Vad kan du göra för klimatfrågan?
Nu går det inte komma undan längre med att det är hot från tossiga miljöpartister längre. FN:s klimatpanel slog i helgen fast att utsläppen av växthusgaser verkligen kommer att orsaka den globala uppvärmning alla idag pratar om.
Det handlar om glaciärer som snabbt smälter ner, översvämningar, laviner, jordskred och vattenbrist i stora delar av Asien och Afrika. I rapporten pekas egentligen bara en region ut som ”vinnare”, och det är komiskt nog norra Europa som får minskad kyla, växande skördar och ökad tillgång på vattenkraft.
Det här gör att vi chefer verkar ha fått ännu en fråga på våra bord. Frågan är bara hur vi ska hantera den? Och ska vi det?
Sant är att vi i västvärlden orsakar de skador i atmosfären som de underutvecklade länderna kommer att få betala ett dyrt pris för. Och sant är också att hela vår livsstil i högsta grad bidrar till klimatförändringarna.
Redan nu märks klimatfrågan även på våra arbetsplatser. Unga medarbetare kommer att söka sig till ”miljömedvetna” arbetsplatser med tydliga policies i allt från avfallshantering, miljöklassade tjänstebilar och miljömässigt resande i tjänsten.
På ett mer övergripande plan kommer opinionen att påverka de stora företagen att se över sin produktion och processer. Det är ett ansvar som ligger på styrelse och VD-nivå. På samma sätt som etiska fonder höll koll på börsbolag som inte hanterade frågor som barnarbete eller mutor och bestickning på ett acceptabelt sätt, så kommer en kader av konsulter att utveckla system för övervakning av hur börsbolagen hanterar klimatfrågan. Där finns alltifrån Amnesty Business Rating till Folksams Klimatindex.
Det stora toppledarmötet i Davos i vintras med världens hela maktelit samlat hade en fråga på agendan i år; företagens ansvar i klimatfrågan.
Förre presidentkandidaten Al Gore har fört upp klimatfrågan till beslutsfattarnivå. Men han har också blivit något av en rockstjärna med sin power point-film ”En obehaglig sanning”. Miljontals unga människor har fått en ny mission..
Så förr eller senare spänner en av dina medarbetare blicken i dig på ett möte och undrar: ”Vad gör vi för att stoppa den globala uppvärmningen? Jag menar vi här på den här arbetsplatsen? Och väldigt konkret? Typ, ska vi inte köpa sk utsläppsrätter när en medarbetare ska ut och flyga?
Jag vet inte själv vad jag ska svara? Vet du? Eller är det en privat fråga som inte inryms i ditt chefsansvar?
Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.