Astronaut-träna för hemmakontoret

Att jobba hemifrån kan tära på både relationer och ork. Men nu får hemmajobbare tips från oväntat håll – nämligen astronauter.

Hälsa
Publicerad
Två astronauter

Social isolering med enbart virtuell kontakt med omvärlden – nej, det handlar inte om läget för de miljontals kontorsslavar som på grund av coronakrisen tvingats till distansarbete från sina hem. Utan om vardagen för de astronauter som sedan långt tidigare tränas för betydligt extremare villkor. Slutsatserna från de träningsprogram som de europeiska och amerikanska rymdstyrelserna (Esa respektive Nasa) genomför kan ge viktiga lärdomar för trånga, covid-isolerade hemarbetsplatser här nere på jorden, skriver Financial Times.

”Försök bli medveten om ditt personliga utrymme. Inte vad det gör med dig, för det går att leva med, utan vad det gör med andra”, säger Frank De Winne, den andra belgare som befunnit sig i rymden och Esas chef för den internationella rymdstationen ISS.

Den som lever och arbetar i begränsade utrymmen behöver visa särskild hänsyn för att inte bli enerverande för sin omgivning, exempelvis gäller det att vara mycket noga med att städa upp omkring sig, fortsätter han. Att förstå och respektera andras gränser är en bra metod för att undvika konflikter, såväl i rymden som på hemmakontoret.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden