Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.

VECKANS DILEMMA:
”På mitt företag ska vi lansera en ny digital tjänst. Jag är en av projektledarna. Vår marknadschef har hittat en pr-byrå som hon säger skulle vara perfekt för det här stora kampanjuppdraget. Hon trycker på rätt hårt för att vi ska välja dem. 

Men nu har jag luskat lite. Byrån hon vill ha har inte gjort några sådana här kampanjer tidigare. 

Nu har jag fått veta att en av delägarna i byrån är marknadschefens sambo. 

Situationen känns olustig. Visst borde jag väl göra något? Helst inte ta upp det direkt med marknadschefen… Hon och jag har ingen vidare bra relation. Eller borde jag göra det? Eller prata med någon annan? Hur skulle du göra?”

SVAR FRÅN PATRIK HOFBAUER:
”Det här är ett dilemma som dyker upp då och då. Jag har varit med om liknande, absolut.”

”Jag skulle rekommendera personen att prata med den här chefen. Nu säger hon att de har en dålig relation, men jag skulle ändå försöka den vägen först. Om det inte går, så ta det vidare. Det här får inte hända utan att man tittar närmare på om det handlar om att man vill gynna sig själv eller någon annan, istället för att tänka vad som är bäst för företaget.”

”Men det kan ju vara så att det här är bäst för företaget i slutändan, så man måste lyssna väldigt noga hur det här förslaget har tillkommit.”

”Idag finns också whistleblower-funktioner som man kan använda. Det ska vi i ledande funktioner uppmuntra till, att man ska använda dem om något dyker upp, så att man får reda på det.”

Har du fått hantera sådana här frågor här på Svenska Spel?
”Liknande fall dyker upp då och då. Viktigast är att ta upp frågan omedelbart. Det behöver inte vara en egen agenda som ligger bakom, utan det kan handla om vad som är bäst för företaget, men då måste man diskutera det och se att man kommer rätt.”

Att ta upp det här, kan det skada den här projektledarens karriär?
Det ska aldrig skada hennes karriär. Man har alltid rätt att ställa en fråga: Varför valde du den här byrån? Finns det en koppling här?”

”Om det skulle skada henne så skulle jag bli direkt irriterad, som chef för det bolaget. Jag skulle agera mot den personen på en gång. Om vi försöker lägga en filt över det här så skapar vi inte den öppenhet, transparens och tillit till varandra som vi ska ha i företaget. Då bygger vi en annan typ av kultur, som jag absolut inte vill stå bakom.”

”Om hon inte får gehör, så borde hon gå till sin chefs chef. Jag skulle önska att hon inte släppte det här. Jag hoppas att vi inte har en sådan här kultur internt, att vi släpper frågor, utan att vi tar saker vidare och reder ut det.”

cissipatrikhofbauer1

Läs också: Svenska Spels vd: ”Nu förändras ledarskapet i grunden”

chef-dilemma-podd-1800-1
Chef Dilemma

Podd: Patrik Hofbauer

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin möter Svenska Spels vd Patrik Hofbauer Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakris. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.