Vila upp dig med kultur under julen

Äntligen jul och långhelger, så att även chefen får sin välförtjänta vila. Här är de bästa kulturupplevelserna att njuta av, hemma i soffan och ute på stan. Självklart med viss relevans på ledarskapet, så du inte glömmer bort din chefsroll under ledigheten.

Kommunikation
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En röd stuga i skogen i ett vitt vinterlandskap

Visbossens svängiga liv 

Sjöman och cowboy, musiker, artist – det kan väl aldrig bli trist? Evert Taube dog för snart 50 år sedan men lever fortfarande i folkmedvetandet. Den svenska visbossens festliga såväl som mindre tilltalande sidor skildras i en ny dokumentärserie av Jane Magnusson. Taube var både rolig och sorgsen, och lika genialisk som han var bufflig. ”Stör mig inte, jag arbetar”, som Taube röt ifrån då han blev störd i sina kontemplationer, under till synes planlösa strövtåg längs strandkanten till exempel.

TV, dokumentär i tre delar: Evert Taube (SVT 1 och SVT Play).

Skandal på ledningsnivå 

En förbjuden kärlekshistoria som leder till en av de största rättsskandalerna i Sverige. Baserad på verkliga händelser berättas nu historien om den hemliga relationen mellan källarmästare Kurt Haijby och Sveriges åldrade monark, Gustaf V. Alltihop rullas upp när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger makens otrohet – med självaste kungen! I huvudrollerna ses Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe.

TV, dramaserie: En kunglig affär (SVT 1 och SVT Play).

Problemet med arbete

Varför jobbar du? Och varför jobbar du så mycket? Säkert inte bara för att dra ihop till livets nödtorft, utan också för att skapa mening och glans kring din sociala status. Men så har det inte alltid varit. I en fascinerande historik förklarar antropologen James Suzman hur det kommer sig att arbete blivit den centrala principen för hur vi organiserar våra samhällen, och varför vi arbetar mer än någonsin när många samtidigt lever i exempellöst överflöd.

Bok: Arbete – en historik över vad vi gör med vår tid, av James Suzman (Natur & Kultur).

När chefen har andra planer

Revisorn Raúl är en man som drabbats av åtskilliga olyckor och motgångar under juletid. Inte konstigt då att han avskyr allt som har med julen att göra – när högtiden närmar sig, vill han helst fly till en avlägsen ö. Hans chef har emellertid andra planer, och skickar Raúl på affärsresa till en stad som fullkomligt älskar julen. En chockterapi som får oanade följder i denna spanska komedi med premiär på självaste julafton.

Film: 100 mil till julen (Netflix).

Mellanchef i stormens öga 

Vad händer om man släpper ner en svensk kommunal mellanchef som just fått sparken i Yangon, tidigare huvudstad i det gåtfulla Myanmar (Burma)? Kajsa har blivit utmanövrerad från jobbet och måste komma bort från allt. Med ett års avgångsvederlag på fickan deltar hon i en yoga-retreat bland munkar, hamnar ofrivilligt i en hemlig rörelse som hotar landets demokratiska uppvaknande och får ansvar för en liten flick-nunna. I stället för att släppa taget, bestämmer sig Kajsa för att agera.

Roman: I munkens skugga, av Helena Thorfinn (Norstedts).

Norén-jul om förändringsledning

En mindre spelad pärla av mannen som skänkte oss begreppet Norén-jul. Att ständig förändring och omorientering är nödvändig vet varje chef, men att tidens gång samtidigt är obönhörlig och inte så mycket att göra åt framgår här med tänkvärd tydlighet: urladdningen blir våldsam när folk som inte träffats på åratal blir hopfösta igen.

Teater: Tiden är vårt hem, av Lars Norén. Stadsteatern, Stockholm.

 Karriärgrubbel bakom tomteskägg

En tragikomisk föreställning om kärlek, jobbet som tomte och konsekvenserna av att inte kunna säga nej, av och med komikern Nisse Hallberg. Vi får följa hans senaste julafton, en afton fylld av sorg, ilska och uppvaknanden. Varför är det just herr Hallberg som måste vara tomte och ikläda sig det konstgjorda skägget? Varför får han inte fira jul som alla andra, varför är han alltid ensam och varför står han där utan familj? Det är dags för en förändring. Frågan är bara hur det ska gå till.

Teater: Tomten är ensam, av Nisse Hallberg. Scalateatern, Stockholm.

 Inköpare i Kafkalik intrig

Är du chef? Har du någon gång jobbat på kontor? Då kommer du garanterat att känna igen dig i den här komedin. Fylld av engagemang kryssar Roland mellan likabehandlingsplaner, styrdokument och upphandlingsprocesser. Guldklockan från Göteborgs stad hänger han stolt på handleden varje morgon. Ackompanjerad av sprängningarna från Västlänksbygget köper han in parkbänkar och kontorsmaterial enligt konstens alla regler. Men när en ny vattenautomat måste upphandlas till kontoret dras Roland in i en Kafkalik intrig där han själv hamnar i skottgluggen. 

Teater: Vi hade i alla fall tur med ramavtalet, av Gertrud Larsson. Stadsteatern, Göteborg.

Chefs-matriark i gungning

Kompetent chef, änka och tvåbarnsmor. I 1920-talets Stockholm drivs det respekterade modehuset Balzar av den mångbegåvade matriarken fru Ingeborg. Men allt ställs på ända när hon omedvetet motvilligt lämnar över firman i inkompetenta sonen Kurts händer. Och inte blir det bättre av att hon låter sig förföras av dotterns fästman … Hjalmar Bergmans klassiska berättelse om en självsäker makthavares uppgång och fall innehåller teman som aldrig upphör att fascinera.

Tv-serie: Chefen fru Ingeborg. Finns på SVT Play.

Svag arbetsgivare utnyttjas

En dag dyker den bara upp: Möjligheten. Koreanska tonåringen Ki-woo blir oväntat erbjuden jobb som extralärare hos den rika familjen Park, en fantastisk öppning för en fattiglapp som han. Och Ki-woo är smart nog att utnyttja svagheterna hos den naiva familjen. Snart har även hans syster, mamma och pappa nästlat sig in. De jobbar som underdåniga tjänare och låtsas inte känna varandra. En skruvad, Oscars-belönad berättelse om lojalitet och vad vi är villiga att göra för att överleva.

Film: Parasit. SVT 2, 6 januari.

 Även stjärnor gör fiaskon

Att framträdande personer är förskonade från fiaskon är lätt att tro mot bakgrund av alla framgångshistorier i medierna. I sin podd Hundåren väljer musikern Tomas Andersson Wij att vända på steken och i stället att prata motgångar med intervjupersoner som Niklas Strömstedt och Titiyo, i ett försök att bryta skammen kring misslyckanden. Det handlar om sågningar, utebliven försäljning och andra karriär-sår som säkert en och annan chef också kan känna igen sig i.

Podd: Hundåren – motgångspodden av Tomas Andersson Wij.

Giggare eller slavarbetare?

Cykelburna matbud som svischar omkring med kylväskor på ryggen är numera en vanlig syn i våra storstäder (och vid vissa tidpunkter nästan de enda som rör sig på gatorna). Anders Teglund blir ett av buden, när han på grund av pandemin ser sig nödgad att byta yrkesidentitet och cykla sig genom krisen. Delvis befriande, men ju längre han tränger in i den av samtiden ofta hyllade gig-ekonomin, desto mer hopar sig frågetecknen. Hur bärkraftig och modern är egentligen en affärsidé som bygger på rena utnyttjandet av personal?

Bok: Cykelbudet, av Anders Teglund (Teg Publishing).

I stället för konsultrapporter

Vad är det egentligen som händer? Kanske kan du hoppa över nästa seminarium eller konsultrapport om tillståndet i vår förvirrade tid, och i stället ägna några timmar åt unga New Yorker-journalisten Jia Tolentinos briljanta essäsamling för att skapa ordning i kaoset. I nio roliga och oroväckande texter går tar hon sig an kändiskult, feminism, dyra sallader, glorifieringen av bedragare, besattheten av träning och andra kulturella fenomen, för att inte tala om den febriga mardröm vi kallar internet. En bok som på kort tid uppnått klassikerstatus.

Bok: Falsk spegel, av Jia Tolentino (Natur & Kultur).

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.