Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?

Frågan ställs av organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic hos Business Insider. Chamorro-Premuzic menar att kreativitet egentligen spelar mycket mindre roll för karriären än vad vi vill erkänna, även om okonventionellt tänkande och färgstark personlighet gärna glorifieras.

Chamorro-Premuzic skriver att många chefer tvärtom föredrar anställda som levererar på ett förutsägbart vis och som inte utmanar status quo. Han pekar också på att dagens affärsstrukturer och organisationsmodeller motverkar kreativitet på så sätt att verkligt kreativa personer inte ges utrymme och motivation att blomstra.

Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.

Läs också: Undersökning: Självkännedom gör entreprenörer framgångsrika

I en sådan mall kan starkt kreativa personlighetsdrag bli ett hinder för karriären, då idéer som går på tvärs mot de etablerade mönstren kan göra dig till en obekväm anställd – eller en otydlig chef. Tomas Chamorro-Premuzic har satt ihop denna checklista som visar om din kreativitet utgör ett hinder för din karriärmässiga framgång:

 • Du har lätt för att bli uttråkad på jobbet och har svårt för rutinarbete.
  Detta låter allmängiltigt, men det är i första hand kreativa personer som drabbas av dessa känslor. De flesta andra föredrar trygga vanor, medan du som ständigt söker nya upplevelser och infallsvinklar antagligen känner dig begränsad av kontorets reglerade värld.
 • Dina tankar börjar vandra om du måste fokusera på en uppgift för länge.
  Den kreativa hjärnan skuttar gärna från det ena till det andra. Det kan yttra sig genom att du gång på gång sitter och tänker på annat under möten, eller att andra har svårt att hänga med i dina tvära tankekast.
musken

Läs också: Det kan du lära dig av Elon Musk

 • Du sprutar idéer men hatar att utföra dem.
  Kreativa människor producerar nödvändigtvis inte så mycket konkret – det krävs ofta även ett team av praktiskt sinnade utförare för att det vi kallar innovation ska bli verklighet. Saknar organisationen möjlighet att ta tillvara på dina idéer gör de heller inte nytta.
 • Du gillar inte att bli tillsagd vad du ska göra.
  Kreativitet går gärna hand i hand med en ovilja att följa spelplanen – vilket kan orsaka problem, eftersom vi på jobbet förväntas följa reglerna. I värsta fall kan din ovilja ses som att du har auktoritetsproblem, och du tjänar på att anpassa dig till normen.
 • Du överskattar dina talanger.
  Det är förstås inte alla kreativa personer som är överdrivet självsäkra, men det finns ett visst samband mellan skapandekraft och självförhärligande. Det kan göra att du hamnar på kant med andra, att du inte tar till dig feedback, att du tar onödiga risker – och att du hamnar i dålig dager när din verkliga förmåga uppdagas.

Relaterade artiklar

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
klyscha
Karriär

Här är klyschorna du vill undvika i jobbansökan

Lägg lite möda på formuleringarna nästa gång du söker jobb. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden, enligt karriärrådgivaren Jessica Dinkel.
Fredrik Wallin är häkteschef på Kronobergshäktet.
Karriär

Häkteschefen: ”A$AP Rocky-ryktena fick eget liv på nätet”

Han hamnade i hela världens blickfång över en natt – och hans arbetsplats kommenterades av USA:s president Donald Trump. Chef träffade Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin i efterspelet av A$AP Rocky-affären.
Unga ser pessimistiskt på framtiden och väljer arbetsgivare noga.
Karriär

Stor pessimism bland unga – litar inte på företag

I en global undersökning från Deloitte framkommer att unga ser mörkt på framtiden – och att de väljer bort oetiska företag.
Entreprenörer som är 45 år eller äldre har större chans att lyckas.
Karriär

Erfarenhet vinner: Bäst läge för nystart efter 45

40+ och trött på dina invanda rutiner? Då kan det vara dags att byta bana - det är inte för sent. En studie visar att de mest framgångsrika entreprenörerna är i snitt 45 år när de startar sin verksamhet.
Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap än sina manliga motsvarigheter.
Karriär

Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap

Enligt en ny amerikansk studie betraktas kvinnliga chefer som mer effektiva än sina manliga kollegor oavsett nivå och funktion – även inom manligt dominerade områden.
Många chefer fattar beslut om karriären under semestern.
Karriär

2 av 3 chefer tar karriärbeslut på semestern

En ny undersökning från ManpowerGroup visar att semestern är en tid då många passar på att fatta karriärsbeslut och söker nytt jobb – inte minst chefer.
Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.