»Vi behöver en mer generös form av kapitalism«
Jordbävningen i Haiti är en allvarlig påminnelse om hur skör vår makt över planeten är.
Skalvet orsakade otroliga skador, dödade hundratusentals människor och förstörde livet för många andra.
Omvärlden har vaknat och skickat mat, rent vatten och medicin.
Regeringar, före detta amerikanska presidenter, vuxna och många barn hjälper Haiti genom donationer, tjänster eller att arrangera insamlingskampanjer.
Reaktionen på katastofen har varit enorm och en av de viktigaste uppgifterna är nu att koordinera alla resurser och donationer och försäkra sig om att de kommer fram på ett effektivt och snabbt sätt.
Utmaningen på Haiti påminner oss om att regeringar, företag, ideella organisationer och individer måste arbeta tillsammans för att kunna lösa de största problemen. Det är ett effektivt och kraftfullt sätt att jobba på, så länge det kompletteras med information från personer som finns på plats vid frontlinjen.
För att skapa en bättre framtid, är det viktigt att vi bygger bättre system för välgörenhetsarbete och filantropi. Den senaste finanskrisen har i vissa fall minskat de intäkter som välgörenhetsorganisationer varit beroende av. Den har också tvingat moderna filantroper att granska hur de kan samarbeta på ett mer effektivt sätt, för att försäkra sig om att de bästa insatserna kommer till så stor nytta som möjligt, och hjälper så många som möjligt.
Ett exempel är Jeff Skoll, en av eBays grundare, som använde sitt entreprenörskap för att grunda Participant, ett nytt filmbolag som fokuserar på att kombinera underhållning med att skapa uppmärksamhet kring viktiga samhällsfrågor. Bland hans filmer finns bland annat »En obekväm sanning«, den berömda dokumentären om klimatförändringarna, »Solisten«, en film som tar upp frågan om hemlöshet i USA, och »Countdown to Zero« en film om behovet av att minska antalet kärnvapen i världen.
Det har skapats enorma förmögenheter i världen de senaste 20 åren. Som motvikt till det behöver vi en mer generös form av kapitalism, en som skapar välstånd och rikedom, men som också använder sig av dem på ett mer ansvarsfullt sätt. Företagande har ett nytt syfte – kapitalism i sig är inte längre tillräckligt, vi måste skapa vinst samtidigt som vi gör världen bättre. För vissa människor har detta lett till att man har skapat stiftelser för att donera delar av sin förmögenhet, för andra betyder det att deras företag prioriterar socialt ansvarstagande och hållbarhet.
På andra håll har det inneburit att man har slutat att skänka pengar till välgörenhet och i stället antagit nya, innovativa metoder. Debatten rasar om huruvida ren välgörenhet är bättre än bidrag som skapar ekonomisk tillväxt –men debatten är lönlös.
Världen behöver all hjälp den kan få just nu för att tackla de enorma miljö- och samhällsproblem som ligger framför oss.
För några år sedan skapade vi en icke-vinstdrivande stiftelse, Virgin Unite, för våra företag och samarbetspartners. Syftet är att knyta samman personer som kan hitta lösningar på tuffa utmaningar genom sitt entreprenörstänkande.
Vi vill vara en katalysator för nya metoder som exempelvis kan användas för att erbjuda hälsovård i stor skala, skapa fred och minska de faktorer som bidrar till klimatförändring.
Vi hjälpte också till att skapa rådet The Elders, en grupp kloka män och kvinnor som Nelson Mandela, ärkebiskop Desmond Tutu, Jimmy Carter, Kofi Annan och Mary Robinson för att bara nämna några. De arbetar bakom kulisserna för att försöka lösa globala konflikter.
Vi arbetar för att bygga ett center för sjukdomsbekämpning tillsammans med den sydafrikanska regeringen och ledare inom sjukvården för att begränsa lidandet som uppstår i samband med sjukdom.
Vi har också hjälpt till att skapa ett »Carbon War Room« för att hitta nya affärsmodeller som kan tackla klimatförändringarna.
Eftersom vi inte har alla svar, jobbar vi tillsammans med samarbetspartners och experter för att vara säkra på att vi får information från de som verkligen är berörda. Ofta har de svar på viktiga frågor, men de har inte fått en chans att ge sin synpunkt.
Det är spännande att se olika branscher och sektorer starta upp nya och osannolika samarbeten för att hantera stora utmaningar.
Tillsammans med teknologi som knyter samman vår värld har den här typen av initiativ större chans än någonsin att lyckas. I takt med att globaliseringen ökar skillnaden mellan rik och fattig, måste vi mobilisera våra förmågor inom entreprenörskap och teknologi för att bygga en rikare och hälsosammare värld för alla.
Det kräver att vi samarbetar med de berörda personerna ute på fältet med och att vi gör det med en stor dos ödmjukhet och respekt. Vi får alltid tillbaka lika mycket som vi ger. Lösningarna behöver inte bli dyra, så länge vi engagerar och samarbetar med den här generationens filantroper.
Fotnot: © 2010 Richard Branson (Distributed by The New York Times Syndicate).
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.