Björn Frantzén i närbild, med Cissi Elwin i bakgrunden

Björn Frantzén: ”Skjut in en flaska champagne för att få dem att jobba hårdare”

När en deadline bara måste nås.
När du som chef måste pressa på.
Då är det viktigt att visa uppskattning för arbetet som görs, säger stjärnkocken Björn Frantzén.

I podden Chef Dilemma ställer Chefs chefredaktör Cissi Elwin toppchefer inför vanliga dilemman som många chefer runt om i Sverige brottas med. I det här avsnittet får Michelinkocken Björn Frantzén ge råd till en chef som måste pressa sina redan trötta medarbetare ytterligare lite till.

Veckans dilemma:
”Jag är chef för en grupp utvecklare. Nu är vi i slutfasen av ett väldigt komplext projekt som vi har jobbat med i två år. Alla är väldigt fokuserade och vi piskar på varandra. Det har inte blivit så mycket semester, men en hel del övertid de senaste månaderna. Jag vet att det här inte är ”by the book”, men vi måste bli klara i tid.  Jag ser att några är väldigt trötta och sega. Men nu är vi bara en månad bort. Det kommer bli så jävla bra! Jag hopas bara att alla orkar bita ihop lite till. Hur ska jag kunna motivera gänget att ge allt nu, den sista månaden?”

Björn Frantzéns svar:

”Det där händer ju ofta. Jag ser två saker som viktiga här. Dels är det: ”lead by example”. Om ni ska börja vid åtta, så se till att du är där tio i åtta, så att det ser ut som att du gör mest. Då är det svårare att klaga.”

”Dels kommunicera med gänget, en och en. Säg att du fattar att det är alldeles för mycket timmar just nu. Gör klart att ni vill kompensera för det och hitta fram till vad den kompensationen kan vara: tid, pengar? Är det något annat du vill göra? Gå ut och käka, ta med frugan?
Se till att det blir fett bra då. Skjut in en flaska champagne! Ring krogen själv och se till att det också kommer in en flaska champagne när de är där, som tack för bra arbete. Då är du klar! Visa uppskattning och ta inte jobbet de gör för givet.”

Björn Frantzén menar att han kanske inte hade tänkt på riktigt samma sätt förr.

”För tio år sedan hade jag tänkt: fan vad ni gnäller, kör nu! Men det är inte bra i längden att elda på så hårt, utan att uppmärksamma det personerna gör och visa respekt för det.”

”Vi har en liknande situation på en av restaurangerna nu, där en kille har hamnat i en olycka. Då frågar jag min köksmästare om vem det blir som täcker upp, så att jag kan gå in och prata med den personen och säga att: jag vet att det blir för mycket just nu, men jag föreslår att vi kompenserar dig på det här sättet. Känns det fair, känns det cool? Så gjorde jag inte förut, då tyckte jag inte förut, då tyckte jag bara att alla skulle köra.”

Har du varit med om att folk har blivit utbrända?

”Ja absolut. Det är tufft och svårt. Vi har gett dem proffshjälp. Det är ofta de som bryr sig mest som hamnar där. Det är ju också dem du vill ha, de som bryr sig om hur det ser ut i besticklådan och som blir stressade av alla smågrejer som inte är 100 procent. Det där stressade livet ur mig förut också, men det finns ingen arbetsplats där allt är 100 procent. Man måste välja sina grejer, du kan inte jaga på precis allting för då är det det enda du kommer att göra, och du missar andra mål.”

Björn Frantzén

Läs också: Stjärnkocken om tuffa ledarskapsskolan: ”Man blir hjärntvättad”

chef-dilemma-podd-1800-1
Chef Dilemma

Podd: Björn Frantzén

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin möter stjärnkocken Björn Frantzén. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb
Karriär

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.