maria-content3

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.

AI och digitalisering är på allas läppar och för många är det en skrämmande utveckling.

När du inser att den inte går att stoppa, utan behöver hitta ett mänskligt sätt att förhålla dig är Apparnas planet av Arash Gilan och Jonas Hammarberg perfekt läsning. De skriver lätt och tilltalande om den nya digitala eran och hur vi ska kunna hitta vår plats i den. De berättar om brytpunkten mellan det digitala och det mänskliga vi behöver hitta sätt att hantera. Här får du tips om hur du kan jobba med digitalisering. De säger att vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala och där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi, menar författarna.

Mod sägs vara en av de viktigaste förmågorna för chefer idag och framåt.

Dare to lead av Brené Brown toppar flera bästsäljarlistor. I september kommer den på svenska med titeln Mod att leda. Brown beskriver hur du gör för att leda på ett mer modigt sätt och hur andra gör. Vill du verkligen utvecklas som ledare på riktigt är detta en bok du bör läsa.

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation. Kruxet är att vi inte är tillräckligt modiga för att prata om mod, konstaterar sociologiprofessorn Brené Brown.

Modiga organisationer behövs också för att möta alla snabba förändringar. Det fungerar inte lägre att en ledare styr och ställer – det är teamet som är viktigast.

Harvardforskaren Amy C Edmondson beskriver i The fearless organization hur du får en modig organisation genom att skapa psykologisk trygghet. Det i sin tur är en av de största framgångsfaktorerna för team. Amy C Edmondson ger konkreta tips på hur du gör för att skapa team där medarbetare mår och presterar bättre. En matnyttig och forskningsbaserad ledarskapsbok som hjälper dig i jobbet som chef och teamledare.

Din smarta genväg: Läs ledarskapsböcker på bara 19 minuter

I framtiden kommer allt fler att styra genom värderingar. Många tycker att de gör det redan, men allt för många pratar om värderingar, utan att riktigt efterleva dem. För att lyckas i framtiden och kunna rekrytera kompetent personal behöver du ”Walk the Talk”. För att kunna leva som du lär är det smart att läsa boken Värderingsbaserat ledarskap av Julia Norinder som kommer i september. Det är en praktisk bok för den som vill använda värdebaserat ledarskap. Julia Norinder har utsetts till framtidens kvinnliga ledare två gånger och när hon var vd på Preera utsågs företaget till en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser.

Att hitta talangerna är en utmaning för många. Efter att ha sett så mycket ogenomtänkt talangjakt är det en befrielse att läsa Kajsa Asplund bok Talang för människor: psykologin bakom framgångsrikt Talent management.

Hon slår hål på en rad myter om talanger och vad som får människor att vara engagerade och prestera bra.

Kajsa Asplund är psykolog och forskare på Handels. Hon presenterar en metod för bra talent management ger handfasta råd och diskuterar också för och nackdelar. Det här är måsteläsning för alla som rekryterar, jobbar med talent management eller som funderar över hur ni ska locka och behålla de så kallade unga talangerna.

Klimatfrågan kommer vare sig vi vill eller inte vara en av de stora utmaningarna framöver. I boken Klimatpsykologi får du tips och verktyg på vad du kan göra i klimatarbetet. Den ger också kunskap om människors beteenden och känslor som underlättar ett hållbart arbete. Den här boken är både för dig som själv känner att du vill göra något konkret, men också för dig som vill använda din chefsroll för att agera effektivt för ökad hållbarhet. Boken kommer ut i oktober. Författarna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson är klimatpsykologer.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Kvinnor behöver anpassa sitt ledarskap i högre grad än män för att nå toppen.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.