Cecilia Rönn, Ung chef 2012: »Jag får inspiration från hundträning«

Hur vill du beskriva det svenska ledarskapet under det senaste decenniet?
»För mig är delaktighet ett nyckelord i dagens ledarskap. Hela organisationen blir så bra som man gör den när ansvarsfördelningen fungerar. Det betyder att alla deltar och kan påverka sitt eget arbete. Men det är fortfarande viktigt med ett tydligt ledarskap och tydliga beslutsvägar, det är en förutsättning för att verksamheten ska vara effektiv.«

Har ditt ledarskap påverkats av ledarskapstrender under den här tiden?
»Mitt ledarskap har formats av den omgiv­ning som jag har befunnit mig i. Carlsberg satsar mycket på att utveckla sina anställda, bland annat ledarskapet. Jag har fått mycket kunskap, inspiration och tips genom de ut­bildningar jag deltagit i. Bland annat en utbildning i kommunikologi som fått mig att reflektera mycket kring hur jag kom­municerar.«

Vad är du mest nöjd med i ditt eget ledarskap?
»Att jag utmanar mina medarbetare till att tänja gränser, tänka, pröva nytt och ta ännu fler initiativ. Eftersom verksamhetens förutsättningar ändras hela tiden måste också sättet att göra saker för­ändras.«

Vad är du minst nöjd med eller skulle vilja utveckla?
»Jag har en tendens att gå lite snabbt fram när jag blir entusiastisk. Jag behöver – och har som tur är – bra bollplank i ledningsgruppen som ger mig feedback så att jag stannar upp ibland.«

Hur tror du att ledarskapet kommer att förändras under de närmaste tio åren?
»Jag tror att delegering kommer att bli ännu viktigare, att varje individ får ett större eget ansvar för det dagliga arbetet. Cheferna blir möjliggörare, ser till att det finns rätt förutsättningar och rätt resurser. Samtidigt måste de ha överblick och ansvar för  strategin. På Carlsberg har vi det senaste året fokuserat mycket på värdekedjan, bland annat hur beslutsvägarna ska kortas. Vi har in­fört nya roller där operatörerna i högre grad lägger upp sitt eget arbete för att bli så effektiva som möjligt.«

Vilka är de viktigaste inspirations­källorna för dig i ditt ledarskap?
»Jag plockar hela tiden beteenden och tips som jag gillar från människor jag möter, inte minst mina medarbetare. Och jag hämtar faktiskt inspiration från hundträning, den handlar mycket om disciplin, glädje, motivation, engagemang och tydlighet. Och av mina barn lär jag mig tålamod och att prioritera.«

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden