Blocket håller igång motivationen – med dans och virtuella spelkvällar

Medan många just nu kämpar för att hålla uppe energin hos sina distansjobbare går det som en dans för Blocketmedarbetarna – tack vare de motivationshöjande åtgärder som rullats ut från dag 1. ”Vi har aldrig haft så högt engagemang”, säger vd Pernilla Nissler.

Motivation
Publicerad
Blockets vd Pernilla Nissler och några av Blockets medarbetare på en "Blocket meetup" utomhus.

Segt att jobba hemifrån? Inte för Blockets cirka 250 anställda.

Medan andra kämpar med att inte förgås av leda i mer eller mindre påtvingad isolering i coronasmittan och hemmasittandets spår, går distansarbetet som en dans för Blocket-medarbetarna tack vare de motivationshöjande åtgärder som rullats ut från dag 1.

Trots att medarbetarna på huvudkontoret i Stockholm för närvarande inte samlas i verkligheten, har de nog aldrig dansat så mycket tillsammans som nu. Virtuellt, förstås, och under devisen #JoinTheBlocketMovement som poppar upp i företagets interna kanaler som en återkommande påminnelse om att det är hög tid att lätta från stolen, röra på sig och gärna shaka loss till musik.

”Det blir ju annars lätt att man blir sittande framför datorn där hemma medan tiden bara tickar iväg”, säger Blockets vd Pernilla Nissler om de digitala påminnelserna om fysisk aktivitet som levereras två gånger dagligen, utöver en liknande påstötning som talar om när det är dags för lunch.

Som danslokal fungerar företagets digitala konferenssystem, där medarbetarna turas om att leda övningarna framför videokameran.

”Någon har till exempel dragit igång Macarena-låten och så har vi kört dansrörelserna som hör till den”, säger hon och syftar på Los del Ríos oförglömliga hitlåt från 90-talet som visat sig fungera alldeles utmärkt även i coronatid, trots att texten knappast går i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering (den handlar om en ung kvinna som bedrar sin stackars värnpliktige pojkvän med två andra killar).

Även lite lugnare tongångar förekommer under de peppande dansavbrotten, som barnvisan Honky Tonk där det ju gäller att sträcka fram händer och fötter och skaka bara litegrann.

Måste man dansa?
”Nej. Deltagande är helt frivilligt”, säger Pernilla Nissler som för egen del gärna passar på att ta en promenad när aktivitets-påminnelserna poppar upp. En stegräknar-app i vilken medarbetarna kan jämföra hur långt de har gått under dagen ingår i Blockets arsenal av motivationshöjande åtgärder under coronakrisen, liksom interna plattformen Blocket Remote Social där medarbetarna ges särskilda möjligheter att nätverka och bryta eventuell ensamhet och isolering även bortom arbetstid.

”Via den kan man föreslå att exempelvis spela online-spel ihop, gå på virtuella konstmuseum och väldigt mycket mer”, säger Pernilla Nissler.

Även om det långvariga distansarbetandet onekligen kan upplevas som tröttande ju mer tiden går, är det uppenbart att satsningen på pepp och aktivitet under coronakrisen givit resultat, menar hon.

”I en medarbetarundersökning från i påskas finns bevis på att det funkar. Vi har aldrig haft så hög svarsfrekvens tidigare, och aldrig uppnått så goda resultat vad gäller engagemang, samarbete och stolthet”, säger Pernilla Nissler

Motivation under distansarbetet – så jobbar Blocket

  • Program med uppmuntran till fysisk rörelse två gånger per dag.
  • Program som minskar risken för social isolering, bland annat genom förslag på aktiviteter som gemensamt online-spelande och virtuella museibesök.
  • Stegräknarapp för tävling och jämförelse mellan medarbetarna.
  • En företagsgemensam Google-karta som markerar var medarbetare bor, för underlättande av gemensamma utomhusaktiviteter som jogging och cykelturer.
  • Ergonomiska stolar, skrivbord etcetera levereras från kontor till hemmiljön vid behov.
  • Betald tjänstledighet vid frivilligtjänstgöring inom vården.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden