cb4_contentartikel1

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan tajming vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

Daniel Pink är inte bara författare till flera bästsäljande böcker utan också en välkänd TED-föreläsare – hans Tedtalk om motivation är ett av de mest sedda någonsin.

Nu är han aktuell med en bok som blivit en snackis redan innan den kommit ut.

I ”When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” djupdyker han i vetenskapen bakom perfekt tajming. Förväntningarna på nya boken har varit högt uppskruvade. Chefs Björn Hedensjö har läst den för att se om förväntningarna infrias.

Vad handlar ”When” om?

”Vid vilka tidpunkter är du som mest kreativ? När är det bäst att du ägnar dig åt analytiska uppgifter? Hur viktigt är det att få en bra start? Och varför är det så viktigt att vara synkroniserad? Det är den typen av frågor som Pink verkligen går till botten med, genom att undersöka allt forskningen säger om saken.”

Missa inte: Vill du också läsa "When" på 19 minuter? Prenumerera på Chefboken!

Finns det mycket forskning om tajming?

”Ja, det finns verkligen massor. Och inom en väldig massa forskningsfält, det handlar om allt från medicin och psykologi till socialantropologi. Men det ska sägas att boken inte blir tung och tråkig, utan sin vana trogen gör Pink sina poänger genom att berätta bra historier.”

Vad kan tipsen i boken handla om, rent konkret?

”Till exempel får läsaren hjälp att på ett väldigt detaljerat sätt kartlägga sin dygnsrytm, och sedan uppslag om hur hon eller han kan optimera sin dag utifrån den kunskapen. Till exempel när det är bäst att spåna idéer, eller att analysera något komplicerat. Det är nämligen inte samma tid på dagen.”

Vem är boken användbar för?

”Den är väldigt relevant för alla som ägnar sig åt beslutsfattande i någon form, och därför självklart för alla chefer. Men den är också så underhållande att alla med ett intresse för populärvetenskap hittar något de gillar i den.”

Vad fastnade du själv mest för?

”Jag hade visserligen ganska bra koll på detta med dygnsrytm, eftersom jag själv skrivit om det tidigare, men det var riktigt intressant att läsa om hur kassa på det mesta de flesta av oss blir på eftermiddagar. Rätt häpnadsväckande faktiskt.”

Chefboken: Visste du att det finns över 100 titlar i Chefbokens digitala bibliotek?

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden
Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.