Svenska it-satsningar – och varför de havererar
Svagt ledarskap i kombination med övertro på ny teknik. Det är några av orsakerna till att flera it-satsningar havererar, visar ny forskning. ”Som ledare behöver du ha en organisation som klarar av ett agilt projekt av den här omfattningen ”, säger forskaren Åsa Cajander.

Varför går det så dåligt för svenska it-projekt? I medierapporteringen vimlar det av storstilade it-visioner som kraschlandat.
- Det nya journalsystemet Millennium skulle ta vården in i framtiden, men havererade nästan direkt.
- Skolplattformen för de nationella proven, som kostat 697 miljoner och utvecklats ända sedan 2017, gick inte att använda och det är oklart när den kan öppnas igen.
- Trafikverkets tågledningssystem NTL som kostat över en halv miljard och skulle ha lanserats 2019 har satts på paus och nu i vinter skrotats helt.
Kan orsaken till de ständiga haverierna sökas i kombinationen svagt ledarskap och en övertro på ny teknik, som gör att it-kulturen tillåts breda ut sig på ett sätt som inte klarar kontakten med verkligheten?

Kompetent styrgrupp A och O
Forskaren Åsa Cajander hör till dem som är inne på den linjen.
”Som ledare behöver du ha en organisation som klarar av ett agilt projekt av den här omfattningen, ha en styrgrupp med kompetens nog att hantera det oväntade och fatta snabba och för verksamheten relevanta beslut i tid,” säger Åsa Cajander till Chef.
”Det som händer annars, är att it-utvecklarna antingen trycker på paus eller bestämmer sig för något de anser vara rimligt utifrån sin horisont. Vilket sällan blir bra alls”, fortsätter Åsa Cajander, som är professor vid Uppsala universitet och forskar om samspelet mellan människa och maskin.

Övertro på digital teknik
Mats Johansson, enhetschef på stadsarkivet i Lund, hänvisar till studier som pekar på att uppåt 80 procent av alla it-satsningar går i stöpet, och söker även han orsaken i övertro på digital teknik och människorna som utvecklar den:
”Nyckeln tror jag ligger i att vi inte förstår att it:s professionskultur har tillåtits breda ut sig på ett sätt som helt enkelt inte fungerar”, skriver Mats Johansson på Linkedin.
”En direkt följd av övertron på it-lösningarna är att ambitionerna i projekten med verksamhetsstöd ofta blir för stora. It kan lösa allt! Och eftersom vi tror det packar vi in så många lösningar som möjligt i Systemet. I stället för att skapa verktyg som ska lösa väl definierade och begränsade uppgifter skruvas ambitionerna upp och verktygen – Systemet – ska lösa allt”, skriver han vidare.
Han landar därefter i slutsatsen att it-utvecklarna måste sluta tillåtas vara styrande i utvecklingsarbetet ”och i stället bli den stödfunktion de ska vara”.

Problematisk ledarskapskultur
Specialistläkaren i allmänmedicin Andreas Thörneby, som tvingades gå över till papper och penna i samband med Millennium-haveriet i Västra Götalandsregionen, vill för sin del problematisera den ledarskapskultur som idealiserar egenskaper som mod, innovation och optimism.
”Positivt tänkande är bra, men när en verksamhet står inför utmaningar behöver vi ledare som förutser problem och förbereder sig och oss på dem, inte ledare som förlitar sig på att ’det ordnar sig’. Uttalandet ’jag känner mig trygg med …’ från en person i ledande befattning har i sig aldrig lugnat någon medarbetare, någonsin”, skriver han i tidskriften Allmänmedicin.
När ett så enormt digitalt prestigeprojekt som Millennium misslyckas så kapitalt hotar det själva kärnan i idén om digital teknik och big data som lösningen på sjukvårdens problem, fortsätter Andreas Thörneby.
Det är i det läget djupt mänskligt att som ledare leta andra förklaringar, som fel implementeringsstrategi, dålig utbildning eller ovilja och oförmåga hos personalen.
Mats Johansson, enhetschef på stadsarkivet i Lund”Nyckeln tror jag ligger i att vi inte förstår att it:s professionskultur har tillåtits breda ut sig på ett sätt som helt enkelt inte fungerar.”
”Att överge en internaliserad övertygelse är bland det svåraste man kan göra som människa. Ändå är det vad vi måste kräva av våra ledare, och av oss själva”, skriver Andreas Thörneby i Allmänmedicin.
Men är vi då mogna att agera på dessa lärdomar, frågar han sig och svarar:
”Jag vet inte, men jag hoppas.”
Detta är Millennium

- Millennium är ett vårdinformationssystem som utvecklats av det amerikanska it-företaget Oracle. Millennium är tänkt att ersätta ett 30-tal befintliga system i Västra Götalandsregionen VGR, men har pausats tills vidare efter omfattande problem och kritik.
- Tidigast i mars tar VGR beslut om en eventuell återstart.
- Liknande plattformar är på gång över hela landet. Region Skåne och VGR har valt samma huvudleverantör. Strax före jul kom beskedet att även Region Skåne skjuter upp införandet av systemet.
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef och Chef GPT – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år, tillgång till hela tidningsarkivet och AI-tjänsten Chef GPT.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+