Tre av fyra vill byta jobb
En effektivare organisation, en ny högre chef, ett rejält lönelyft, bättre stöd i chefsrollen och utvecklade karriärmöjligheter. Det är vad Sveriges chefer efterlyser för att stanna kvar på sina nuvarande jobb. Det är också de faktorer som cheferna är mest missnöjda med i dagsläget, enligt de 1 070 chefer som har svarat på Chefs undersökning.
Undersökningen visar att totalt tre av fyra av cheferna har planer på att byta jobb. Av dessa säger en dryg tredjedel, 36 procent, att de planerar att byta jobb redan inom de närmaste 15 månaderna. Detta trots en skakig ekonomi, både utomlands och i Sverige.
Det är chefer som har haft sitt nuvarande jobb i mellan tre och fem år som är mest ivriga att byta snart.
Ledarnas ordförande Annika Elias är förvånad över att en så stor andel av cheferna planerar att byta jobb. Hon påpekar att hela chefsrollen är under omvärdering och utveckling.
»I dag ska du som chef ut och möta nya generationer, du kommer att ha medarbetare från olika länder. Du är ensam och förväntas sitta med öppen dörr, både bokstavligt och bildligt. Som ledare är du i dag inte skyddad och uppbackad av en stab eller en sekreterare som ledare var förr, och du har inte längre någon självklar roll eller auktoritet att falla tillbaka på«, säger hon.
Tuffast är det för mellancheferna. De är mest operativa och har ofta många underställda, både andra chefer och medarbetare. Även om de skulle behöva utveckling och stöd i sin chefsroll, saknar de ofta utrymme.
Stockholms stad har 40 000 anställda varav mer än 3 000 är chefer.
»Under senare år har vårt fokus på cheferna, och att ge dem stöd, ökat. Vi har utvecklingsprogram för både de högsta cheferna, mellancheferna och linjecheferna. Men deltagandet är lägst bland mellancheferna, de har helt enkelt inte tid«, säger Karin Francke, HR-strateg i Stockholms stad.
Bland de chefer som vill byta jobb så snart som möjligt är den vanligaste orsaken missnöje med närmaste chefen, visar Chefs undersökning. En tredjedel skulle kunna tänka sig att stanna om de fick en annan chef.
»Som mellanchef är du beroende av att ha en överordnad chef som fungerar bra, som du har en bra relation till och som ger dig stöd. I alla organisationer är man kanske inte medveten om vilket stöd chefer behöver, även långt upp i hierarkin«, säger Annika Elias.
Att kraven och arbetstempot ökat och att många arbetar långt från sin överordnade chef, kan vara några av förklaringarna till att det saknas utrymme för att bygga en tillitsfull relation.
»Om du inte har en tillitsfull relation till din egen chef är det svårt att vara en bra ledare«, säger Annika Elias.
Hennes uppfattning är att man inte utnyttjar chefernas kapacitet tillräckligt.
»Vi har fått signaler om att många chefer känner frustration av att hållas tillbaka. Ett exempel är medarbetarnas lönebildning, där cheferna upplever att de har för lite inflytande. De flesta är bundna av procentsatser i kollektivavtalen – även när man på papperet har individuella löner.«
Martin Berg, HR Business Partner på Sweco, är inte förvånad över att andelen chefer som planerar att byta jobb är så stor som Chefs undersökning visar. Företaget har cirka 3 000 anställda i Sverige. Av dem är omkring 300 chefer.
»Vi har gjort egna undersökningar som visar att rörligheten bland chefer är särskilt stor i gruppen under 40 år. Många byter eller funderar på att byta jobb, även bland dem som bara varit chefer något år.«
Martin Berg tror att en orsak är otålighet, de vill snabbt vidare.
»Vi lyckas inte alltid göra klart att det finns stora karriärmöjligheter inom bolaget. Vi måste jobba på flera olika sätt för att behålla duktiga chefer. Bland annat försöker vi marknadsföra möjligheten att växla mellan chefs- och specialistroller. Man behöver inte alltid vara chef för att man är det just nu.«
(Sweco är ett utpräglat ingenjörsföretag – ett yrkesområde där det för närvarande råder brist.)
Men i många stora organisationer och företag har karriärmöjligheterna drastiskt minskat under senare år.
»Man fokuserar starkare på kärnverksamheten och lägger ut mer på entreprenad och underleverantörer. Utrymmet för intern karriär – eller att byta chef inom organisationen – har därmed minskat. Det gäller både de stora företagen inom näringslivet och den offentliga sektorn«, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Almega Bemanningsföretagen.
Sedan början av det här året har det varit mycket stor omsättning på chefsjobb, enligt Henrik Bäckström.
»En ny trend är att uthyrningen av temporära chefer i samband med chefsövergångar ökat«, säger han.
Men bland de chefer som planerar att byta jobb inom den närmaste tiden är det snarare missnöje med villkoren i den nuvarande rollen än rena löne- eller karriärsteg som ligger bakom planerna. Deras krav på en effektivare organisation, bättre karriärmöjligheter, bättre stöd i chefsrollen och en annan högre chef pekar på att det finns brister i både ledarskap och företagskultur i många organisationer.
Störst missnöje med den nuvarande organisationen och med karriärmöjligheterna uttrycker de som varit chefer i högst fem år. Av dem anger drygt var fjärde att det krävs en effektivare organisation och bättre karriärmöjligheter om de ska stanna.
»Jag vet att frågor om organisation och effektivitet ofta återkommer – som en belastning. Chefer upplever att det riktas allt högre krav och förväntningar på dem, men organisationen ger inte det stöd de behöver. Det gäller alla typer av arbetsplatser«, säger Annika Elias.
Förra året lämnade var femte chef sin befattning för en ny roll. De flesta bytte internt, en knapp tredjedel gick till en annan arbetsgivare. Det visar en undersökning som Ledarna lät göra sista kvartalet 2010. När motsvarande undersökning gjordes 2008 var andelen chefer som bytt jobb något större.
Förändringen kan sannolikt förklaras av lågkonjunkturen.
Roland Gustavsson, vd på rekryteringsföretaget K2Search har under det senaste halvåret märkt en ökning av antalet chefer som hör av sig för att de är intresserade av att byta jobb.
»En tydlig trend är också att fler kvalificerade chefer hör av sig.«
Men den absolut viktigaste faktorn när det gäller att behålla toppkrafterna är den närmaste chefen och utvecklingsmöjligheter, menar Martin Berg.
»De företag som kommer att kunna behålla duktiga chefer är de som satsar på utveckling. Och chefernas chefer måste bli mer aktiva. De måste föreslå utveckling innan underställda chefer själva frågar efter det.«
Henrik Bäckström påpekar att eftersom både näringslivets och den offentliga sektorns struktur har förändrats så kraftigt de senaste 10–15 åren överväger många i dag att helt byta jobb.
»Om du ska komma vidare eller få en förändring kan det vara enda vägen. Så var det inte tidigare.«
Fotnot: Hela artikeln finns att läsa i Chef nr 9 2011.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.