biljanastor
Foto: Kungsleden

”Att bli börs-vd fanns inte på kartan”

Hört talas om ”Biljanaeffekten”? En kombination av tillfälligheter och hårt arbete har fört Biljana Pehrsson till vd-stolen för börsnoterade Kungsleden, efter en spikrak karriär i fastighetsbranschen. ”Jag har haft tur i livet, men inte åkt på någon räkmacka”, säger hon.

Biljana Pehrsson föddes i Belgrad i dåvarande Jugoslavien och kom till Sverige när hon var fyra månader gammal, sedan hennes pappa fått jobb som fräsare på företaget Mikrotolerans i Trångsund. Uppväxten skedde i Jordbro och Haninge söder om Stockholm. Mamma var montör av kretskort på en verkstad i Sundbyberg.

”Jag är den första akademikern i släkten. Att jag en dag skulle bli börs-vd, nej, det fanns inte på kartan när jag växte upp”, säger Biljana Pehrsson som sedan 2013 leder det börsnoterade fastighetsbolaget Kungsleden.

Hårt arbete, tillfälligheter och tur – så vill Biljana Pehrsson beskriva omständigheterna bakom sin närmast spikraka karriär i fastighetsbranschen.

Ett tidigt exempel på hur de faktorerna samverkat var när hon som trettonåring och bäst i klassen på matte valdes ut till en veckas praktik på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Biljana Pehrsson förälskade sig omedelbart i de magnifika gamla byggnaderna, all häftig teknik (det var första gången hon mötte en dator) och den akademiska miljön överhuvudtaget:

”Jag tänkte: Wow! Där och då bestämde jag mig. Jag skulle studera på KTH.”

Så blev det också. Fast inte på el-linjen som hon ursprungligen hade tänkt, till detta räckte inte betygen. Biljana Pehrsson tog sig i stället in via fjärdehandsvalet lantmäteri-linjen.

”Jag hade dålig koll på vad lantmäteri egentligen var för något. Men ämnet visade sig oerhört intressant, så jag höll mig kvar och tog en examen med fastighetsekonomisk inriktning.”

happy-2

Läs också: Happy happy-metoden: Fem steg till lyckligare förhandling

Mitt under brinnande fastighetskris var det så dags för Biljana Pehrsson att skaffa sig ett jobb inom det som lite av en slump blivit hennes specialområde. Problem: Det fanns inga. Efter att ha tjatat sig till ett möte med fastighetsprofilen Håkan Karlsson blev hon ändå erbjuden en projektanställning som snart kom att växa till något betydligt större.

Efter några år antog Biljana Pehrsson rollen som vice vd och blev sedermera uppgraderad till vd för Karlssons bolag Centrumutveckling. Så här i efterhand kan hon fråga sig hur hon vågade.

”Jag var ju så ung, bara 28 år, och visste knappt vad jobbet som vice vd innebar. Men tänkte ändå att jag testar väl. Vilket jag förmodligen inte gjort om jag varit lite äldre”, säger Biljana Pehrsson som lyfter fram Håkan Karlssons stora betydelse som mentor.

harksare

Läs också: 10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

År 2007 gick flyttlasset till Moskva där Biljana Pehrsson tog över ledarskapet för fondbolaget East Capitals fastighetsdel. Det blev inledningen till en av de mest intressanta och färgstarka perioderna i hennes liv och karriär. I sin nya roll fick Biljana Pehrsson röra sig över hela det väldiga Ryssland, i skruttiga flygplan och längs dåliga vägar, från brusande storstäder av närmast New York-karaktär till avkrokar i djupaste Sibirien.

”Största kulturkrocken var nog den ryska respekten för chefer. I våra medarbetarundersökningar fick jag alltid högsta betyg – ingen ville någonsin uttrycka att en chef kunde ha dåliga sidor.”

Efter drygt ett år på jobbet var det dags för nästa fastighetschock, Lehman-kraschen. Rysslands-satsningen grusades men bolaget landade ändå på fötterna efter en tuff period tack vare en hyfsat bra verksamhet i Baltikum som Biljana Pehrsson också ansvarade för.

I samråd med familjen valde hon ändå bort erbjudandet om en omlokalisering till Tallinn, och återvände till Stockholm.

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Som ny vd för Kungsleden inledde Biljana Pehrsson en strategiförändring för att få bättre fart på verksamheten, med målet att göra fastighetsbolaget till ett av Sveriges största och mest framgångsrika.

Strategin gick hem och resulterade i vad som i branschen har kallats för Biljanaeffekten, som ser ut att hålla i sig – fjolårsresultatet var det starkaste på tio år.

”Jag har haft tur i livet. Hamnat i rätt skola, fått uppmuntran och det stöd jag behövt. Samtidigt har jag inte åkt på någon räkmacka eller fått några jobb via kontakter, utan alltid fått jobba hårt för det”, säger Biljana Pehrsson.

illus1

Läs också: Forskning: Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

Biljana Pehrssons tre karriärtips

1  Jobba hårt. ”Min pappa sa alltid att det är upp till mig om jag vill komma någon vart i livet. Redan i grundskolan var jag ambitiös.”

Våga. ”Jag hade ju kunnat tacka nej till svåra uppdrag också. Att våga göra sådant jag till en början inte behärskade till fullo har varit avgörande för min karriär.”

Ha kul. ”Som ledare har jag verkligen upplevt kraften av glädje, öppenhet och transparens på jobbet. Jag har alltid nära till skratt.”

Relaterade artiklar

minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Hur länge håller du som chef?

Är du fortfarande chef om 10 år? Svaret finns till stor del i din arbetssituation idag.
Anki Udd på Ledarna ger nödvändiga råd för en hållbar chefskarriär.

anstalldny
Arbetsmiljö

Här är 7 sätt att ge nyanställda starten de förtjänar: ”Röj tvivel”

Alla har någon gång varit nya på jobbet. Se till att dina nyanställda får starten de förtjänar. Du kommer tacka dig själv längre fram.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
oskrivnaregler
Karriär

10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

På en jobbintervju finns det ett par oskrivna regler för hur du ska uppträda. Här är några du kan bryta med fördel.
framgangsrika
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Martin Lewerth och medarbetarna hos Lots har jobbat i coworkinglokaler i tre år. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Convendum

Coworking – trend som ändrar ditt ledarskap

Martin Lewerth, vd för Scanias bolag Lots, är del av en snabbt växande trend. Så här leder han som coworkingchef.

kontorhemma-2
Hållbarhet

Forskning: Hemmakontor – uselt för jämställdheten

Jobba hemifrån, flexibla arbetstider – är det verkligen något som underlättar livspusslet? Ny forskning tyder inte på det.