maria-content3

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.

AI och digitalisering är på allas läppar och för många är det en skrämmande utveckling.

När du inser att den inte går att stoppa, utan behöver hitta ett mänskligt sätt att förhålla dig är Apparnas planet av Arash Gilan och Jonas Hammarberg perfekt läsning. De skriver lätt och tilltalande om den nya digitala eran och hur vi ska kunna hitta vår plats i den. De berättar om brytpunkten mellan det digitala och det mänskliga vi behöver hitta sätt att hantera. Här får du tips om hur du kan jobba med digitalisering. De säger att vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala och där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi, menar författarna.

Mod sägs vara en av de viktigaste förmågorna för chefer idag och framåt.

Dare to lead av Brené Brown toppar flera bästsäljarlistor. I september kommer den på svenska med titeln Mod att leda. Brown beskriver hur du gör för att leda på ett mer modigt sätt och hur andra gör. Vill du verkligen utvecklas som ledare på riktigt är detta en bok du bör läsa.

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation. Kruxet är att vi inte är tillräckligt modiga för att prata om mod, konstaterar sociologiprofessorn Brené Brown.

Modiga organisationer behövs också för att möta alla snabba förändringar. Det fungerar inte lägre att en ledare styr och ställer – det är teamet som är viktigast.

Harvardforskaren Amy C Edmondson beskriver i The fearless organization hur du får en modig organisation genom att skapa psykologisk trygghet. Det i sin tur är en av de största framgångsfaktorerna för team. Amy C Edmondson ger konkreta tips på hur du gör för att skapa team där medarbetare mår och presterar bättre. En matnyttig och forskningsbaserad ledarskapsbok som hjälper dig i jobbet som chef och teamledare.

Din smarta genväg: Läs ledarskapsböcker på bara 19 minuter

I framtiden kommer allt fler att styra genom värderingar. Många tycker att de gör det redan, men allt för många pratar om värderingar, utan att riktigt efterleva dem. För att lyckas i framtiden och kunna rekrytera kompetent personal behöver du ”Walk the Talk”. För att kunna leva som du lär är det smart att läsa boken Värderingsbaserat ledarskap av Julia Norinder som kommer i september. Det är en praktisk bok för den som vill använda värdebaserat ledarskap. Julia Norinder har utsetts till framtidens kvinnliga ledare två gånger och när hon var vd på Preera utsågs företaget till en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser.

Att hitta talangerna är en utmaning för många. Efter att ha sett så mycket ogenomtänkt talangjakt är det en befrielse att läsa Kajsa Asplund bok Talang för människor: psykologin bakom framgångsrikt Talent management.

Hon slår hål på en rad myter om talanger och vad som får människor att vara engagerade och prestera bra.

Kajsa Asplund är psykolog och forskare på Handels. Hon presenterar en metod för bra talent management ger handfasta råd och diskuterar också för och nackdelar. Det här är måsteläsning för alla som rekryterar, jobbar med talent management eller som funderar över hur ni ska locka och behålla de så kallade unga talangerna.

Klimatfrågan kommer vare sig vi vill eller inte vara en av de stora utmaningarna framöver. I boken Klimatpsykologi får du tips och verktyg på vad du kan göra i klimatarbetet. Den ger också kunskap om människors beteenden och känslor som underlättar ett hållbart arbete. Den här boken är både för dig som själv känner att du vill göra något konkret, men också för dig som vill använda din chefsroll för att agera effektivt för ökad hållbarhet. Boken kommer ut i oktober. Författarna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson är klimatpsykologer.

ca-marknadsbit2_cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.