Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?

Frågan ställs av organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic hos Business Insider. Chamorro-Premuzic menar att kreativitet egentligen spelar mycket mindre roll för karriären än vad vi vill erkänna, även om okonventionellt tänkande och färgstark personlighet gärna glorifieras.

Chamorro-Premuzic skriver att många chefer tvärtom föredrar anställda som levererar på ett förutsägbart vis och som inte utmanar status quo. Han pekar också på att dagens affärsstrukturer och organisationsmodeller motverkar kreativitet på så sätt att verkligt kreativa personer inte ges utrymme och motivation att blomstra.

Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.

Läs också: Undersökning: Självkännedom gör entreprenörer framgångsrika

I en sådan mall kan starkt kreativa personlighetsdrag bli ett hinder för karriären, då idéer som går på tvärs mot de etablerade mönstren kan göra dig till en obekväm anställd – eller en otydlig chef. Tomas Chamorro-Premuzic har satt ihop denna checklista som visar om din kreativitet utgör ett hinder för din karriärmässiga framgång:

 • Du har lätt för att bli uttråkad på jobbet och har svårt för rutinarbete.
  Detta låter allmängiltigt, men det är i första hand kreativa personer som drabbas av dessa känslor. De flesta andra föredrar trygga vanor, medan du som ständigt söker nya upplevelser och infallsvinklar antagligen känner dig begränsad av kontorets reglerade värld.
 • Dina tankar börjar vandra om du måste fokusera på en uppgift för länge.
  Den kreativa hjärnan skuttar gärna från det ena till det andra. Det kan yttra sig genom att du gång på gång sitter och tänker på annat under möten, eller att andra har svårt att hänga med i dina tvära tankekast.
musken

Läs också: Det kan du lära dig av Elon Musk

 • Du sprutar idéer men hatar att utföra dem.
  Kreativa människor producerar nödvändigtvis inte så mycket konkret – det krävs ofta även ett team av praktiskt sinnade utförare för att det vi kallar innovation ska bli verklighet. Saknar organisationen möjlighet att ta tillvara på dina idéer gör de heller inte nytta.
 • Du gillar inte att bli tillsagd vad du ska göra.
  Kreativitet går gärna hand i hand med en ovilja att följa spelplanen – vilket kan orsaka problem, eftersom vi på jobbet förväntas följa reglerna. I värsta fall kan din ovilja ses som att du har auktoritetsproblem, och du tjänar på att anpassa dig till normen.
 • Du överskattar dina talanger.
  Det är förstås inte alla kreativa personer som är överdrivet självsäkra, men det finns ett visst samband mellan skapandekraft och självförhärligande. Det kan göra att du hamnar på kant med andra, att du inte tar till dig feedback, att du tar onödiga risker – och att du hamnar i dålig dager när din verkliga förmåga uppdagas.

Relaterade artiklar

Drottning Elizabeth i rosa hatt
Karriär

Nu kan du bli chef över kungliga resor – vid brittiska hovet

Sörjer du att säsong 3 av The Crown redan är slut? Nu har du chansen att ta dig in i hetluften på riktigt. Det brittiska hovet söker nämligen en ”director of royal travel”, eller chef för de kungliga resorna.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.
Karriär

5 succéfaktorer – för introverta chefer

En framgångsrik ledare porträtteras ofta som en social kameleont som gärna står i centrum för jämnan. Men en introvert chef kan ha ovärderliga ledarskapskvalitéer. Såhär gör du det mesta av dem.
chessny
Karriär

Nej – det är inte alltid bra att vinna

Föreställ dig själv i ett läge där konkurrensen är knivskarp, om ett eftertraktat jobb kanske eller uppmärksamhet på marknaden och inför kunder.

Daniel Ellison, Motala Verkstad
Karriär

”Det finns nätter när man inte sover”

Motala Verkstads vd Daniel Ellison är en av få svenska industriledare som talar japanska. Sjubarnspappans rekordsnabba karriär tog sin början – i svampskogen.
driftigsamarbetsinriktadkompetent
Karriär

Här är chefens viktigaste egenskaper

Kompetent, samarbetsinriktad – men också driftig. Sådan är den optimala chefspersonen – i alla fall om man ser till vad både chefer själva och de som ska anställa dem tycker. Det visar två nya undersökningar från Novare och Ledarna.

Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på. ”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.
9 frågor att ställa innan du byter jobb
Karriär

9 frågor att ställa innan du byter jobb

Ett nytt år som står för dörren rör gärna upp tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen - eller finns svaren närmare än så?