karriar-6

Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

”Som specialist på karriärbyten kan jag avslöja att varenda klient jag har arbetat med har känt rädsla inför processen att byta karriär”, konstaterar Alison Cardy som har skrivit boken Career grease: How to get unstuck and pivot your career.

Läs också: Vilken chefstyp är du?

Cardy tipsar om tre strategier för att arbeta med tvivlen:

 Skaffa mer information.

Ta reda på mer om den karriärväg du funderar över. Mer kunskap betyder mindre rädsla. Prata med människor som vet vad det innebär att arbeta inom den specifika branschen eller företaget. Ofta innebär samtalen en boost för självförtroendet. Du inser att du är fullt kapabel att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs.

 Börja med små steg.

Bryt ner karriärskiftet i ett antal mindre steg. Tänk en femstegsraket där varje steg framstår som mindre dramatiskt. Då kan du också korrigera kursen längs vägen om du märker att den ursprungliga planen leder fel.

Luta dig mot tidigare erfarenheter.

Tänk på vilka tidigare förändringar du har gjort och vad de ledde till. Sannolikt kommer du att upptäcka att du inte bara klarade dem utan också växte som människa. Det här hjälper dig att se bortom den kortsiktiga ansträngningen i en förändring. Konsten är att se det större sammanhanget.

Läs också: Myt om kvinnor i karriären spräckt

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

gerger
Karriär

”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Under sin karriär har Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, bland annat varit skidlärare och suttit i Ikeas styrelse med Ingvar Kamprad. Men det tog tid innan hon hittade passionen i sitt jobb.
millenial
Karriär

Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Skulle du anställa någon som samtidigt tänker jobba för andra och dessutom är öppen med sina planer på att starta eget inom överskådlig framtid? Det kan vara värt att fundera på. Data från Linkedin visar nämligen att allt fler, framför allt unga, frilansar vid sidan av sitt heltidsjobb.
jeans
Karriär

Så tycker anställda om jeans på kontoret

Den klassiska kontorskostymen har blivit till ett par jeans – men det finns gränser för vad som är acceptabelt. Så kan attityderna till rätt kläder på jobbet sammanfattas, enligt en ny undersökning.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
lonen
Karriär

Så förhandlar du din nästa lön

Som chef sätter du andras lön. Men hur bra är du på att förhandla din egen? När du byter jobb eller tjänst har du en gyllene möjlighet att förbättra dina villkor. Ta den.
chef_typer_generation
Karriär

Så drabbar generationsväxlingen dig

De närmsta åren kommer 125 000 chefer att gå i pension. Hur påverkar det cheferna som är kvar? Vi listar fyra typer av chefer och vad generationsväxlingen betyder för dem.