Therese Carlsson, vd på Buttericks
Foto Emil Nordin

Buttericks vd: ”Detaljhandel är min grej”

Som vd för skämtspecialisten Buttericks förvaltar Therese Carlsson ett företag med anor. ”Jag tvekade inte när jag blev erbjuden jobbet”, säger hon.

Konstgjorda vägglöss, vattensprutande cigarettändare, pruttkuddar och osynligt bläck – skämtartiklar må vara festliga men är också hårt jobb. Det vet Therese Carlsson, vars första kontakt med arbetslivet var att som tonåring packa skämtprylar på Buttericks huvudlager i Simlångsdalen, inte långt från den halländska by där hon växte upp.

”Min bästa vän och klasskompis var en av döttrarna i ägarfamiljen Olander, och det var via henne jag först kom i kontakt med Buttericks”, säger Therese Carlsson som då inte kunde ana att hon en dag skulle ta över i företagsledningen. Men så blev det; 2018 utsågs Therese Carlsson till Buttericks vd.

”Från början var mina yrkesplaner rätt spretiga. Jag drömde nog om att bli stats­minister – redan som liten var jag engagerad i miljö- och samhällsfrågor. Även gymvärlden lockade: i gymnasiet utbildade jag mig till aerobicsinstruktör”, säger Therese Carlsson som under studietiden fortsatte arbeta hos Buttericks på skolloven, och även ett par år efter gymnasiet. Då i butikerna på Gröna Lund och vid Drottning­­-
gatan i Stockholm.

”Jag trivdes bra, men ville se världen. Jag och en kompis stack till England för att uppleva något nytt.”

Exakt vad hon sökte var väl lite oklart, men i Nottingham gav varuhuskedjan House of Fraser den unga svenskan en chans. Therese Carlsson insåg på allvar att detaljhandel är hennes grej. Den särskilda status som handeln åtnjuter i det brittiska samhället lockade, samtidigt som seriositeten också ställde särskilda krav. Månader i England blev till år.

”Att jag kom från ett annat land gjorde mig mer hungrig. I början förstod jag varken språket eller kulturen fullt ut, vilket bidrog till att jag jobbade oerhört hårt. Ofta fick jag höra att jag var väldigt ambitiös”, säger Therese Carlsson som till sin egen förvåning nominerades och antogs till varuhuskedjans eftertraktade chefsprogram.

Under två år pluggade hon allt som har med varuhushandel att göra, från lagerhållning till ledarskap och ekonomi, och praktiserade de nya färdighet­erna på House of Frasers olika anläggningar över hela England. Hon blev så småningom avdelningschef. Sedan flyttade hon tillbaka till Sverige 2006.

”Jag hade levt livet i England, pluggat, lärt mig massor och blivit vuxen. Nu närmade jag mig 30 och jag längtade hem, helt enkelt. Men att återvända till Sverige var nästan tuffare än att flytta utomlands. Jag hängde inte längre med i vad folk pratade och skämtade om, hade inte koll på tv-serierna eller den professionella terminologin. Jag var nog rätt vilsen – det tog något år innan det kändes bra.”

Via MQ kom Therese Carlsson in i den svenska detaljhandelskulturen, i den händelserika fas då bolaget strukturerades om från franchise-butiker till en kedja. Reflektion: Nog är det tufft inom svensk handel, men ändå inte lika hårt och resultatdrivet som i den brittiska, åtminstone var det så på den tiden.

Som vd för Buttericks är Therese Carlsson inte bara ansvarig för siffrorna, utan även förvaltare av ett spännande företagsarv. Bolagets långa och vindlande historia sträcker sig till 1800-talet och New York, där skräddaren Ebenezer Butterick och hustrun Ellen Augusta blev stormrika på sin revolutionerande uppfinning, det massproducerade mönstret för sömnad. För pengarna lät paret bygga en av Manhattans första skyskrapor, Butterick Building som står kvar än i dag. Bolaget öppnade franchise-­butiker för mönster över hela världen och 1903 var det Sve­ri­­ges tur. Bolaget Buttericks AB med butiker i sex svenska städer drivs sedan länge av familjen Olander, representerad inte minst av förre vd:n Bengt Olander som innehade vd-posten i hela 41 år och var den som lockade tillbaka Therese Carlsson till företaget. Tiderna må vara ovissa, men hon känner sig styrkt av företagets solida kärna och kontinuitet:

”Jag brinner för att vårda vårt arv, och vårt varma hjärta. Vi har överlevt två världskrig, så nog ska vi klara en pandemi”, säger Therese Carlsson.

3 karriärtips från Therese Carlsson

Therese Carlsson, vd på Buttericks, porträttbild

Ha kul på jobbet. Jag tyckte tidigt att detaljhandel är väldigt roligt.

Ligg i och jobba hårt. Det finns inga genvägar.

Lita på magkänslan. Jag tvekade aldrig när jag blev erbjuden mitt jobb.

 

 

annikaottosson1800x1013

Läs också: Annika Ottosson: ”Min ångest får mig att jobba bättre”

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Shoji Morimoto
Karriär

Oväntade karriärsuccén: Han hyr ut sig själv – för att ”göra ingenting”

Japanske Shoji Morimoto hyr ut sig själv som sällskap. Själv säger han att han inte gör någonting – men tusentals människor står i kö.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

jobbetifara
Karriär

Jobbet i fara? Så tar du dig vidare

Har du förlorat ditt jobb under pandemin, eller är orolig för att det ska hända? Här är 6 råd. 
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Lönesamtal
Karriär

Experten: Så lyckas du med lönesamtalet

Efter förra årets paus på grund av coronapandemin, stundar nu lönerevision i många branscher. Ledarnas löneexpert Peder Bertilsson tipsar om vad du bör tänka på inför lönesamtalet.
E-handlare som gör high five
Karriär

15 hetaste branscherna i Sverige just nu

Genom analyser av sina tre miljoner användare i Sverige har Linkedin tagit fram de 15 snabbast växande jobbkategorierna just nu.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.