Chef mellan jobb – gå utanför din komfortzon

Chefer 50 plus som blev arbetslösa under pandemin har svårare att komma in på arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingen. Nu är det nya tuffa tider. ”Som chef mellan jobb behöver du gå utanför din komfortzon och samtidigt kunna visa dig sårbar”, säger Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR.

Karriär
Publicerad

Vad

Att ofrivilligt hamna mellan jobb är en påfrestande situation för de flesta. Men kanske ännu mer för en person i ledande position.

Nytta

”Allt bottnar i hur du själv beskriver din kompetens. Vilken kompetens efterfrågas; den att vara chef eller att vara chef inom ett visst fackområde? Nyckeln här är att vara nyfiken och vilja lära sig nytt”, säger rådgivaren Jonas Mauritzson.
Jonas Mauritzson. Foto: Chris Mauritzson

Att ofrivilligt hamna mellan jobb är en påfrestande situation för de flesta. Har du dessutom tidigare varit chef eller haft en annan roll i ledande position kan den nya verkligheten som arbetslös te sig ännu mer skrämmande.

Det menar Jonas Mauritzson, rådgivare på Trygghetsrådet (TRR), som hjälper arbetslösa tjänstemän i privata företag att hitta ny anställning, börja plugga eller starta eget företag.

För många chefer blir det en väldigt tuff personlig utmaning. Man har suttit i en position och har haft ansvar för andra människor, är van att ta beslut och kunna påverka sin tillvaro. Att hamna i ett läge där man inte har kontroll över någonting, efter att ha haft en nyckelroll och varit efterfrågad som chef, kan många gånger vara problematiskt. Vilket kan förlänga processen mellan jobb”, säger han till Chef.

Hans medskick till den ofrivilligt arbetslösa chefen är att agera tvärtom mot vad denna brukar:

”Du behöver komma utanför din komfortzon på ett sätt du inte är van vid och även våga visa dig sårbar, våga säga: ’Jag är mellan jobb’. Vissa chefer ser möjligheter, andra bli inbundna, en tredje kategori blir mycket stressade och vill ha ett nytt jobb direkt. Du måste vara förberedd på att det kommer många frågor. Varför slutade du? Vad vill du göra? Vad kan du göra? Vad kan du erbjuda?”, säger Jonas Mauritzson och fortsätter:

”Därför är det viktigt att omge dig med personer du litar på och som tror på dig. Det är lätt att tappa fotfästet när man är mellan jobb vilket gör att man kan tappa tron på sig själv.”

Enligt nya uppgifter från Arbetsförmedlingen har chefer över 50 år som blivit arbetslösa under pandemin fått det svårare att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Den kompetens som tidigare efterfrågades gäller inte längre, rapporterar P4 Göteborg och citerar Henrik Björk, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

”Det finns också ett visst mått av åldersdiskriminering”, säger Henrik Björk i inslaget.

Jonas Mauritzson på TRR medger visserligen att mediantiden för chefer att få ett nytt arbete är något längre än för andra tjänstemän, åtta-nio månader i stället för sju månader. Men att landa i slutsatsen att det beror på bristande kompetens eller ålder, är att göra det enkelt för sig.

”Sätt dig själv i förarsätet. Vänta inte på att saker bara ska hända.”

”Allt bottnar i hur du själv beskriver din kompetens. Vilken kompetens efterfrågas; den att vara chef eller att vara chef inom ett visst fackområde? Nyckeln här är att vara nyfiken och vilja lära sig nytt”, säger Jonas Mauritzson och tillägger:

”När det gäller ålder är det inom vissa delar av arbetsmarknaden snarare en fördel att vara 50- eller 60 plus. Många tittar på möjligheter att ta interimsuppdrag på högre nivå, exempelvis.”

Samlingssajten utbildning.se har i år undersökt drygt 3 800 jobbannonser för chefstjänster inom alla yrkesområden i Sverige, och listat de 20 hetaste kompetenserna.

På första plats finns ”driven”, följt av ”examen” och ”budgetansvar”. På femte och sjunde plats kommer två nya kompetenser, konstaterar sajten, nämligen ”inspirerande” respektive ”flexibel”.

”Att flexibel tagit sig in högt som ny på listan tyder på att fler arbetsgivare söker efter chefer som kan arbeta flexibla tider men även på flexibla arbetsplatser”, står det att läsa på utbildning.se.

Jonas Mauritzson menar att du inte ska stirra dig blind på så kallade modeord i kontakten med en eventuell ny arbetsgivare.

Samtidigt behöver du kunna matcha det som efterfrågas. Som arbetssökande ska du ge konkreta exempel på hur du är ”driven” eller ”flexibel”. Hur har du varit det i din roll tidigare? Vad har du gjort där som kan passa bra in på nya jobbet?

”Sätt dig själv i förarsätet. ’Det här kan jag, det här vill jag.’ Fundera även på vad du vill lära dig mer om – och ta initiativ. Vänta inte på att saker bara ska hända”, säger TRR-rådgivaren.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden