missar-sommarfesten

Chefens värsta missar på sommarfesten

Snart är det dags igen. Sommarfest med brännboll och ditt obligatoriska tal. Men det finns också en risk att chefen gör bort sig.

På sommarfesten har du chansen. Du har tid och möjlighet att nätverka med dina högre chefer samtidigt som du kan berätta för din favoritmedarbetare att han verkligen har presterat bra i vår.

Nej, det är inte rätt taktik för sommaravslutningen på jobbet, tycker Isabel Runebjörk, expert på personliga varumärken och kommunikativt ledarskap.

Personalfester är i hennes mening inte rätt tillfälle för att bygga upp bilden av sig själv som en duglig chef.
”Nej, inte alls. Ditt varumärke som chef beror helt och hållet på hur du levererar i din yrkesroll. På sommarfesten kan du i värsta fall riskera att rasera det förtroende du har byggt upp.”

Isabel Runebjörk tycker att det är viktigt att inte blanda ihop chefsrollen med den privata sfären. Om man använder en fest för att försöka bli omtyckt av sina medarbetare är man ute på svajig mark, menar hon.

”Gränsen mellan vad som är personligt och vad som är privat är inte alltid lätt att se. Att vara personlig är bra, det innebär att du är trevlig, närvarande och spontan. Att vara privat är släppa din yrkesroll, och att öppna dörren till områden som tillhör din familj och dina vänner. Du kan diskutera fotboll och grillning, men inte känslor.” 

”Givetvis ska man kunna bjuda på sig själv och vara med på lekar. Det kan man göra utan att bli för privat.”

Det är inte bara sin egen karriär och sitt varumärke man riskerar om man lämnar ut sig för mycket på sommarfesten. Även medarbetarna kan känna sig obekväma.
”De har rätt att förvänta sig professionalitet av sin chef. Även om medarbetarna också ska vara ansvarstagande och mogna, så är det chefen som har huvudansvaret för att kommunikationen fungerar. En fest är inte en ursäkt för att abdikera från sitt chefskap.”

Men man bör gå på festen?

”Som regel vill ju medarbetarna att chefen ska vara med. Och för dem kan det vara en fest. Men du bör se på det som ett ovanligt trevligt arbetstillfälle.”

”Chefens uppgift är faktiskt att se till att det verkligen är fest, att man inte diskuterar jobbet utan att alla har det trevligt.”

Hennes absolut viktigaste råd är att hålla sig nykter.

Det är den bästa försäkringen mot att tappa omdömet eller bli för privat.

”Din privata midsommarfest är ett bättre tillfälle om du vill bli på örat. Självklart kan du ta ett glas vin, men om du är det minsta onykter är det lätt att du tappar omdömet.”

De vanligaste missarna chefen gör på sommarfesten:

1. Har för avslappnad eller utmanande klädsel
Det här är inte tillfället att ta fram foppatofflorna eller den kortkorta skinnkjolen. Klädseln ska vara normal för sammanhanget, inte för fritidsbetonad eller flörtig.
”Det signalerar privatliv och hör inte hemma på arbetsplatsen”, säger Isabel Runebjörk.

2. Dricker för mycket alkohol

För mycket alkohol gör att du tappar omdömet. Du upplevs inte längre som professionell. Kom ihåg, din roll som chef försvinner inte för att du är på fest. Håll dig nykter, eller begränsa intaget till ett glas vin. Du kan utan problem gå hem tidigare och låta medarbetarna fortsätta festen själva.

3. Säger ”sanningar”
Med för mycket alkohol kommer också behovet av att vilja ”säga sanningar” – både från medarbetarens och chefens håll. Som chef är festen inte rätt tillfälle att ha svåra samtal. ”Och värna din medarbetare om han eller hon vill tala ut. Om de börjar ta upp något negativt, säg att ni får ta det samtalet på måndag i stället”, säger Isabel Runebjörk.

4. Är en dålig förlorare

Ingen sommarfest utan lekar. Som chef är det ett plus om du kan vara med, så länge du är bekväm med att leka och kan hålla känslorna i schack.
”Man behöver inte vara rädd för att göra bort sig i en lek. Den enda risken är om du är en dålig förlorare. Då kommer medarbetarna att tappa lite av sin respekt för dig”, säger Isabel Runebjörk.

5. Hyllar sin favorit i ett tal

Festen är ett ypperligt tillfälle för chefen att säga något inspirerande.
”Men det ska vara ett tacktal till samtliga medarbetare. Du bör inte lyfta fram någon särskild person. Och säg absolut inget om kommande budgetneddragningar. Det passar bättre vid ett annat tillfälle. Sommarfesten ska vara positiv”, avslutar Isabel Runebjörk.

Läs också: 7 skandalösa jobbfester som spårade ur

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

forstaelse
Arbetsmiljö

Undersökning: Ökad insikt om psykisk ohälsa

Allt fler förstår att psykisk ohälsa är ett skäl för sjukskrivning. En av de främsta orsakerna är att ämnet blivit mindre tabulagt, enligt en Novus-undersökning.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
ted
Hälsa

5 TED-talks som lär dig hantera stress

Vi befinner oss just nu i årets mest stressiga tid. 
klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

gaband
Hälsa

Gå dig till bättre fysik – vid ditt skrivbord på jobbet

Promenad på arbetstid har vi hört om. Men nu börjar allt fler företag erbjuda gåband till sina medarbetare.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden