Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?

Frågan ställs av organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic hos Business Insider. Chamorro-Premuzic menar att kreativitet egentligen spelar mycket mindre roll för karriären än vad vi vill erkänna, även om okonventionellt tänkande och färgstark personlighet gärna glorifieras.

Chamorro-Premuzic skriver att många chefer tvärtom föredrar anställda som levererar på ett förutsägbart vis och som inte utmanar status quo. Han pekar också på att dagens affärsstrukturer och organisationsmodeller motverkar kreativitet på så sätt att verkligt kreativa personer inte ges utrymme och motivation att blomstra.

Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.

Läs också: Undersökning: Självkännedom gör entreprenörer framgångsrika

I en sådan mall kan starkt kreativa personlighetsdrag bli ett hinder för karriären, då idéer som går på tvärs mot de etablerade mönstren kan göra dig till en obekväm anställd – eller en otydlig chef. Tomas Chamorro-Premuzic har satt ihop denna checklista som visar om din kreativitet utgör ett hinder för din karriärmässiga framgång:

 • Du har lätt för att bli uttråkad på jobbet och har svårt för rutinarbete.
  Detta låter allmängiltigt, men det är i första hand kreativa personer som drabbas av dessa känslor. De flesta andra föredrar trygga vanor, medan du som ständigt söker nya upplevelser och infallsvinklar antagligen känner dig begränsad av kontorets reglerade värld.
 • Dina tankar börjar vandra om du måste fokusera på en uppgift för länge.
  Den kreativa hjärnan skuttar gärna från det ena till det andra. Det kan yttra sig genom att du gång på gång sitter och tänker på annat under möten, eller att andra har svårt att hänga med i dina tvära tankekast.
musken

Läs också: Det kan du lära dig av Elon Musk

 • Du sprutar idéer men hatar att utföra dem.
  Kreativa människor producerar nödvändigtvis inte så mycket konkret – det krävs ofta även ett team av praktiskt sinnade utförare för att det vi kallar innovation ska bli verklighet. Saknar organisationen möjlighet att ta tillvara på dina idéer gör de heller inte nytta.
 • Du gillar inte att bli tillsagd vad du ska göra.
  Kreativitet går gärna hand i hand med en ovilja att följa spelplanen – vilket kan orsaka problem, eftersom vi på jobbet förväntas följa reglerna. I värsta fall kan din ovilja ses som att du har auktoritetsproblem, och du tjänar på att anpassa dig till normen.
 • Du överskattar dina talanger.
  Det är förstås inte alla kreativa personer som är överdrivet självsäkra, men det finns ett visst samband mellan skapandekraft och självförhärligande. Det kan göra att du hamnar på kant med andra, att du inte tar till dig feedback, att du tar onödiga risker – och att du hamnar i dålig dager när din verkliga förmåga uppdagas.

Relaterade artiklar

skoillus
Karriär

Därför ska du alltid vara beredd att byta jobb

Ha alltid en plan B för din karriär – även om du stortrivs med det jobb du har.

Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

arbetstidsforkortning1800x1013
Karriär

Visst funkar sex timmars arbetsdag

Bättre balans mellan privat- och arbetsliv, ökad gemenskap på arbetsplatsen och ett större fokus på arbetsuppgifterna. Det blev resultatet av en svensk fallstudie i arbetstidsförkortning, unik i sitt slag.
Collage: Christina Hammer från Hammer & Hanborg samt glad medarbetare
Karriär

Så släpper du fram kraften hos dina medarbetare

44 procent av svenska chefer tycker inte att de får använda sin fulla potential i jobbet, visar en ny undersökning. Ännu fler av deras medarbetare upplever detsamma. Men det är enklare än du tror att få organisationens talanger att slå ut.
hipo2
Karriär

4 tecken på att du är en HIPO: ”high potential employee”

I den amerikanska talent management-världen pratas det hett om HIPO:s, medarbetare med extra hög potential.

John Marnell, porträttbild
Karriär

”Att säga upp vänner är det värsta jag varit med om”

Bilar var inte John Marnells grej. Han skulle ju bli psykolog. Men ett inhopp på en verkstad ledde hela vägen till vd-­stolen för bilföretaget J Bil.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

linkedin-11
Karriär

5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

Tydlig närvaro på Linkedin är allt mer avgörande för en framgångsrik karriär. Stora företag som Sandvik jobbar nästan uteslutande med Linkedin som rekryteringsverktyg. Här är forskarnas bästa tips för en perfekt profil.