impostorsyndrome

Bli av med känslan av att du är en bluff – Facebookchefens 8 tips

Hon var Facebooks första praktikant och blev chef vid 25 års ålder. I sin nya bok The making of a manager – What to do when everybody looks to you delar Julie Zhuo med sig av råden hon själv velat ha som ny chef – bland annat hur man slutar känna sig som en bluff. Här är hennes bästa tips.

Idag är Julie Zhou vice vd för produktdesign på Facebook, bolaget dit hon kom som praktikant 2006 efter att ha pluggat datavetenskap på Stanford. Under sin första tid som chef gjorde hon många misstag – och började blogga om sina erfarenheter som chef i ett högtillväxtbolag. Bloggen blev början till boken som kom ut förra året och blivit en bästsäljare i USA. Under februari kommer den också som Chefboken.

En erfarenhet som många säkert känner igen sig i är det som brukar kallas för impostor syndrome, alltså känslan av att vara en bluff. Julie Zhuo beskriver det som känslan av att inte vara värdig och att känna att man inte har en aning om vad det är man håller på med.

Här är nya chefer extra sårbara – dels för att de ofta befinner sig i situationen att andra ber dem om svar, men kanske särskilt för att de konstant sätts i situationer där de gör saker för första gången.

garbra

Läs också: 10 tecken på att det går bättre än du tror

Här är Julie Zhuos två bästa tekniker för att hantera känslorna:

1. Ta reda på dina styrkor och svagheter – var väldigt ärlig i det arbetet och erkänns brister och misstag. Konkreta handlingar kan vara att göra ett personlighetstest eller be andra om feedback.

2. Utifrån detta, kartlägg vilka miljöer som framhäver dina bra respektive dåliga sidor. Försök att skapa den miljö och de situationer som är bäst för dig.

chef6_ego1

Läs också: Så coachar du någon med dåligt självförtroende

Och när krisen kommer, för det gör den, och du känner att du mest skulle vilja gå och gömma dig – gör så här istället:

1. Låt bli att åsamka dig själv dubbelt så mycket ont genom att erkänn att du mår dåligt – kritisera inte dig själv för de negativa känslorna. Konkret handling: Skriv ner vad du är stressad över – stressa inte upp dig över stressen i sig.

2. Påminn dig själv om att det är svårt att tänka rationellt. Försök fokusera på verkligheten – den är ofta bättre än dina tankar om den.

3. Visualisera framgång för att boosta ditt självförtroende – för hjärnan tror på det den ser i inre bilder. Hur du lyckas med den där dragningen du är nervös inför, eller bara hur du mår när du mår bra.

Orolig person i röd tröja

Läs också: Så kan du hjälpa dig själv – att tänka mer optimistiskt

4. Sluta fejka och be om hjälp. Att dela rädslor ger lättnad – och det innebär inte svaghet, det innebär mod och koll på dig själv.

5. Fira små segrar – särskilt när du misströstar. Konkret handling: Julie Zhuo skriver varje dag ner saker hon är tacksam över i en bok som hon kallar Små vinster.

6. Sätt gränser – särskilt när det är mycket på jobbet behöver du visa dig själv medkänsla.

chefboken_3_manager
Ta en smart genväg

Facebookschefens bästa nybörjarråd

Alla har varit nya chefer. Facebooks Julie Zhuo har skrivit ner de tips och råd hon själv önskade hon hade fått som ny chef. Med Chefboken har vi sammanfattat The Making of A Manager till endast 19 minuter läsning eller lyssning.

Relaterade artiklar

cb-2-contentartikel
Chefboken

Facebookchefens fältguide för ledare

Som ny chef, och erfaren, kan du ibland tvivla på dig själv, känna dig osäker och vara rädd att göra fel. Du kan också känna att du nog är en bluff, att du egentligen inte kan allt det där som förväntas av dig.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

nysomchef-5
Ny som chef

8 råd alla nya chefer borde få första dagen

Du vill visa vad du går för och otålig, men lugn. Ibland kan just tålamod vara din bästa vän när du är ny som chef. Här är råden alla nya chefer borde få första dagen.
nya-3
Ny som chef

Se upp – fällorna nya chefer går i!

Varje år får tusentals personer en ny chefsposition. Men redan de första månaderna kan avgöra om det blir succé eller fiasko. Här är 5 fällor du ska undvika om du är ny på jobbet.

cissi_nysomchef1
Krönikor

Cissi Elwin: Mina 5 bästa tips till nya chefer

Chefs vd och chefredaktör gjorde allt för att undvika chefsrollen i många år – något tråkigare kunde hon inte tänka sig. Idag är Cissi Elwin glad att hon vågade prova. Här bjuder hon på sina första misstag och lärdomar som ny chef.