Så fick vd hela ledningsgruppen att växla upp – samtidigt 

Målet: tiodubblad omsättning på tio år. För att nå dit har vd Jörgen Dahlström bestämt sig för en viktig investering – att låta ledningsgruppen gå en Executive MBA framöver.

Jörgen Dahlström är vd på Mercodia.
Jörgen Dahlström är vd på bioteknikföretaget Mercodia.

Jörgen Dahlström visste direkt hur han skulle frigöra kraften i sin ledningsgrupp när han började som vd på bioteknikbolaget Mercodia. Han ska låta hela ledningsgruppen gå en Executive MBA hos Chefakademin.  

För honom är det ett beprövat recept. I sitt tidigare vd-uppdrag på Svar Life Science såg han värdet av en gemensam kunskapsplattform när hela ledningsgruppen gick en Executive MBA hos Chefakademin. Med tillgång till samma strategiska verktygslåda öppnade sig helt nya möjligheter att utveckla verksamheten och driva affär och resultat.

Jörgen Dahlström gick själv Executive MBA-programmet 2007, när han var ny i en strategisk ledningsroll.  

”Jag fick en helt ny världsbild. Jag förstod hur ett bolag fungerar, hur det styrs och hur de olika delarna hänger ihop”, berättar han i ett webinar hos Chefakademin. 

Webinar: Effekten av en Executive MBA 

”Samtidigt upplevde jag en frustration – jag såg vad som kunde förbättras, men saknade mandat att påverka. Det tog jag med mig och bestämde mig för att om jag någon gång blir chef så ska jag ge mina medarbetare de rätta verktygen och förutsättningarna.” 

Från rapportering till strategi 

Jörgen Dahlström har sett hur utbildningen leder till ett mer strategiskt arbetssätt i ledningsgruppen. 

”Vi går bort ifrån det rena rapporterandet. För mig är det ganska ointressant att rapportera siffror eller händelser utan att agera på det. Det intressanta är ju att agera utifrån det man vet och styra om efter den verkligheten som finns runt omkring.” 

Han upplever att ledningsgruppen blir mer snabbfotad och proaktiv. Diskussioner blir djupare och mer konstruktiva och fokus landar direkt på rätt frågor. 
”Med ett gemensamt språk och en gemensam plattform kan vi fokusera på att få fram det bästa ur våra olika perspektiv. Vi är ju ett team som ska åt samma håll. Om vi alla också har samma utrustning så är det lättare att förstå: hur just du bäst bidrar med ditt perspektiv.” 

Ge utrymme för utveckling 

För att maximera effekten av kunskapsinvesteringen har Jörgen Dahlström några tydliga principer för de som går programmet:  
”Jag har sagt att när ni är på utbildningen så ska ni koppla bort jobbet helt. Verksamheten ska inte stanna för att en person är borta i tre dagar. Då är det något som är fel.” 

Jonas Hermansson, Mercodias COO, är först ut. Han började med Executive Master of Finance, ett av tre flexibla delprogram. 
”Jag har ingen ekonomisk bakgrund, men insåg att för att vara en stark ledare måste jag förstå och kunna ställa rätt frågor. Jag har redan börjat se skillnad i hur jag resonerar och analyserar siffror”, berättar han.  

Från teori till praktik  

Möjligheten att ta med och arbeta med den egna verksamheten som ett projektarbete i utbildningen ger konkret hjälp att analysera och utveckla bolaget. 
”Det är en jättestor fördel att få gratis hjälp och konsultation att se över vår verksamhet. Vad är det vi gör? Hur konkurrenskraftiga är vi gentemot våra konkurrenter? Vad har vi för verksamhetsstyrning? Kan det förbättras?” 

När Jonas Hermansson får frågan om han rekommenderar andra att gå utbildningen svarar han utan tvekan: 
”Ja, men gå gärna flera. Ju fler i ledningsgruppen som går, desto starkare blir effekten.”  

Jörgen Dahlström håller med. Han önskar att det hade funnits möjlighet att skicka fler ur ledningsgruppen på programmet direkt, och gärna samtidigt.  
”Jag vet ju av tidigare erfarenhet att det är ju oerhört värdefullt att fler går samtidigt, just för att man har utbyte sinsemellan. Jag ser direkt en snabb utväxling och att man börjar tänka på ett annat sätt. Är man då fler så kommer den kraften mycket snabbare.” 

Investering i kompetens 

Jörgen Dahlström ser satsningen på att låta ledningspersoner gå en Executive MBA som ett investeringsbeslut; bolaget investerar i personal och i kompetens som består. Det blir ett sätt att helt äga och driva det egna strategiarbetet, istället för att göra sig beroende av konsulter.   
”Många ser det som självklart att investera i en maskin och förvänta sig ett utfall av det. Det här är samma typ av investeringsbeslut. Ska man vara relevant längre fram så kan man inte sitta på kammaren och tro att världen stannar upp. Vi måste vara rustade”, säger Jörgen Dahlström. 

Med tanke på Mercodias högt ställda mål om att tiodubbla omsättningen på tio år är det nu full fart framåt som gäller. 
”Vi ska ta nästa steg i vår utvecklingsresa nu och bli en riktigt stor milstolpe här i Uppsala, och i världen.” 

Mercodia grundades 1991 i Uppsala. Bioteknikbolaget utvecklar produkter och tjänster för forskning och diagnostik inom life science och läkemedelsindustrin. 

Företaget exporterar till 80 länder och har korats till MästarGasell av Dagens Industri.