Tio tips för att kickstarta ekonomin

Krönikor
Text: Redaktionen
Publicerad

Den skakiga utvecklingen vi har sett på börsen de senaste veckorna är en reaktion på den sköra ekonomiska tillväxten i USA, Europa och andra regioner i världen.

Vi befinner oss i ett tillstånd av låg tilltro till marknaden, höga skulder och i vissa fall, höjda skatter. Samtidigt som efterfrågan på varor och tjänster är stark i länder som Brasilien, Kina och Indien, måste vi göra något för att återskapa den framtidstro som ska öka efterfrågan i resten av världen. Nu behöver vi en ekonomisk vitamininjektion!



Just nu finns det ett gyllene tillfälle för entreprenörer. De bär alltid mycket ansvar för att starta om en havererad ekonomi. Detsamma gäller för våra politiker, för det är bara de som kan tackla de riktigt svåra projekten.

Här är mina tio bästa tips för vad som måste göras de närmaste tolv månaderna för att kickstarta ekonomin – och vem som måste göra det:

1. »Show us the money«

Se till att bankerna lånar ut pengarna och att de ger attraktiva villkor, både till stora och mellanstora företag. Att pumpa in pengar i nya produkter och tjänster är det bästa sättet att skapa fler jobb och större tillväxt. Vem ska se till att det händer? Politikerna, så klart. De löste ut bankerna ur knipan för några år sedan, nu måste de försäkra sig om att bankerna inte håller pengarna för sig själva.

2. Håll utkik efter investerare
Utländska investerare är en mirakelmedicin för svaga sektorer – oavsett hur det ekonomiska läget ser ut. Varje land måste granska sina skattevillkor – särskilt de länder som kämpar med en ekonomisk nedgång. Stora multinationella företag vill ha medarbetare med hög kompetens och ett stabilt politiskt läge. Har man det kommer investeringarna och jobben på köpet. Skriv ett brev till din president eller statsminister och kräv förändring.

3. Förbättra infrastrukturen

Efter att finanskrisen slog igenom med full kraft 2008, föreslog USA:s president Barack Obama att man skulle fokusera på infrastrukturprojekt som kunde sättas igång direkt och kickstarta ekonomin. USA behöver starta ännu fler och större projekt och politiker runt om i världen bör göra detsamma. Sådana projekt ger enorma vinster på kort tid. Motorvägar och järnvägar som knyter samman städer, ökad kapacitet på järnvägsspår och vägar, bättre flygplatser, nya broar – alla sådana insatser ger resultat. De kommer att leda till att företagen lättare kan röra sig inom ett land och flytta till regioner som är bättre anpassade efter deras behov. Hör ni vad jag säger, ni som är politiker i länder med försämrad ekonomi?

4. Gör det enkelt

Ta bort all byråkrati som försvårar för företag att anställa nya medarbetare eller att starta företag. Varför är den processen så krånglig och dyr i nästan alla länder?

5. Strunta i fossila bränslen

Bränslekostnaden stiger kontinuerligt och tillgången på olja och naturgas är osäker i vår instabila värld. Att investera i förnyelsebar energi kommer att skapa jobbmöjligheter för personer med hög utbildning och sänka kostnaderna och säkra tillgången på energi för nästa generation. Den offentliga och privata sektorn måste samarbeta för att lösa problemet.

6. Gör det lättare att rekrytera från utlandet
Kompetenta och företagsamma medarbetare behövs i alla branscher och sektorer. Trots detta finns det en omfattande byråkrati som hindrar arbetsgivare att rekrytera personer från den globala arbetsmarknaden.

7. Lär ut hur man tillverkar

Tyskland är Europas ekonomiska motor eftersom man har en stark tillverkningsindustri och begåvade ingenjörer. Vad är det som hindrar andra länder från att kopiera den tyska modellen? I USA är man stark inom teknologisk innovation, men mjukvaru- och hårdvaruutveckling har flyttat till Indien, Kina och snart Brasilien. Tillverkning är nästa område som måste intas. Vi kan inte ta det för givet längre.


8. Sluta »förvara« studenter på universiteten

Inom många områden kan både program och kurser på universiteten förkortas, vilket gör det möjligt för utbildade personer att snabbare komma ut på arbetsmarknaden, och slippa få så höga studieskulder. Jag tycker att nästan alla de längre utbildningsprogrammen, förutom läkarutbildningen, borde kortas ner väsentligt. Universiteten har blivit byggnader där man förvarar studenter i stället för att effektivt förbereda dem för produktivt yrkesarbete.

9. Erbjud både deltid och heltid

Miljoner anställda över hela världen skulle gärna arbeta deltid om de hade den valmöjligheten. Om fler företag anammade ett koncept där flera personer delar på en tjänst skulle det kunna minska arbetslösheten på ett dramatiskt sätt. Anställda som vill jobba färre timmar – ofta för att tillbringa mer tid med familjen – skulle kunna göra det. Och det skulle i sin tur öppna upp för att andra kan komma tillbaka till arbetslivet. En vinn-vinn-situation alltså. Det finns inget som står i vägen för det här konceptet förutom traditioner.

10. Återskapa stabilitet

Till sist vill jag vädja till ledare runt om i världen: ni politiker måste ta kommandot och skapa en stabil ekonomisk miljö. Utlåningsräntorna måste vara låga, och pengarna måste flyta igenom banksystemen. Just nu är det viktigare att uppmuntra investeringar än att kontrollera privata företag. Investeringar är det enda som kan få igång en positiv trend där nya företag startas, nya jobb skapas och nya branscher ser dagens ljus. Det kommer att bygga upp vårt självförtroende och vår tillit till ekonomin.

 

Fotnot: © 2010 Richard Branson (Distributed by The New York Times Syndicate).    

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.