biljanastor
Foto: Kungsleden

”Att bli börs-vd fanns inte på kartan”

Hört talas om ”Biljanaeffekten”? En kombination av tillfälligheter och hårt arbete har fört Biljana Pehrsson till vd-stolen för börsnoterade Kungsleden, efter en spikrak karriär i fastighetsbranschen. ”Jag har haft tur i livet, men inte åkt på någon räkmacka”, säger hon.

Biljana Pehrsson föddes i Belgrad i dåvarande Jugoslavien och kom till Sverige när hon var fyra månader gammal, sedan hennes pappa fått jobb som fräsare på företaget Mikrotolerans i Trångsund. Uppväxten skedde i Jordbro och Haninge söder om Stockholm. Mamma var montör av kretskort på en verkstad i Sundbyberg.

”Jag är den första akademikern i släkten. Att jag en dag skulle bli börs-vd, nej, det fanns inte på kartan när jag växte upp”, säger Biljana Pehrsson som sedan 2013 leder det börsnoterade fastighetsbolaget Kungsleden.

Hårt arbete, tillfälligheter och tur – så vill Biljana Pehrsson beskriva omständigheterna bakom sin närmast spikraka karriär i fastighetsbranschen.

Ett tidigt exempel på hur de faktorerna samverkat var när hon som trettonåring och bäst i klassen på matte valdes ut till en veckas praktik på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Biljana Pehrsson förälskade sig omedelbart i de magnifika gamla byggnaderna, all häftig teknik (det var första gången hon mötte en dator) och den akademiska miljön överhuvudtaget:

”Jag tänkte: Wow! Där och då bestämde jag mig. Jag skulle studera på KTH.”

Så blev det också. Fast inte på el-linjen som hon ursprungligen hade tänkt, till detta räckte inte betygen. Biljana Pehrsson tog sig i stället in via fjärdehandsvalet lantmäteri-linjen.

”Jag hade dålig koll på vad lantmäteri egentligen var för något. Men ämnet visade sig oerhört intressant, så jag höll mig kvar och tog en examen med fastighetsekonomisk inriktning.”

happy-2

Läs också: Happy happy-metoden: Fem steg till lyckligare förhandling

Mitt under brinnande fastighetskris var det så dags för Biljana Pehrsson att skaffa sig ett jobb inom det som lite av en slump blivit hennes specialområde. Problem: Det fanns inga. Efter att ha tjatat sig till ett möte med fastighetsprofilen Håkan Karlsson blev hon ändå erbjuden en projektanställning som snart kom att växa till något betydligt större.

Efter några år antog Biljana Pehrsson rollen som vice vd och blev sedermera uppgraderad till vd för Karlssons bolag Centrumutveckling. Så här i efterhand kan hon fråga sig hur hon vågade.

”Jag var ju så ung, bara 28 år, och visste knappt vad jobbet som vice vd innebar. Men tänkte ändå att jag testar väl. Vilket jag förmodligen inte gjort om jag varit lite äldre”, säger Biljana Pehrsson som lyfter fram Håkan Karlssons stora betydelse som mentor.

harksare

Läs också: 10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

År 2007 gick flyttlasset till Moskva där Biljana Pehrsson tog över ledarskapet för fondbolaget East Capitals fastighetsdel. Det blev inledningen till en av de mest intressanta och färgstarka perioderna i hennes liv och karriär. I sin nya roll fick Biljana Pehrsson röra sig över hela det väldiga Ryssland, i skruttiga flygplan och längs dåliga vägar, från brusande storstäder av närmast New York-karaktär till avkrokar i djupaste Sibirien.

”Största kulturkrocken var nog den ryska respekten för chefer. I våra medarbetarundersökningar fick jag alltid högsta betyg – ingen ville någonsin uttrycka att en chef kunde ha dåliga sidor.”

Efter drygt ett år på jobbet var det dags för nästa fastighetschock, Lehman-kraschen. Rysslands-satsningen grusades men bolaget landade ändå på fötterna efter en tuff period tack vare en hyfsat bra verksamhet i Baltikum som Biljana Pehrsson också ansvarade för.

I samråd med familjen valde hon ändå bort erbjudandet om en omlokalisering till Tallinn, och återvände till Stockholm.

Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Som ny vd för Kungsleden inledde Biljana Pehrsson en strategiförändring för att få bättre fart på verksamheten, med målet att göra fastighetsbolaget till ett av Sveriges största och mest framgångsrika.

Strategin gick hem och resulterade i vad som i branschen har kallats för Biljanaeffekten, som ser ut att hålla i sig – fjolårsresultatet var det starkaste på tio år.

”Jag har haft tur i livet. Hamnat i rätt skola, fått uppmuntran och det stöd jag behövt. Samtidigt har jag inte åkt på någon räkmacka eller fått några jobb via kontakter, utan alltid fått jobba hårt för det”, säger Biljana Pehrsson.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

Biljana Pehrssons tre karriärtips

1  Jobba hårt. ”Min pappa sa alltid att det är upp till mig om jag vill komma någon vart i livet. Redan i grundskolan var jag ambitiös.”

Våga. ”Jag hade ju kunnat tacka nej till svåra uppdrag också. Att våga göra sådant jag till en början inte behärskade till fullo har varit avgörande för min karriär.”

Ha kul. ”Som ledare har jag verkligen upplevt kraften av glädje, öppenhet och transparens på jobbet. Jag har alltid nära till skratt.”

Relaterade artiklar

Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.

Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Karriär

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!