allt fler företag. Då gäller det att vara redo som chef.