cb_content_mindfulness

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.

Stora summor läggs på ledarutbildningar och utveckling. Samtidigt är få engagerade i sina jobb och stressrelaterade besvär ökar. I och med teknikens utveckling är vi också allt mer splittrade. För att klara framtidens utmaningar krävs ett nytt sorts ledarskap, skriver de tre författarna till The Mind of the leader. Deras lösning heter mindfulness, osjälviskhet och medkänsla, något de kallar MSC-ledarskap. Författarna Rasmus Hougaard, Marie Boregrim och Martin Ström har utbildat i mindfulness i organisationer världen över i flera år. Ledarskapsexperten Maria Gerlofson har sammanfattat den för Chefboken.

Vem ska läsa boken?

Jag tycker att den passar alla. De flesta kan behöva verktyg och tips för att både må och leda bättre. Mycket av det som sägs i boken är i linje med de trender som finns inom ledarskap med en utveckling mot mera agila organisationer.

Hur kan jag som chef ha hjälp av boken?

Boken är full med konkreta tips och övningar du kan använda, både för att själv få bättre fokus och må bättre, men också för hur du kan skapa mer engagemang och nå den inre motivationen hos dina medarbetare.

Ta en smart genväg! Läs Mind of the Leader på 19 min

Vad är mest inspirerande?

Att tipsen och tankarna går så väl hand i hand med annat som skrivs om ledarskap. Författarna lyckas också bra med att sätta in ett ledarskapsperspektiv på mindfulness, osjälviskhet och medkänsla. De har med mycket forskning. Ibland känns boken som reklam för mindfulness, men å andra sidan kan man ta det eftersom så mycket forskning visar på hur bra det är för både kropp och själ.

Vilken tips är mest användbart?

Den enkla mindfulnessövningen som går ut på att du sitter i tio minuter och fokuserar på din andning och dina upplevelser, utan att gå igång på dem, tycker jag är bra. Den är enkel och kort och alla kan göra den. Den lägger en bra grund till resten av tipsen, för att få mer fokus, effektivitet och engagemang.

Varför ska jag läsa boken?

Framförallt för din egen skull. I en undersökning kände sig 73 procent av ledarna distraherade från sina aktuella uppgifter en del eller större delen av dagen, 67 procent kände att de inte lyckades fullgöra sina viktigaste uppgifter, bland annat för att de kände sig splittrade. De siffrorna visar att vi verkligen behöver träna upp vårt fokus. Att vara närvarande och fokuserad gör att du fattar bättre beslut, ser dina medarbetare så att de mår bra, kan prioritera rätt saker och förebygger stress.

Många chefer har också höga krav på sig, både utifrån och inifrån. Att visa medkänsla med sig själv för att man inte alltid är så bra som man önskar, främjar också ett bra liv och ledarskap.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Månandens Chefboken är: Mind of the Leader av Rasmus Hougaard. Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Bild på Stockholm samt en bild på person som gör yoga (collage)
Hälsa

Stockholm – femte bäst på balans mellan arbete och fritid

Sveriges huvudstad ligger på plats fem i världen att leva i när det gäller balans mellan arbetsliv och fritid, visar en ny studie. Finska Helsingfors ligger i topp.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

Kaffekopp med flygande penga-emojis
Hälsa

Fler fikapauser på jobbet – gav ökad produktivitet

För många svenskar är kaffedrickandet nästan heligt. Men att fika tillsammans på jobbet har fört en tynande tillvaro i produktivitetens tid. Nu visar en undersökning att fikapausen ökar lönsamheten.
jobbstress
Hälsa

Tips från coachen: 5 strategier när du drunknar i jobb

Höst, jobbtoppar, budgetarbete, bara två månader till jul och så en rejäl förkylning på det. Är det lite mycket nu? Du är inte ensam. Här är fem knep du kan pröva om du känner dig konstant överväldigad på jobbet.

stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

mikropaus
Hälsa

Därför ska du ta mikropauser

Ett kort break från skrivbordet är ofta synonymt med en kopp kaffe. Här är fem tips på annat du kan ägna dig åt som ger värdefull återhämtning.