Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cecilia Rönn, Ung chef 2012: »Jag får inspiration från hundträning«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hur vill du beskriva det svenska ledarskapet under det senaste decenniet?
»För mig är delaktighet ett nyckelord i dagens ledarskap. Hela organisationen blir så bra som man gör den när ansvarsfördelningen fungerar. Det betyder att alla deltar och kan påverka sitt eget arbete. Men det är fortfarande viktigt med ett tydligt ledarskap och tydliga beslutsvägar, det är en förutsättning för att verksamheten ska vara effektiv.«

Har ditt ledarskap påverkats av ledarskapstrender under den här tiden?
»Mitt ledarskap har formats av den omgiv­ning som jag har befunnit mig i. Carlsberg satsar mycket på att utveckla sina anställda, bland annat ledarskapet. Jag har fått mycket kunskap, inspiration och tips genom de ut­bildningar jag deltagit i. Bland annat en utbildning i kommunikologi som fått mig att reflektera mycket kring hur jag kom­municerar.«

Vad är du mest nöjd med i ditt eget ledarskap?
»Att jag utmanar mina medarbetare till att tänja gränser, tänka, pröva nytt och ta ännu fler initiativ. Eftersom verksamhetens förutsättningar ändras hela tiden måste också sättet att göra saker för­ändras.«

Vad är du minst nöjd med eller skulle vilja utveckla?
»Jag har en tendens att gå lite snabbt fram när jag blir entusiastisk. Jag behöver – och har som tur är – bra bollplank i ledningsgruppen som ger mig feedback så att jag stannar upp ibland.«

Hur tror du att ledarskapet kommer att förändras under de närmaste tio åren?
»Jag tror att delegering kommer att bli ännu viktigare, att varje individ får ett större eget ansvar för det dagliga arbetet. Cheferna blir möjliggörare, ser till att det finns rätt förutsättningar och rätt resurser. Samtidigt måste de ha överblick och ansvar för  strategin. På Carlsberg har vi det senaste året fokuserat mycket på värdekedjan, bland annat hur beslutsvägarna ska kortas. Vi har in­fört nya roller där operatörerna i högre grad lägger upp sitt eget arbete för att bli så effektiva som möjligt.«

Vilka är de viktigaste inspirations­källorna för dig i ditt ledarskap?
»Jag plockar hela tiden beteenden och tips som jag gillar från människor jag möter, inte minst mina medarbetare. Och jag hämtar faktiskt inspiration från hundträning, den handlar mycket om disciplin, glädje, motivation, engagemang och tydlighet. Och av mina barn lär jag mig tålamod och att prioritera.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden