Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt”

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

Pandemin innebär fortfarande omfattande restriktioner för de 2600 personer som jobbar på Astra Zenecas forskningsanläggning i Göteborg. För att undvika temperaturmätning och PCR-tester så görs inspelningen av det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma hemma hos Katarina Ageborg. Härifrån hemmakontoret har hon varvat videomöten med promenader med ”kollegan” under pandemin, en svart labrador. Härifrån har hon också upplevt både hur företaget har hyllats och kritiserats under den minst sagt turbulenta resan kring Astra Zenecas vaccinsamarbete. Katarina Ageborg beskriver i podden hur det kändes under den första perioden, när bolaget var vaccinhjältar.

”Att vi bestämmer att vi ska vara med och forska fram ett vaccin, utan vinst, för att hjälpa hela världen, det kändes fantastiskt.”

Sedan kom nyheterna om biverkningar, försenade leveranser till EU och efterföljande avtalsbråk.

Vi hade lite problem med leveranser till Europa. Men det är sådant som händer och det tuggar vi oss igenom. I dag, det är början av juni nu, ser vi att vi har producerat 500 miljoner doser. Jag känner mig väldigt stolt över att 300 miljoner av dem har gått till låg- och medelinkomstländer. Så vi vet ju i företaget att vi har påverkat och hjälpt till med ett vaccin runt om i världen.”

Cissi Elwin: Du kan ju inte ha träffat någon som inte har frågat om vaccinet under den här tiden.

”Nej, självklart inte. Det som är synd är att man inte har kunnat prata så mycket om all annan forskning vi gör.”

Tycker du den bild som varit i media om riskerna med vaccinet har varit fel?

”Jag vet inte om det har varit fel, exakt. Det har kanske inte jämförts på ett objektivt sätt, med andra vaccin och jämförelsevis med andra saker som vi gör. Till exempel var det sannolikt lika riskfyllt att flyga som att ta ett vaccin.”

Hon beskriver det jobb som hon och andra chefer har gjort för att hjälpa medarbetare hålla rätt fokus under det massiva medietrycket.

”Man försöker motivera folk att fortsätta hålla på med det man gör och inte vara så fokuserade på media hela tiden. Det är ju minst sagt jobbigt, för att man vill ju också känna sig stolt 24/7 över sitt företag. Jag känner mig stolt över Astra Zeneca så klart, hela tiden, men man kan också känna: Hur ska vi nu motivera alla anställda, så att de inte tappar hoppet om vad vi gör? Hur ska vi få ut information om vad vi gör, på ett bra sätt”?

”Så det är klart att det är en jobbig period, men jag tycker att chefer och medarbetare är duktiga på att hitta tillbaka och diskutera med varandra och veta att vi gör bra saker runt om i världen, med vaccinet och för övrigt, säger Katarina Ageborg.”

Katarina Ageborg

Bor: Göteborg.

Karriär: Katarina Ageborg är i grunden jurist och har varit på Astra Zeneca sedan 1998 i olika roller. Hon sitter med i Astra Zenecas globala koncernledning som hållbarhetschef och Chief Compliance Officer sedan 2011 och är sedan 2018 också Sverige-vd för omkring 7000 medarbetare i Göteborg och Södertälje.

Familj: Fyra vuxna barn och labradoren Hundis.

Katarina Ageborg berättar i Chef Dilemma om:

 • Vad hon tycker om att fighterna med EU har behövt gå till domstol.
 • Hur hon ser på riskerna med vaccinbiverkningar framöver.
 • Hur hon tänker och agerar i krislägen på jobbet.
 • Vad hon söker efter när hon rekryterar.
 • Vad som är roligast med att vara chef.
 • Hur hon fick ihop tillvaron med krävande jobb och fyra barn.
 • Varför det är viktigt för stora jätteföretag att jobba med småföretag och entreprenörsbolag.
 • Förvandlingen i synen på öppenhet inom läkemedelsbranschen och i Astra Zeneca.
 • Vilken som är den allra största utmaningen för Astra Zenecas hållbarhetsmål.
 • Hur hon hanterar mansplaining i möten.
 • Hur mycket man får lägga sig i medarbetares hälsa.
 • Vad man gör om en ny teammedlem skapar dålig stämning.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.

Läs också: Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

chef-dilemma-podd-1800-1
Chef Dilemma

Podd: Katarina Ageborg

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset. Finns där poddar finns!

Relaterade artiklar

Bild på kvinna med gul tröja och som håller i en penna.
Konflikthantering

Anonyma chefen: ”Kritiken var nära att knäcka mig”

I den bästa av världar kan man stå ut med att få kraftig kritik – och se det som ett tillfälle att både stå upp för sig själv och lära sig något. Precis så blev det för Eva-Lena. Hon sågades rejält som nybliven chef, men är nu en ledare vars team folk söker sig till.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Ett gäng personer som sitter runt ett bord och diskuterar med allvarliga ansikten. Pratbubblor med
Konflikthantering

Så hanterar du arga medarbetare

Att behöva fatta tuffa beslut kommer du inte undan som chef, med följden att medarbetare kan bli både ilskna och besvikna. Men hur ska du då kommunicera besluten på ett så bra sätt som möjligt? Här är tre smarta tips från John Friedman, expert på konflikthantering och medgrundare till den ideella organisationen The Center for Understanding in Conflict.

En bekymrad man sitter vid sitt skrivbord och lutar huvudet mot ena handen.
Konflikthantering

”Åh nej! Mejlet hamnade hos helt fel medarbetare”

Vad gör du när du blir irriterad på en medarbetare och behöver lätta på trycket? Markus mejlade en chefskollega. Trodde han… 

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.