Tre kvinnor sitter framför sina datorer vid ett bord och pratar och skrattar.

Bullshit jobs? Nej, inte längre

Bara 4,8 procent. Så få européer tycker att jobbet är meningslöst, visar en ny studie. Och ofta är det cheferna som finner störst mening med sitt jobb.

Det är en stark kontrast mot teorierna i uppmärksammade boken ”Bullshit jobs” av framlidne antropologen David Graeber som kom häromåret. I boken hävdas att en betydligt större andel yrkesverksamma – upp till 60 procent, inte minst inom administration och finansvärlden – tycker att jobbet saknar all mening både för dem själva och samhället.  

”Teorin om ‘bullshit-jobb’ måste tillbakavisas. Inte nog med att våra resultat inte ger något stöd för den, de pekar ofta i rakt motsatt riktning”, skriver forskarlaget bakom den nya studien i vetenskapliga tidskriften Work, Employment and Society.

bullshit

Läs också: 5 tecken på att du har ett poänglöst ”bullshit-jobb”

”Framför allt visar det sig att andelen som finner lönearbetet meningslöst sjunker snarare än stiger, och att anställda knutna till finansbranschen och med universitetsexamen är mindre benägna att betrakta arbetet som meningslöst än många med kroppsarbeten”, skriver forskarna Magdalena Soffia, Alex Wood och Brendan Burchell från universiteten i brittiska Cambridge och Birmingham.

Att David Graeber satte ribban så påfallande högt kan vara en orsak de nedslående resultateten i hans undersökning: att 30 – 60 procent tycker att deras enskilda arbetsinsats är av försumbart värde som bidrag till världen i stort kanske inte är så förvånande. I den nya studien, som baserar sig på EU-data kring 44 000 yrkesarbetande i 28 länder, nöjer sig forskarna med att fokusera på frågeställningen ”Jag har känslan av att utföra ett meningsfullt arbete”, och hur många – eller snarare få – som svarar ”sällan” eller ”aldrig” på det. En inte ens fem-procentig andel, som dessutom sjunkit från 5,5 procent 2010 och 7,8 procent 2005.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.

Läs också: Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En hand håller upp en skylt som det står Interimschef på mot en jeansblus som bakgrund.
Karriär

Så lyckas du med interimschefen

Allt fler blir interimschefer i ett allt mer flytande arbetsliv, visar forskning. Men för att det ska lyckas på arbetsplatsen gäller det att göra på rätt sätt.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

En hand i svenska flaggans färger som visar tummen ner.
Karriär

Svenskar mest missnöjda med jobbet

Fler svenskar planerar att söka nytt jobb det närmaste året jämfört med övriga européer, visar en ny studie. Den visar också att svenskar verkar uppskatta sin chef mer när de arbetar hemifrån än på plats på arbetet.

En kvinna sitter och jobbar i en soffa med en katt bredvid sig.
Karriär

Chefer missförstår unga medarbetare

Chefer missförstår vad som är viktigt för unga medarbetare på flera olika sätt, visar en ny internationell undersökning. Undersökningen visar att de betraktar flera viktiga frågor på olika sätt.

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.