Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

BETYG: Här är ledarstilarna i landslaget – från 1994 till idag

Ledare för ledare i herrlandslaget. Vi gör en resa från Tommy Svenssons VM-brons 1994 fram till dagens datum. Här är ledarstilarna som präglat landslaget senaste åren.

Kommunikation
Publicerad

Få personer i Sverige hamnar mer i centrum än en förbundskapten under ett mästerskap. Precis som ledarskapet i stort har ledarstilen förändrats även inom fotbollen. Chef har kartlagt alla förbundskaptener sedan 1991 och satt betyg utifrån deras framgångar.

Följ med och ta reda på historien om hur ett svenskt landslag tog form under 90- och 00-talet fram till Janne Andersson idag.

Tommy Svensson: 4 plus

Aktiv: 1991-1997

Främsta meriter: VM-brons i USA 1994, semifinal i EM 1992.

Kommentar: Tommy Svensson kommer från en riktig fotbollsfamilj. Hans pappa (Stig) var Mr. Östers IF och han är morbror till försvarsgeneralen Joachim Björklund. Ändå var det många som var förvånade när Tommy blev erbjuden förbundskaptenjobbet 1991. Inte minst han själv.

”Jag trodde de ville att jag skulle bli assisterande tränare när samtalet kom”, sa Tommy Svensson i podcasten ”Snett inåt bakåt”.

Tre år senare hade smålänningen lett Sverige till ett oväntat VM-brons vilket gjorde att han fick över 5 000 beundrarbrev från fans. Med sin lågmälda ledarstil ville han att spelarna skulle ta stort ansvar och involverade spelarna i att ta fram taktiken. Förvånade nog många i laget när han inför VM-slutspelet 1994 valde att läsa upp dikten ”I rörelse” av Karin Boye – ett ovanligt ledardrag på den tiden. Det som tar ner betyget är att han som ledare inte klarade av att förnya sig efter bronset.

Tommy Söderberg: 3 plus

Aktiv: 1998-2004

Främsta merit: Att gå vidare från ”Dödens grupp” i VM 2002.

Kommentar: Tommy Söderberg är personen som karaktäriserar ”Farsan Baloo”-ledarstilen. Han upplevs som varm, pratar gärna om mjuka värden med spelarna och är en expert att skapa en god stämning i alla rum som han befinner sig. Men hans taktiska drag som ledare underskattades utifrån under de sex år han ledde landslaget.

Valde själv att gå tillbaka till U21-landslaget efter EM 2004 då han kände själv att han ville jobba med talanger igen.

 

Lars Lagerbäck: 3 plus

Aktiv: 1998-2009

Främsta merit: Att gå vidare från ”Dödens grupp” i VM 2002.

Kommentar: I sex år ledde han landslaget tillsammans med Tommy Söderberg. Sedan var han förbundskapten på egen hand mellan 2004-2009. Brukar själv skoja om att han en gång blev utsedd till ”Sveriges tråkigaste man” av Filip & Fredrik. Och många hade nog enkelt för att hålla sig för skratt när Lagerbäck höll i presskonferenser. Men i efterhand har hans lugna och metodiska ledarstil hyllats – inte minst sedan han lyckades ta Island till en kvartsfinal i EM.

Som ledare kan Lars Lagerbäck beskrivas som realistisk. Han tittar på vilka spelare och medarbetare han har tillgängligt och försöker sedan noggrant maximera deras potential – även om det inte alltid ser så roligt ut.

Erik Hamrén: 2 plus

Aktiv: 2009-2016

Främsta merit: 4–4 mot Tyskland i VM-kvalet 2013.

Kommentar: Han bar färgglada halsdukar, skojade med pressen och hade en internationell aura kring sig. Efter åren med den aningen gråa Lagerbäck var Erik Hamrén efterlängtad. Men smekmånaden blev kort. Sedan Sverige misslyckats i EM 2012 och 2016 samt missat VM 2014 var tongångarna andra. Under åren slöt sig Hamréns landslag, gjorde färre intervjuer och hade fler stängda träningar.

Han är den förbundskapten som fick i uppgift att hantera Sveriges kanske bäste spelare genom tiderna: Zlatan Ibrahimovic. Som ledare valde han att ge Zlatan en ledarroll och lagkaptensbindeln. Många medspelare har i efterhand kritiserat det beslutet och sagt att det var i princip Zlatan, och inte Erik Hamrén, som ledde landslaget.

Janne Andersson: 4 plus

Aktiv: 2016-

Främsta merit: Åttondel i VM 2018 (pågår)

Kommentar: När Janne Andersson tog jobbet var det med EM 2020 i sikte. Att Sverige skulle ta sig till VM var det nog få som trodde. Men hallänningens lag har överbevisat alla gång på gång och bland annat slagit ut Holland, Italien och Tyskland längs vägen. Han gillar att ta tydliga beslut (det ska inte finnas några frågetecken för spelarna) och ge spelare förtroende över tid. Är du med i Janne Anderssons lag ska det mycket till för att han ska slänga ut dig.

Chef listade nyligen 5 argument för att Jannes ledarstil varit vägvinnande i Ryssland.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden