cb_content_mindfulness

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.

Stora summor läggs på ledarutbildningar och utveckling. Samtidigt är få engagerade i sina jobb och stressrelaterade besvär ökar. I och med teknikens utveckling är vi också allt mer splittrade. För att klara framtidens utmaningar krävs ett nytt sorts ledarskap, skriver de tre författarna till The Mind of the leader. Deras lösning heter mindfulness, osjälviskhet och medkänsla, något de kallar MSC-ledarskap. Författarna Rasmus Hougaard, Marie Boregrim och Martin Ström har utbildat i mindfulness i organisationer världen över i flera år. Ledarskapsexperten Maria Gerlofson har sammanfattat den för Chefboken.

Vem ska läsa boken?

Jag tycker att den passar alla. De flesta kan behöva verktyg och tips för att både må och leda bättre. Mycket av det som sägs i boken är i linje med de trender som finns inom ledarskap med en utveckling mot mera agila organisationer.

Hur kan jag som chef ha hjälp av boken?

Boken är full med konkreta tips och övningar du kan använda, både för att själv få bättre fokus och må bättre, men också för hur du kan skapa mer engagemang och nå den inre motivationen hos dina medarbetare.

Ta en smart genväg! Läs Mind of the Leader på 19 min

Vad är mest inspirerande?

Att tipsen och tankarna går så väl hand i hand med annat som skrivs om ledarskap. Författarna lyckas också bra med att sätta in ett ledarskapsperspektiv på mindfulness, osjälviskhet och medkänsla. De har med mycket forskning. Ibland känns boken som reklam för mindfulness, men å andra sidan kan man ta det eftersom så mycket forskning visar på hur bra det är för både kropp och själ.

Vilken tips är mest användbart?

Den enkla mindfulnessövningen som går ut på att du sitter i tio minuter och fokuserar på din andning och dina upplevelser, utan att gå igång på dem, tycker jag är bra. Den är enkel och kort och alla kan göra den. Den lägger en bra grund till resten av tipsen, för att få mer fokus, effektivitet och engagemang.

Varför ska jag läsa boken?

Framförallt för din egen skull. I en undersökning kände sig 73 procent av ledarna distraherade från sina aktuella uppgifter en del eller större delen av dagen, 67 procent kände att de inte lyckades fullgöra sina viktigaste uppgifter, bland annat för att de kände sig splittrade. De siffrorna visar att vi verkligen behöver träna upp vårt fokus. Att vara närvarande och fokuserad gör att du fattar bättre beslut, ser dina medarbetare så att de mår bra, kan prioritera rätt saker och förebygger stress.

Många chefer har också höga krav på sig, både utifrån och inifrån. Att visa medkänsla med sig själv för att man inte alltid är så bra som man önskar, främjar också ett bra liv och ledarskap.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.