Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

”Som specialist på karriärbyten kan jag avslöja att varenda klient jag har arbetat med har känt rädsla inför processen att byta karriär”, konstaterar karriärcoachen Alison Cardy, och ger här sina bästa tips.

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad
Ett djur som tvivlar

Cardy tipsar om tre strategier för att arbeta med tvivlen:

Skaffa mer information
Ta reda på mer om den karriärväg du funderar över. Mer kunskap betyder mindre rädsla. Prata med människor som vet vad det innebär att arbeta inom den specifika branschen eller företaget. Ofta innebär samtalen en boost för självförtroendet. Du inser att du är fullt kapabel att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs.

Börja med små steg
Bryt ner karriärskiftet i ett antal mindre steg. Tänk en femstegsraket där varje steg framstår som mindre dramatiskt. Då kan du också korrigera kursen längs vägen om du märker att den ursprungliga planen leder fel.

Luta dig mot tidigare erfarenheter
Tänk på vilka tidigare förändringar du har gjort och vad de ledde till. Sannolikt kommer du att upptäcka att du inte bara klarade dem utan också växte som människa. Det här hjälper dig att se bortom den kortsiktiga ansträngningen i en förändring. Konsten är att se det större sammanhanget.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden