Vad kan jag kräva när jag blir utköpt?

Hej, jag håller för tillfället på att bli utköpt av min chef. Jag har arbetat som Sverigechef och levererat väldigt goda resultat och alla är nöjda. Problemet är att jag skall byta jobb och tanken har varit internt men detta har nu fallerat. Resultatet är att min gamla position har blivit ersatt och att jag nu sitter mitt emellan mitt gamla och det icke existerande nya. Jag har då i samråd av min chef tänkt att söka min lycka utanför då de inte kan ge mig en position som är tillfredsställande. Vad är relevant att begära i termer av månadslöner, jag har varit på företaget i 4 år.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Inledningsvis ställer jag mig frågan om du omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS) eller inte eftersom du arbetar som Sverigechef. Arbetstagare i företagsledande ställning är undantagna från LAS regler. I mindre företag undantas normalt endast företagsledaren. I medelstora företag gäller undantagen i normalfallet verkställande direktören, hans ställföreträdare och möjligen ytterligare någon arbetstagare med speciellt självständigt ansvar. I stora företag avses inte bara verkställande direktören utan även övriga medlemmar i företagsledningen. Frågan om du omfattas av LAS har betydelse för hur och under vilka villkor arbetsgivaren kan avsluta din anställning och därmed även på vad som är rimligt att få betalt vid en överenskommelse om att du ska lämna företaget.

Hur mycket arbetsgivaren ska betala beror på flera faktorer, t.ex. skälet till att parterna vill att anställningen ska upphöra, om arbetsgivaren initierar frågan om anställningens upphörande, hur länge som arbetstagaren varit anställd, parternas förhandlingsstyrka, hur bra rättsliga argument respektive part har för sin ståndpunkt i förhållande till gällande lagstiftning och avtal, värdet för parterna att få ett snabbt avslut på anställningsförhållandet, hur anställningsförhållandet har fungerat mellan parterna. Det är därför väldigt svårt att ge ett svar på hur mycket arbetsgivaren bör betala. Vad som är en bra uppgörelse beror väldigt mycket på omständigheterna i det enskilda fallet och på vad arbetstagaren själv uppfattar som en bra uppgörelse i den aktuella situationen. Den ekomiska kompensationen kan uppgå till ett par månadslöner upp till ett eller ett par års månadslöner, eller ibland till och med mer.

Enligt LAS krävs att arbetsgivaren har en saklig grund, arbetsbrist eller personliga skäl, för att avsluta anställningen. Om arbetsgivaren har en saklig grund behöver han endast iaktta din uppsägningstid och betala lön under denna. Om arbetsgivaren inte har en saklig grund bör det rimligtvis återspeglas i den ekonomiska kompensationen som du ska få för att lämna företaget. Kanske bör den då uppgå till 12-18 månadslöner i ett fall som ditt om man enbart tar hänsyn till detta. Om du inte omfattas av LAS gäller istället allmänna avtalsrättsliga principer, dvs. att arbetsgivaren ska iaktta de bestämmelser som följer av ditt anställningsavtal om hur uppsägning ska ske. Vanligtvis innebär det att arbetsgivaren inte behöver ha något skäl för att avsluta anställningen utan endast att han ska iaktta den avtalade uppsägningstiden och i normalfallet betala ett avtalat avgångsvederlag.

Det framgår inte av din fråga vad skälet till att du skulle byta jobb internt var och under vilka omständigheter det skulle ske. Även om du säger att din gamla position blivit ersatt och arbetsbrist som drabbat dig därmed inte verkar föreligga, vill jag ändå informera dig om följande. Det kan vara så att arbetsgivaren faktiskt har en saklig grund för uppsägning, arbetsbrist. Arbetsbrist kan uppstå för en person, t.ex. för dig som en följd av en mindre omorganisation. Arbetsgivaren är i en sådan arbetsbristsituation då skyldig att försöka omplacera dig till en ledig tjänst som är ett skäligt erbjudande för dig. Ett skäligt erbjudande kan dock i LAS mening innebära en förändring i arbetsuppgifter, ansvarsområde och lön, även till det sämre. Att tacka nej till ett skäligt erbjudande innebär att arbetsgivaren därefter kan säga upp arbetstagaren. Detta bör du, om omständigheterna är sådana, ha i åtanke när du förhandlar med arbetsgivaren så att det inte slutar med att arbetsgivaren erbjuder dig ett skäligt arbete som du faktiskt i lagens mening borde acceptera. Om arbetsgivaren inte har något skälig arbete att omplacera dig till ska reglerna om turordning vid uppsägning träda in. Arbetsgivaren ska då säga upp den som har kortast anställningstid. Reglerna om turordning för uppsägning träder även in då en omorganisation leder till arbetsbrist som drabbar flera arbetstagare.

Som du ser är det inte enkelt att ge ett svar på din fråga med den knappa informationen och du bär därför ta kontakt med din fackliga organisation för att få råd och stöd, om du är medlem i en sådan.

Jag rekommenderar att du och arbetsgivaren gör en skriftlig överenskommelse som anger tydligt och klart vad ni kommer överens om, t.ex. tidpunkt för anställningens upphörande, summan på den ekonomiska kompensationen, tidpunkten för utbetalning, om du ska vara arbetsbefriad under uppsägningstiden, om du har rätt att ta ett nytt arbete under uppsägningstiden, om arbetsgivaren har rätt att räkna av lön som du eventuellt får från en annan arbetsgivare under uppsägningstiden.

Med vänlig hälsning,

Marie Bengtsson

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.