Vad är grejen med Trumps hårda handslag?
Välkommen till Chef Omvärld, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Vad
Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef, och Fredrik Kullberg, reporter och omvärldsredaktör på Chef.Nytta
En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.Calle Fleur: Månadens 7 viktigaste ledarskapsspaningar
- 58 procent av kontorsanställda i Sverige döljer att de använder AI på jobbet, enligt en ny undersökning. Oviljan att berätta att de använder AI handlar om en rädsla för att uppfattas som fuskare, inkompetent och/eller lat, rapporterar Computer Sweden. Undersökningen visar också att Sverige ligger sämst till av de undersökta länderna när det gäller AI-användning: 61 procent har använt AI mindre än fem timmar på jobbet, och många säger att de varken får tid eller utbildning att testa AI.
- Den alltid läsvärda spaningen från omvärldsnestorn Bengt Wahlström lyfter ett parallellt perspektiv på den mycket omskrivna ”ålderismen”, alltså de fördomar och diskriminering som riktas mot äldre i arbetslivet. Istället lyfter han trenden mot gerontokrati, alltså en politisk situation där eller äldre individer – nästan alltid män – har en överdriven makt och inflytande över beslut och styrning. Forskningen inom området pekar på en intressant koppling: Ju ofriare landet är, desto större chans att det leds av en äldre statschef. Lovar inte särskilt väl för USA, med andra ord.
- Skramlet från avtalsrörelsen hörs allt mer. Inte minst handlar det om förkortad arbetstid – en infekterad fråga där fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna befinner sig sällsynt långt ifrån varandra. I Teknikföretagens färska enkätundersökning svarar vartannat bolag att de skulle behöva anställa fler om 35-timmarsveckor med bibehållen lön införs. En lika stor andel anser att deras internationella konkurrenskraft äventyras – och hälften av företagen med minst 100 anställda ser inget annat val än att flytta verksamheten utomlands (!). Spänn fast säkerhetsbältet!
- Apropå arbetstidsförkortning: Nyligen släppte Konjunkturinstitutet en studie om det aktuella forskningsläget i frågan. ”Bland annat pekar forskningen på att kortare lagstadgad arbetstid inte ger fullt genomslag på faktisk arbetstid och på en påverkan på BNP, något som ska vägas mot de positiva effekterna på hälsa och fritid”, sammanfattas läget. På Chef.se har vi skrivit om vilka grupper som gynnas mest av kortare arbetstid.
- I en ny rapport flaggar innovationsmyndigheten Vinnova för att chefer inom politik, offentlig sektor och näringsliv behöver bli bättre på strategisk framsyn, det vill säga förmågan att systematiskt utforska olika framtidsscenarier och förbereda sig för vitt skilda utfall. Bakgrunden är förstås en allt mer föränderlig värld, och de komplexa utmaningar som präglar samtiden (geopolitisk instabilitet, teknologiska skiften och klimatförändringar). Målet är att gå frän ”okända okända” framtider till ”kända okända”, alltså sådant som faktiskt går att analysera. En grannlaga men viktig uppgift för oss alla.
- En underhållande artikel i Svenska Dagbladet går i detalj igenom Donald Trumps patenterade handslag. En rätt invecklad och lång procedur, visar det sig, där presidenten ”först vrider på handleden så att den egna näven hamnar överst. Sedan skakar Trump kraftfullt upp och ner, gärna lite för länge, innan han ofta snabbt och snärtigt drar motpartens hand emot sig”. Upplägget har ett enda syfte: Att visa dominans och trycka ned sin motpart. ”Förhandlingsteknik”, kallas det tydligen, men i mina öron låter det mest som sunkig härskarteknik. Hur som helst: Internets kaninhål tog mig snabbt vidare till en ännu mer ambitiös artikel i Slate Magazine, som går igenom hur olika toppar reagerat på handskakningen. En personlig favorit? Macron, som svarade med ett så hårt handslagtillbaka att hans tumme lämnade ett vitnat avtryck på Trumps handrygg. Kikar man noggrant på bilderna ser man hur ont de båda världsledarna verkar ha. #mogetledarskap
- Står du upp och jobbar på dagarna? Det gör jag, och det har helt ärligt fått mig att känna mig sådär extra hälsosam. Men nu var det visst också fel: En ny forskningsrapport från University of Sydney visar nämligen att ståjobbande ökar risken för både åderbråck och blodproppar, rapporterar omvärldsspanaren Nicklas Hermansson. Enligt forskarna ökar risken för cirkulationssjukdomar med 11 procent för varje halvtimme du står över två timmar per dag. Typiskt!
Tecken i tiden med Fredrik Kullberg
Månadens tumme upp
Kurser i hur chefer bör hantera besvärliga medarbetare känner vi till. Nu pekar Johan Magnusson, professor i informatik vid Göteborgs universitet, på en lucka i kursutbudet: utbildning för chefer i hantering av besvärliga it-system. Detta apropå haveriet för vårdinformationssystemet Millennium i Västsverige. ”Det är väldigt påtagligt. Tittar man på utbildning av chefer och ledare finns inga kurser i att driva digitaliseringsprojekt på ett vettigt sätt”, säger han till Computer Sweden och skickar därmed ett konstruktivt förslag till landets kursanordnare.
Månadens frågetecken
Hur ska det gå för svensk handel? Klickfest råder och varje dag lyfter motsvarande 88 Boeing 777 fullproppade med konsumtionsvaror från Kina till vår del av världen. Svenska handlare är förtvivlade: kinesiska e-handelsjättarna Temu och Shein håller omöjligt låga priser, bryter mot regler som svenska bolag måste följa och kränger prylar av usel kvalitet, heter det från branschföreträdare som kräver ett regeringsingripande. Samtidigt rapporteras om hur väktare fick kallas in på svenska Rusta, för att förhindra kundslagsmål om kedjans lågprisversion av en hårfön. Är det månne shoppingkulturen i sig det är fel på? ”Den nya konsumtionshetsen är så värdelöst sunkig”, skriver Erik Helmerson i DN.
Månadens tumme ner
”Vi behandlades som pest”, säger en av tre chefer i Kinda kommun som stängdes av från sina jobb efter en visselblåsning om otillåtna direktupphandlingar, men nu friats från misstankar i en utredning. I Dagens Samhälle berättas hur cheferna plötsligt fråntogs nycklar, datorer och mobiler, utan möjlighet att försvara sig och med näst intill obefintligt stöd från arbetsgivaren: ”Förutom ett samtal från hr-chefen var kommunen helt tyst.” I ett pressmeddelande medger kommunstyrelsens ordförande brister i processen: ”Jag önskar uppriktigt att jag hade agerat annorlunda.”
Månadens utropstecken
Riv pyramiderna, utropade en känd svensk ledarskapsprofil för numera ganska länge sedan. Och nog blev företagen blev mindre hierarkiska – samtidigt som byråkratin faktiskt ökade. Nya administrativa resurser och en hel konsultbransch fick nämligen kopplas in för att kontrollera de nya, mer flexibla och marknadsorienterade organisationerna, visar forskaren Mathias Krusell i en avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. 1990-talsdén om att ledningsfunktioner, administration och byråkrati skulle försvinna tack vare ny teknik får anses som död och begraven, trenden går snarare mot mer avancerade strukturer av kontroll.
Månadens ledarskapstrend
Månadens och förmodligen hela årets ledarskapstrend är tech bro-stilen, förkroppsligad av Elon Musk och den övriga Silocon Valley-eliten som i ökad grad fusionerar sig med makten i Vita huset. Tech bro: ”en person, vanligtvis en man, som arbetar inom den digitala tekniska industrin, i synnerhet i USA, och ibland anses vara i avsaknad av sociala färdigheter och allt för övertygad om sin egen förmåga ”, som uppslagsboken uttrycker det. Jippiee! Eller?
Månadens säga ifrån
Svenska arbetsgivare inom skolans värld underskattar rektorernas betydelse som förebilder. Det säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare till tidningen Skolledaren, sedan kunskapsmätningen TIMSS visat att svenska rektorer har lägre utbildningsnivå än sina kollegor i andra OECD-länder. ”Rektorer generellt bör inte ha en lägre nivå på utbildning än sina medarbetare”, menar Ann-Charlotte Gavelin Rydman som samtidigt konstaterar att svenska rektorer åläggs uppgifter som ”ligger utanför den pedagogiska kärnverksamheten.”
Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!
LÄNKLISTA
Text: Calle Fleur & Fredrik Kullberg
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster
Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+