5 argument: Därför gör Jannes ledarskap succé i Ryssland

Sveriges första VM-slutspel på 12 år. Då är det främst två personer som är på allas läppar just nu: Lagkaptenen Andreas Granqvist och förbundskaptenen Janne Andersson. Nu förklarar Chef deras ledarskapssuccé.

Beslutsfattande
Publicerad

Sveriges väg till fotbolls-VM har varit en tumlande resa. Innan man ens kunde lösa ut en biljett till Ryssland var man tvungen att besegra Frankrike, Nederländerna och Italien på vägen. Väl på plats krävdes det att Janne Anderssons landslag skickade ut de regerande världsmästarna Tyskland för att nå åttondelsfinal.

Efter matchen mot Mexiko (seger 3–0) var det två personer som alla pratade om. Andreas Granqvist, som med iskall precision gjort två straffmål hittills, och förbundskaptenen Janne Andersson.

Chef noggrant följt 55-åringens resa – från när han skrev på för landslaget till dagens datum – och hittat 5 tydliga argument till att Janne Anderssons ledarskap är vinnande för Sverige.

1) Han är född till att bli chef

I familjen Andersson blir man chef – så är det bara. Syskonskaran bestående av Janne, Ulf, Bodil, Eva och Åsa har alla blivit chefer. Killarna i familjen valde fotbollen och scenkonsten medan döttrarna valde vård och omsorg. Pappan var i sin tur redovisningschef på Blå Band.

”En chef är ingen chef – men fem chefer är en vana, ett arv, en fostran”, skrev journalisten Erik Niva i en artikel i Aftonbladet.

2) Stor tydlighet – i varje beslut

När Chef i höstas pratade med personer i Janne Anderssons närhet vittnade alla om samma sak: Under hela sin tränarkarriär har han varit extremt noggrann med att fatta tydliga beslut. Det ska inte råda några som helst tveksamheter och alla ska veta sin roll i laget.

”Då är det ordning och reda som gäller”, berättade en källa.

3) Sluter upp bakom sina spelare

Efter matchen mot Tyskland ställdes Janne Anderssons ledarskap på prov. Ett insläppt förlustmål på övertid gjorde att mittfältaren Jimmy Durmaz utsågs till syndabock. Hatet flödade på sociala medier i riktning mot Durmaz – som även fick ta emot dödshot. På träningen dagen efter inleddes träningen med ett känsloladdat tal från just Durmaz – med sin tränare och laget i ryggen – för att markera mot rasism.

Efter talet gav Janne sitt fulla stöd till Durmaz.

4) Vågar ge spelare förtroende – oavsett form

Janne Andersson är en tränare som bygger relationer och motiverar spelare och medarbetare. Alla vet att de har hans öra om de behöver det. Dessutom tror han på långsiktighet.

Han har i princip från första VM-kvalmatchen till segern mot Mexiko ställt upp med exakt samma elva. Det betyder att spelare som Victor Nilsson-Lindelöf och Ola Toivonen, som kommer från en tuff säsong i deras klubblag, vet att de har hans förtroende i landslaget. Två spelare som spelat på en väldigt hög nivå fram till åttondelsfinalen.

5) Han håller (nästan alltid) huvudet kallt

Under en fotbollsmatch i VM kan känslorna svalla. Därför är det lätt för den mest lugne att ryckas med och brusa upp när domslut inte går ens väg. När Ludwig Augustinsson satte 1–0 mot Mexiko exploderade nog hela Sverige – men förbundskaptenen själv tog det lugnt, knöt näven och uppmanade sina spelare att dricka vatten för att klara värmen.

Visst, han brusade upp efter en provokation från den tyska tränarbänken tidigare under VM. Men även ledare är bara människor.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden