Boken som avslöjar hemligheterna bakom framgångsrika grupper

Vad är det egentligen som utmärker riktigt framgångsrika grupper – och vad kan jag göra för att mitt team ska bli mer på det sättet? Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har läst The Culture Code som är månadens Chefboken.

Okategoriserade
Publicerad

Vad handlar ”The Culture Code” om?

Boken handlar i stora drag om tre nyckelfärdigheter som utmärker de riktigt högpresterande grupper som Daniel Coyle har tittat närmare på. Dessa tre faktorer är att skapa trygghet, att medlemmarna delar sin sårbarhet med varandra och att de ser tydlig mening i det de gör.

Det låter lite flummigt?

Det blir faktiskt väldigt konkret när Coyle bryter ner det till tips för ledare. Och dessutom väldigt underhållande, eftersom det är fullt av välskrivna anekdoter från spännande organisationer som han undersökt. Han berättar också om en rad intressanta forskningsstudier som ger stöd för hans teser.

Vad konkret kan tipsen i boken handla om?

De utgår från superkonkreta beskrivningar av hur högfungerande grupper jobbar och hur medlemmarna interagerar.  Exempelvis hur de kommunicerar med varandra. Att medlemmarna ofta står i cirkel när de pratar med varandra, har tät ögonkontakt och ofta fysisk kontakt, att det är vanligt med humor men ovanligt att avbryta.

Vem har nytta av boken?

Det är framför allt en bok för alla som leder team, men även intressant för alla som ingår i teamen. Dessutom är detta en av de mest underhållande ledarskapsböcker jag läst på länge, så är man intresserad välskriven populärpsykologi rekommenderas den varmt.

Vad fastnade du själv för?

En studie om feedback som beskrivs i boken kom fram till ett resultat som jag tyckte var väldigt fint. I studien undersöktes studenter som skrev uppsatser, och hur deras ansträngning och resultat påverkades av olika typer av feedback. Det visade sig att en viss typ av återkoppling hade så stora effekter att forskarna döpte den till ”magisk feedback”. Den var inte ett dugg komplicerad eller lång, utan löd helt enkelt så här:

”Du får dessa kommentarer av mig för att jag har väldigt höga förväntningar och jag vet att du kan nå dem.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden