Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.

Konflikthantering
Text: Malin Hyden
Publicerad
Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.

VECKANS DILEMMA:
”På mitt företag ska vi lansera en ny digital tjänst. Jag är en av projektledarna. Vår marknadschef har hittat en pr-byrå som hon säger skulle vara perfekt för det här stora kampanjuppdraget. Hon trycker på rätt hårt för att vi ska välja dem. 

Men nu har jag luskat lite. Byrån hon vill ha har inte gjort några sådana här kampanjer tidigare. 

Nu har jag fått veta att en av delägarna i byrån är marknadschefens sambo. 

Situationen känns olustig. Visst borde jag väl göra något? Helst inte ta upp det direkt med marknadschefen… Hon och jag har ingen vidare bra relation. Eller borde jag göra det? Eller prata med någon annan? Hur skulle du göra?”

SVAR FRÅN PATRIK HOFBAUER:
”Det här är ett dilemma som dyker upp då och då. Jag har varit med om liknande, absolut.”

”Jag skulle rekommendera personen att prata med den här chefen. Nu säger hon att de har en dålig relation, men jag skulle ändå försöka den vägen först. Om det inte går, så ta det vidare. Det här får inte hända utan att man tittar närmare på om det handlar om att man vill gynna sig själv eller någon annan, istället för att tänka vad som är bäst för företaget.”

”Men det kan ju vara så att det här är bäst för företaget i slutändan, så man måste lyssna väldigt noga hur det här förslaget har tillkommit.”

”Idag finns också whistleblower-funktioner som man kan använda. Det ska vi i ledande funktioner uppmuntra till, att man ska använda dem om något dyker upp, så att man får reda på det.”

Har du fått hantera sådana här frågor här på Svenska Spel?
”Liknande fall dyker upp då och då. Viktigast är att ta upp frågan omedelbart. Det behöver inte vara en egen agenda som ligger bakom, utan det kan handla om vad som är bäst för företaget, men då måste man diskutera det och se att man kommer rätt.”

Att ta upp det här, kan det skada den här projektledarens karriär?
Det ska aldrig skada hennes karriär. Man har alltid rätt att ställa en fråga: Varför valde du den här byrån? Finns det en koppling här?”

”Om det skulle skada henne så skulle jag bli direkt irriterad, som chef för det bolaget. Jag skulle agera mot den personen på en gång. Om vi försöker lägga en filt över det här så skapar vi inte den öppenhet, transparens och tillit till varandra som vi ska ha i företaget. Då bygger vi en annan typ av kultur, som jag absolut inte vill stå bakom.”

”Om hon inte får gehör, så borde hon gå till sin chefs chef. Jag skulle önska att hon inte släppte det här. Jag hoppas att vi inte har en sådan här kultur internt, att vi släpper frågor, utan att vi tar saker vidare och reder ut det.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden