cb_content_mindfulness

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.

Stora summor läggs på ledarutbildningar och utveckling. Samtidigt är få engagerade i sina jobb och stressrelaterade besvär ökar. I och med teknikens utveckling är vi också allt mer splittrade. För att klara framtidens utmaningar krävs ett nytt sorts ledarskap, skriver de tre författarna till The Mind of the leader. Deras lösning heter mindfulness, osjälviskhet och medkänsla, något de kallar MSC-ledarskap. Författarna Rasmus Hougaard, Marie Boregrim och Martin Ström har utbildat i mindfulness i organisationer världen över i flera år. Ledarskapsexperten Maria Gerlofson har sammanfattat den för Chefboken.

Vem ska läsa boken?

Jag tycker att den passar alla. De flesta kan behöva verktyg och tips för att både må och leda bättre. Mycket av det som sägs i boken är i linje med de trender som finns inom ledarskap med en utveckling mot mera agila organisationer.

Hur kan jag som chef ha hjälp av boken?

Boken är full med konkreta tips och övningar du kan använda, både för att själv få bättre fokus och må bättre, men också för hur du kan skapa mer engagemang och nå den inre motivationen hos dina medarbetare.

Ta en smart genväg! Läs Mind of the Leader på 19 min

Vad är mest inspirerande?

Att tipsen och tankarna går så väl hand i hand med annat som skrivs om ledarskap. Författarna lyckas också bra med att sätta in ett ledarskapsperspektiv på mindfulness, osjälviskhet och medkänsla. De har med mycket forskning. Ibland känns boken som reklam för mindfulness, men å andra sidan kan man ta det eftersom så mycket forskning visar på hur bra det är för både kropp och själ.

Vilken tips är mest användbart?

Den enkla mindfulnessövningen som går ut på att du sitter i tio minuter och fokuserar på din andning och dina upplevelser, utan att gå igång på dem, tycker jag är bra. Den är enkel och kort och alla kan göra den. Den lägger en bra grund till resten av tipsen, för att få mer fokus, effektivitet och engagemang.

Varför ska jag läsa boken?

Framförallt för din egen skull. I en undersökning kände sig 73 procent av ledarna distraherade från sina aktuella uppgifter en del eller större delen av dagen, 67 procent kände att de inte lyckades fullgöra sina viktigaste uppgifter, bland annat för att de kände sig splittrade. De siffrorna visar att vi verkligen behöver träna upp vårt fokus. Att vara närvarande och fokuserad gör att du fattar bättre beslut, ser dina medarbetare så att de mår bra, kan prioritera rätt saker och förebygger stress.

Många chefer har också höga krav på sig, både utifrån och inifrån. Att visa medkänsla med sig själv för att man inte alltid är så bra som man önskar, främjar också ett bra liv och ledarskap.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.
grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.