maria-content3

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.

AI och digitalisering är på allas läppar och för många är det en skrämmande utveckling.

När du inser att den inte går att stoppa, utan behöver hitta ett mänskligt sätt att förhålla dig är Apparnas planet av Arash Gilan och Jonas Hammarberg perfekt läsning. De skriver lätt och tilltalande om den nya digitala eran och hur vi ska kunna hitta vår plats i den. De berättar om brytpunkten mellan det digitala och det mänskliga vi behöver hitta sätt att hantera. Här får du tips om hur du kan jobba med digitalisering. De säger att vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala och där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi, menar författarna.

Mod sägs vara en av de viktigaste förmågorna för chefer idag och framåt.

Dare to lead av Brené Brown toppar flera bästsäljarlistor. I september kommer den på svenska med titeln Mod att leda. Brown beskriver hur du gör för att leda på ett mer modigt sätt och hur andra gör. Vill du verkligen utvecklas som ledare på riktigt är detta en bok du bör läsa.

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation. Kruxet är att vi inte är tillräckligt modiga för att prata om mod, konstaterar sociologiprofessorn Brené Brown.

Modiga organisationer behövs också för att möta alla snabba förändringar. Det fungerar inte lägre att en ledare styr och ställer – det är teamet som är viktigast.

Harvardforskaren Amy C Edmondson beskriver i The fearless organization hur du får en modig organisation genom att skapa psykologisk trygghet. Det i sin tur är en av de största framgångsfaktorerna för team. Amy C Edmondson ger konkreta tips på hur du gör för att skapa team där medarbetare mår och presterar bättre. En matnyttig och forskningsbaserad ledarskapsbok som hjälper dig i jobbet som chef och teamledare.

Din smarta genväg: Läs ledarskapsböcker på bara 19 minuter

I framtiden kommer allt fler att styra genom värderingar. Många tycker att de gör det redan, men allt för många pratar om värderingar, utan att riktigt efterleva dem. För att lyckas i framtiden och kunna rekrytera kompetent personal behöver du ”Walk the Talk”. För att kunna leva som du lär är det smart att läsa boken Värderingsbaserat ledarskap av Julia Norinder som kommer i september. Det är en praktisk bok för den som vill använda värdebaserat ledarskap. Julia Norinder har utsetts till framtidens kvinnliga ledare två gånger och när hon var vd på Preera utsågs företaget till en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser.

Att hitta talangerna är en utmaning för många. Efter att ha sett så mycket ogenomtänkt talangjakt är det en befrielse att läsa Kajsa Asplund bok Talang för människor: psykologin bakom framgångsrikt Talent management.

Hon slår hål på en rad myter om talanger och vad som får människor att vara engagerade och prestera bra.

Kajsa Asplund är psykolog och forskare på Handels. Hon presenterar en metod för bra talent management ger handfasta råd och diskuterar också för och nackdelar. Det här är måsteläsning för alla som rekryterar, jobbar med talent management eller som funderar över hur ni ska locka och behålla de så kallade unga talangerna.

Klimatfrågan kommer vare sig vi vill eller inte vara en av de stora utmaningarna framöver. I boken Klimatpsykologi får du tips och verktyg på vad du kan göra i klimatarbetet. Den ger också kunskap om människors beteenden och känslor som underlättar ett hållbart arbete. Den här boken är både för dig som själv känner att du vill göra något konkret, men också för dig som vill använda din chefsroll för att agera effektivt för ökad hållbarhet. Boken kommer ut i oktober. Författarna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson är klimatpsykologer.

ca-marknadsbit-cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.

Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Karriär

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!