Bullshit jobs? Nej, inte längre

Bara 4,8 procent. Så få européer tycker att jobbet är meningslöst, visar en ny studie. Och ofta är det cheferna som finner störst mening med sitt jobb.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Tre kvinnor sitter framför sina datorer vid ett bord och pratar och skrattar.

Det är en stark kontrast mot teorierna i uppmärksammade boken ”Bullshit jobs” av framlidne antropologen David Graeber som kom häromåret. I boken hävdas att en betydligt större andel yrkesverksamma – upp till 60 procent, inte minst inom administration och finansvärlden – tycker att jobbet saknar all mening både för dem själva och samhället.  

”Teorin om ‘bullshit-jobb’ måste tillbakavisas. Inte nog med att våra resultat inte ger något stöd för den, de pekar ofta i rakt motsatt riktning”, skriver forskarlaget bakom den nya studien i vetenskapliga tidskriften Work, Employment and Society.

”Framför allt visar det sig att andelen som finner lönearbetet meningslöst sjunker snarare än stiger, och att anställda knutna till finansbranschen och med universitetsexamen är mindre benägna att betrakta arbetet som meningslöst än många med kroppsarbeten”, skriver forskarna Magdalena Soffia, Alex Wood och Brendan Burchell från universiteten i brittiska Cambridge och Birmingham.

Att David Graeber satte ribban så påfallande högt kan vara en orsak de nedslående resultateten i hans undersökning: att 30 – 60 procent tycker att deras enskilda arbetsinsats är av försumbart värde som bidrag till världen i stort kanske inte är så förvånande. I den nya studien, som baserar sig på EU-data kring 44 000 yrkesarbetande i 28 länder, nöjer sig forskarna med att fokusera på frågeställningen ”Jag har känslan av att utföra ett meningsfullt arbete”, och hur många – eller snarare få – som svarar ”sällan” eller ”aldrig” på det. En inte ens fem-procentig andel, som dessutom sjunkit från 5,5 procent 2010 och 7,8 procent 2005.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden