Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.

”Markerna har torkat upp snabbare än normalt på många ställen, efter en snöfattig vinter med utebliven vårflod och en långvarig kraftig blåst. Det kan göra att vi får ett värre år än vanligt kopplat mot bränder”, säger Johan Szymanski till Chef.

Szymanski blev rikskänd under katastrofsommaren 2018 då han som första brandchef i svensk historia beordrade ett stridsplan att bomba bränderna för att släcka elden med tryckvågor.

Vilken är din största ledarskapsutmaning just nu?
”Prio ett är att säkerställa den operativa verksamheten, det vill säga vår förmåga att åka ut på räddningsinsatser. Största hotet är sjukdom bland vår personal. Det tacklar vi dagligdags med åtgärder som besöksförbud på våra brandstationer, färre möten och social distansering. Just nu är hälsoläget gott. Men hamnar vi i en situation där många insjuknar och det samtidigt utbryter skogsbränder, då kan det bli riktigt illa och svårt att få hit förstärkningar. Sjukdomssituationen kan ju vara likartad på andra håll också. Därför undersöker vi möjligheterna att i större grad utnyttja frivillig arbetskraft. Så vi skapar en reserv med människor som kan dra slang och utföra andra enklare uppgifter, om vi blir väldigt hårt ansatta.”

vargtopp

Läs också: ”Varje människa måste få synas i krisen”

Under skogsbrandssommaren 2018 fick Sverige släckningshjälp från andra länder och EU. Hur ser du på de möjligheterna i år?
”Det är krångligare nu, eftersom många länder har stängt sina gränser. Och de har precis samma typ av problem som vi. Jag tror samtidigt att Sverige säkert skulle få viss hjälp utifrån vid ett katastrofläge, men exakt vilken är svårt att säga.”

Har den svenska brandberedskapen generellt höjts sedan 2018?
”Ja, det tycker jag. Framför då det gäller flygande resurser. Då hade vi noll helikoptrar i ständig beredskap, nu finns åtminstone tio. Plus att vi i år fått två egna vattenskopande flygplan. Så visst har det hänt saker”, säger Johan Szymanski.

trecheferkris

Läs också: 3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas mångmiljardprojekt

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.