Biologi avgör om du är en ”positiv” tänkare

Hälsa
Publicerad
Illustration: Sanna Mander

Enligt en studie som publicerats i Journal of Abnormal Psychology har man för första gången hittat biologiska markörer i hjärnan som skiljer en ”positiv” tänkare från en negativ.

Forskarna på Michigan State University studerade 71 kvinnliga försökspersoner och kartlade deras hjärnaktivitet medan de fick titta på bilder på en kvinna som var tillfångatagen av en knivbeväpnad man. Försöksledaren berättade att ett möjligt scenario var att kvinnan kunde slita sig loss.

Man hade i förväg kartlagt vilka personer som var mer positivt lagda. I de personernas hjärna var aktiviteten också mycket lägre under försöket. De negativa tänkarnas hjärnor var mer aktiva, vilket tydde på en högre nivå av oro.

”De som oroade sig uppvisade en intressant effekt. Deras hjärnor kortslöts när de uppmanades att inte tänka negativt. Detta tyder på att de har svårt att se det positiva i svåra situationer. När de försöker göra det blir deras negativa känslor oftast ännu starkare”, säger Jason Moser, forskare på Michigan State University till tidningen Medical Xpress.

Läs mer: Positive-negative thinkers’ brains revealed (Medical Xpress)

 

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden