Vilken social typ är du på jobbet?

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Enligt Annika Härenstam och kollegan Erik Berntssons forskning känner sig många chefer isolerade på jobbet.

»Det överraskade mig mest, eftersom personerna i den gruppen har en väletablerad position i arbetslivet. Men det är ett ensamt jobb att vara chef, man får inte uppskattning och man blir inte sedd.«

Varför är det viktigt med bra sociala relationer på jobbet?

»För många är det sociala på jobbet ett av de starkaste 
skälen till att man går dit. Och det finns mycket forskning som visar att relationerna på jobbet är jätteviktiga för hälsan.«

Hur är bra relationer?
»Man behöver inte vara kompisar. Men alla behöver någon som de kan prata öppet med. Samtidigt visar forskning att de arbetsplatser där de anställda har allt för nära relationer också är mindre effektiva.«

Sex sociala typer på jobbet:
1. De involverade. Den här gruppen trivs bäst på jobbet och har relationer till alla på jobbet, både uppåt och neråt. Hittas ofta inom industrin eller som lägre tjänstemän inom den privata sektorn. De har en trygg anställning och starkt fack. Majoriteten i gruppen är män. 98 procent har stark arbetslust när de går till jobbet.

2. De uppskattade.
Även dessa får mycket stöd och uppskattning. De möter ofta tredje man i sitt jobb, till exempel människor med problem. De delar erfarenheter och värderingar med sina kolleger. Majoriteten i gruppen är kvinnor i välfärdssektorn. Upplever jobbet meningsfullt.

3. De utsatta.
En relativt liten grupp. Här hittas exempelvis poliser, socialarbetare och sjuk-
sköterskor inom äldreomsorgen. Har ofta
negativ kontakt med tredje part och är utsatta för hot och våld. De har ett bra kollektivt stöd, men upplever inte det stöd de behöver från cheferna. De känner ofta olust på jobbet.

4. De osedda.
De är längst ner i arbetslivets hierarki. De har ett dåligt kontaktnät på arbetsmarknaden. Många är tillfälligt anställda, har låg utbildningsnivå och lågt självförtroende. De är ofta socialt passiva på fritiden.

5. De klämda.
En mycket liten grupp. De har ofta konflikter och problem med tredje part, men också med medarbetare och chefer. Hälften av dem har chefsbefattning, ofta på lägre chefsnivå i offentlig sektor. Har lite resurser, men höga krav. De byter jobb ofta.

6. De isolerade.
Har varit länge i arbetslivet och är välutbildade. Här finns en överrepresentation av män. De isolerade upplever att de inte får hjälp och uppskattning. När de inte möts av respekt känner de ilska, besvikelse, sorg eller bitterhet. Många har börjat planera för pension.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.