biljanastor
Foto: Kungsleden

”Att bli börs-vd fanns inte på kartan”

Hört talas om ”Biljanaeffekten”? En kombination av tillfälligheter och hårt arbete har fört Biljana Pehrsson till vd-stolen för börsnoterade Kungsleden, efter en spikrak karriär i fastighetsbranschen. ”Jag har haft tur i livet, men inte åkt på någon räkmacka”, säger hon.

Biljana Pehrsson föddes i Belgrad i dåvarande Jugoslavien och kom till Sverige när hon var fyra månader gammal, sedan hennes pappa fått jobb som fräsare på företaget Mikrotolerans i Trångsund. Uppväxten skedde i Jordbro och Haninge söder om Stockholm. Mamma var montör av kretskort på en verkstad i Sundbyberg.

”Jag är den första akademikern i släkten. Att jag en dag skulle bli börs-vd, nej, det fanns inte på kartan när jag växte upp”, säger Biljana Pehrsson som sedan 2013 leder det börsnoterade fastighetsbolaget Kungsleden.

Hårt arbete, tillfälligheter och tur – så vill Biljana Pehrsson beskriva omständigheterna bakom sin närmast spikraka karriär i fastighetsbranschen.

Ett tidigt exempel på hur de faktorerna samverkat var när hon som trettonåring och bäst i klassen på matte valdes ut till en veckas praktik på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Biljana Pehrsson förälskade sig omedelbart i de magnifika gamla byggnaderna, all häftig teknik (det var första gången hon mötte en dator) och den akademiska miljön överhuvudtaget:

”Jag tänkte: Wow! Där och då bestämde jag mig. Jag skulle studera på KTH.”

Så blev det också. Fast inte på el-linjen som hon ursprungligen hade tänkt, till detta räckte inte betygen. Biljana Pehrsson tog sig i stället in via fjärdehandsvalet lantmäteri-linjen.

”Jag hade dålig koll på vad lantmäteri egentligen var för något. Men ämnet visade sig oerhört intressant, så jag höll mig kvar och tog en examen med fastighetsekonomisk inriktning.”

happy-2

Läs också: Happy happy-metoden: Fem steg till lyckligare förhandling

Mitt under brinnande fastighetskris var det så dags för Biljana Pehrsson att skaffa sig ett jobb inom det som lite av en slump blivit hennes specialområde. Problem: Det fanns inga. Efter att ha tjatat sig till ett möte med fastighetsprofilen Håkan Karlsson blev hon ändå erbjuden en projektanställning som snart kom att växa till något betydligt större.

Efter några år antog Biljana Pehrsson rollen som vice vd och blev sedermera uppgraderad till vd för Karlssons bolag Centrumutveckling. Så här i efterhand kan hon fråga sig hur hon vågade.

”Jag var ju så ung, bara 28 år, och visste knappt vad jobbet som vice vd innebar. Men tänkte ändå att jag testar väl. Vilket jag förmodligen inte gjort om jag varit lite äldre”, säger Biljana Pehrsson som lyfter fram Håkan Karlssons stora betydelse som mentor.

harksare

Läs också: 10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

År 2007 gick flyttlasset till Moskva där Biljana Pehrsson tog över ledarskapet för fondbolaget East Capitals fastighetsdel. Det blev inledningen till en av de mest intressanta och färgstarka perioderna i hennes liv och karriär. I sin nya roll fick Biljana Pehrsson röra sig över hela det väldiga Ryssland, i skruttiga flygplan och längs dåliga vägar, från brusande storstäder av närmast New York-karaktär till avkrokar i djupaste Sibirien.

”Största kulturkrocken var nog den ryska respekten för chefer. I våra medarbetarundersökningar fick jag alltid högsta betyg – ingen ville någonsin uttrycka att en chef kunde ha dåliga sidor.”

Efter drygt ett år på jobbet var det dags för nästa fastighetschock, Lehman-kraschen. Rysslands-satsningen grusades men bolaget landade ändå på fötterna efter en tuff period tack vare en hyfsat bra verksamhet i Baltikum som Biljana Pehrsson också ansvarade för.

I samråd med familjen valde hon ändå bort erbjudandet om en omlokalisering till Tallinn, och återvände till Stockholm.

Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Som ny vd för Kungsleden inledde Biljana Pehrsson en strategiförändring för att få bättre fart på verksamheten, med målet att göra fastighetsbolaget till ett av Sveriges största och mest framgångsrika.

Strategin gick hem och resulterade i vad som i branschen har kallats för Biljanaeffekten, som ser ut att hålla i sig – fjolårsresultatet var det starkaste på tio år.

”Jag har haft tur i livet. Hamnat i rätt skola, fått uppmuntran och det stöd jag behövt. Samtidigt har jag inte åkt på någon räkmacka eller fått några jobb via kontakter, utan alltid fått jobba hårt för det”, säger Biljana Pehrsson.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

Biljana Pehrssons tre karriärtips

1  Jobba hårt. ”Min pappa sa alltid att det är upp till mig om jag vill komma någon vart i livet. Redan i grundskolan var jag ambitiös.”

Våga. ”Jag hade ju kunnat tacka nej till svåra uppdrag också. Att våga göra sådant jag till en början inte behärskade till fullo har varit avgörande för min karriär.”

Ha kul. ”Som ledare har jag verkligen upplevt kraften av glädje, öppenhet och transparens på jobbet. Jag har alltid nära till skratt.”

Relaterade artiklar

distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
kristins-webb-1280x720
Karriär

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal. 
Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser
Karriär

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
arbetsfo%cc%88rmedlingenchefskarriar
Karriär

Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”

Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.