Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?

Frågan ställs av organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic hos Business Insider. Chamorro-Premuzic menar att kreativitet egentligen spelar mycket mindre roll för karriären än vad vi vill erkänna, även om okonventionellt tänkande och färgstark personlighet gärna glorifieras.

Chamorro-Premuzic skriver att många chefer tvärtom föredrar anställda som levererar på ett förutsägbart vis och som inte utmanar status quo. Han pekar också på att dagens affärsstrukturer och organisationsmodeller motverkar kreativitet på så sätt att verkligt kreativa personer inte ges utrymme och motivation att blomstra.

Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.

Läs också: Undersökning: Självkännedom gör entreprenörer framgångsrika

I en sådan mall kan starkt kreativa personlighetsdrag bli ett hinder för karriären, då idéer som går på tvärs mot de etablerade mönstren kan göra dig till en obekväm anställd – eller en otydlig chef. Tomas Chamorro-Premuzic har satt ihop denna checklista som visar om din kreativitet utgör ett hinder för din karriärmässiga framgång:

 • Du har lätt för att bli uttråkad på jobbet och har svårt för rutinarbete.
  Detta låter allmängiltigt, men det är i första hand kreativa personer som drabbas av dessa känslor. De flesta andra föredrar trygga vanor, medan du som ständigt söker nya upplevelser och infallsvinklar antagligen känner dig begränsad av kontorets reglerade värld.
 • Dina tankar börjar vandra om du måste fokusera på en uppgift för länge.
  Den kreativa hjärnan skuttar gärna från det ena till det andra. Det kan yttra sig genom att du gång på gång sitter och tänker på annat under möten, eller att andra har svårt att hänga med i dina tvära tankekast.
musken

Läs också: Det kan du lära dig av Elon Musk

 • Du sprutar idéer men hatar att utföra dem.
  Kreativa människor producerar nödvändigtvis inte så mycket konkret – det krävs ofta även ett team av praktiskt sinnade utförare för att det vi kallar innovation ska bli verklighet. Saknar organisationen möjlighet att ta tillvara på dina idéer gör de heller inte nytta.
 • Du gillar inte att bli tillsagd vad du ska göra.
  Kreativitet går gärna hand i hand med en ovilja att följa spelplanen – vilket kan orsaka problem, eftersom vi på jobbet förväntas följa reglerna. I värsta fall kan din ovilja ses som att du har auktoritetsproblem, och du tjänar på att anpassa dig till normen.
 • Du överskattar dina talanger.
  Det är förstås inte alla kreativa personer som är överdrivet självsäkra, men det finns ett visst samband mellan skapandekraft och självförhärligande. Det kan göra att du hamnar på kant med andra, att du inte tar till dig feedback, att du tar onödiga risker – och att du hamnar i dålig dager när din verkliga förmåga uppdagas.

Relaterade artiklar

Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.